goede voornemens lactosevrij eten

Hoe kun je goed lactosevrij het nieuwe jaar in?

Heb jij goede voornemens voor dit nieuwe jaar? Wellicht wil je nu eens van je buikklachten af na het drinken van melk of andere zuivelproducten? Dan is lactosevrij eten en drinken een goed idee! Herken de symptomen, vind de oplossing in lactosevrij eten en ontdek hoe je dat doet.

 

Dit zijn de symptomen van een lactose intolerantie

Als je melk en andere zuivelproducten niet goed verdraagt, dan kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • opgezette buik
 • gerommel in de darmen
 • windjes laten
 • buikpijn
 • buikkrampen
 • diarree
 • misselijk
 • overgeven
 • verstopping
 • vol gevoel
 • niet altijd trek

Lees in dit artikel hoe vaak deze symptomen voorkomen en in welk tijdsbestek je ze kunt verwachten na het nuttigen van melk of producten met melkbestanddelen.

Wil je weten wat de vijf meest voorkomende klachten van lactose-intolerantie zijn? Kijk dan hier en ontdek welke klachten het vaakst voorkomen. Je kunt lactose-intolerantie ook herkennen aan het type buik. Komt je uitgezette buik door overtollig buikvet, lees dan verder wat je hieraan kunt doen.

Mogelijk twijfel je of je lactose-intolerant bent en zou je dit graag willen laten testen. Het kan ook zijn dat je je afvraagt of je klachten niet komen van een koemelk-allergie. In dit artikel staan antwoorden op deze en andere veel gestelde vragen.

 

De oplossing: lactose laten staan

De oplossing voor het voorkomen van de eerder genoemde klachten is lactosevrij eten. Wat dat precies is, kun je hier lezen. In het kort komt het erop neer dat je in principe alle producten met melk laat staan.

Vaak betekent lactosevrij eten dat je ook producten van geitenmelk uit je eetpatroon verwijdert. Ook vermijd je producten die bestanddelen van melk bevatten. Nu kan het zijn dat je wel tegen een beetje lactose kunt. Om erachter te komen of dat ook voor jou geldt, kun je dat het beste voorzichtig uittesten.

 

Wat eet of drink je dan?

Er blijft gelukkig nog genoeg over om te eten en te drinken als je lactose-intolerantie hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van verse fruitsap, koffie en thee? Ook groenten, vlees, vis, granen en fruit kun je gewoon eten.

Hieronder zijn wat lekkere lactosevrije recepten voor je op een rijtje gezet:

Als je een keer geen inspiratie hebt, zijn deze kookboeken perfect om een lekkere lactosevrije maaltijd klaar te maken.

 

Hoe zit dat met buiten de deur eten?

Als je buiten de deur eet, kan het soms een uitdaging zijn om lactose te vermijden. Heel veel producten bevatten immers melk of melkbestanddelen. Vaak staat het wel op de verpakking aangegeven.

Eet je niet thuis, maar bijvoorbeeld bij vrienden, op je werk of in een restaurant? Bekijk dan de 4 gouden tips om ook buiten de deur te kunnen rekenen op een rustige buik zonder klachten.

 

Wat zijn vervangers voor zuivelproducten?

Waarschijnlijk moet je op zoek gaan naar alternatieven voor zuivelproducten als je je hebt voorgenomen om dit jaar geen buikklachten meer te hebben als gevolg van lactose. Als je een goede vervanger voor yoghurt zoekt, dan ben je hier aan het goede adres.

Ben je op zoek naar een lactosevrije melk voor in je koffie? Lees dan in dit artikel welke plantaardige melk je dan het beste kunt kiezen. Kaas is trouwens een ander verhaal. Er bestaat namelijk kaas van koemelk die je gewoon kunt eten als je lactose-intolerant bent.

 

Lactosevrije snacks

Als je je afvraagt wat je kunt eten als je tussen de maaltijden door trek hebt, dan zijn dit een paar ideeën voor lactosevrije snacks:

 • Wafel met plakjes gekookt ei
 • Volkoren speltcracker met avocado
 • Volkoren speltcracker met noten- of zadenpasta en plakjes komkommer
 • Zuurdesem speltbrood met hummus en kiemen

In dit artikel vind je nog meer lactosevrije snacks die jou gaan helpen om je goede voornemen om buikklachten te voorkomen, waar te maken. Genoeg mogelijkheden dus om het nieuwe jaar goed te beginnen!

 

Dit blogartikel is geschreven door PuurFiguur.