Opgezette buik, winden laten en diarree? Lees hier alles over 3 typen buiken bij lactose intolerantie!

Deze 3 typen buiken komen vaak voor bij een lactose intolerantie!

Als je een lactose intolerantie hebt, dan zijn je buik en darmen volop in beweging! En niet altijd op een prettige manier. Herken jij ook de Blije Buik, de Ballonbuik en de Bende-buik bij jezelf? 

 

Blije buik, ballonbuik en bende-buik

Sinds ik weet dat ik een lactose intolerantie heb, ben ik goed gaan luisteren naar mijn lichaam. Om mijn buik te ‘begrijpen’ heb ik er 3 typen beschrijvingen van gemaakt: de Blije Buik, de Ballonbuik en de Bende-buik. Dit zijn als het ware 3 gemoedstoestanden van mijn buik en darmen. Hierdoor is het voor mij makkelijker om te accepteren dat mijn buik mag zijn zoals het wil zijn. Maar ook dat mijn buik en darmen mij precies vertellen waar wel of geen lactose in zit. Eigenlijk zijn zij mijn privé ‘adviseur’. Best wel handig dus :-). Herken jij ook deze 3 typen buiken bij jezelf?

Blij Lactosevrij: heb jij last van een opgezette buik na het eten van melkproducten? Lees hier alles over 3 typen buiken bij lactose intolerantie!

De Blije Buik

Dit is een heerlijke gemoedstoestand van mijn buik. Het voelt rustig en relaxed aan en is niet opgeblazen. Ik merk dat ik met name ’s ochtends een Blije Buik heb. ’s Nachts komt mijn buik tot rust om vervolgens ’s ochtends wakker te worden als een Blije Buik. Ik kan de hele wereld aan en voel me fit en uitgerust. Ik zou veel vaker een Blije Buik willen houden, maar dat lukt niet. De Ballonbuik ligt namelijk vaak op de loer…

buikpijn lactose intolerantie

De Ballonbuik

Als mijn Blije Buik omslaat in een Ballonbuik, dan is de lucht erin geslopen. Mijn kleding gaat strakker zitten. En, oh nee! Mijn buik voelt aan als een ballon en gaat zelfs meer over mijn broek of rokje hangen! Ik ben dan druk bezig om mijn ‘hangbuik’ te verbergen met mijn kleding. Mijn panty of ondergoed trek ik bijvoorbeeld iets hoger op en mijn bloes laat ik iets luchtiger zitten. Maar dat is nog niet eens het ergste. Dat zijn de opkomende sfuffies (=windjes)! Eerst gaat het nog wel, maar pfff, als de volgende fase aanbreekt van de Ballonbuik, dan gaat mijn buik tekeer! Grote luchtbellen bewegen zich door mijn darmen. De luchtbellen voelen soms aan als tennisballen en hebben maar 1 doel: eruit! En snel ook! Daar sta ik dan en beland ik voor mijn gevoel weer van de ene gênante situatie in de andere. Vooral als ik onder de mensen ben, dan is het heel ongemakkelijk. Zodra het kan, dan loop ik met hoge snelheid naar het dichtstbijzijnde toilet om te ‘ontluchten’. Dit herhaalt zich dan een paar keer achter elkaar. “Wat een gedoe”, denk ik dan. “Het liefst ga ik nu naar huis om op mijn eigen toilet te zitten…”.

diarree lactose intolerantie

De Bende-buik

De Bende-buik ontstaat bij mij niet altijd. Heel vaak blijft het bij een Ballonbuik en blijft de Bende-buik mij bespaard. Maar áls ik een Bende-buik heb, dan is het goed mis. Een bende. Er is dan een hoop gerommel in mijn darmen en ik heb een opgezette buik. Het lijkt wel alsof er in mijn darmen een orkest aanwezig is dat zware Bach muziek speelt. Doordringende geluiden van mijn borstbeen tot aan mijn blaas zijn dan te horen. En dan weet ik het al: dat wordt straks rennen naar het toilet. Vaak komen mijn buik en darmen snel daarna weer tot rust. De boosdoener, de lactose, is er namelijk uit. Als ik thuis ben, dan vind ik het niet zo erg dat dit gebeurt. Maar als ik onderweg ben of in een restaurant zit of bij anderen thuis, dan voel ik mij er heel ongemakkelijk bij. Daarom ben ik extra voorzichtig met wat ik eet als ik van huis ben of van huis ga. Ook al ben ik gek op chocola, koekjes, snoepjes, taart en hartige hapjes, ik laat ze steeds vaker staan. Het hebben van een Blije Buik is dan op zo’n moment belangrijker dan het genot van het eten van een gebakje. En een extra voordeel is: je valt er ook nog eens van af door minder te snoepen. Twee vliegen in 1 klap…

 

Tip: zoek je lactasepillen? Bekijk dit lijstje met 15 populaire lactase pilletjes!

 

Bewaar deze pin voor later:

Heb jij vaak buikpijn door je lactose intolerantie, ontdek de 3 typen buiken

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
José
José
4 jaren geleden

Mijn buik is ochtends ook blij. Lekker relaxed. De laatste tojd ging het steeds slechter met mijn buik, met name tegen de avond. Al twee keer kwam het voor dat ik op de dansles hoge nood kreeg, dan zit ik zo’n half uur op het toilet, in 1ste instantie. Dan is het natuirlijk nog niet afgelopen, ik moet er dan nog 2x naartoe..tot de ontlasting dun als water is, dan komt mijn buik tot rust. Ik heb nu ontdekt dat ik zeer gevoelig ben voor suiker naast de lactose. Nu ik een aantal dagen geen produkten eet waar suiker aan… Lees verder »

Gabriëlla
Gabriëlla
6 jaren geleden

Dit stuk is zo herkenbaar. Ik ben 27 en heb al ruim 20 jaar last van lactose intolerantie. Al 20 komen alle 3 de buik typen mijn voor. Bij het wakker worden niks an de hand tot dat je begint te eten. Dan gaat het los hihii. Ook al kan ik me zelf na zoveel jaar wel een expert noemen, ook voor mij is het elkedag aftasten hoe het gaat. Heb je eindelijk iets gevonden wat je mag hebben, is het de volgende dag “bijwijze van spreken” weer veranderd. In 5 min. Boodschappen doen zit er nooit in, altijd de… Lees verder »

Toos Snoek
Toos Snoek
6 jaren geleden

Hoi, lactose intolerantie is bij veel mensen bekend maar ik kan ook niet tegen melk en gebruik geen zuivelprodukten. Bij mij heeft het niets te maken met lactose (melksuikers) maar met de proteinen (melkeiwitten), Omdat mensen weten dat ik geen melk/zuivel mag krijg ik vaak lactose vrije dingen aangeboden maar die mag ik dus ook niet. Zou fijn zijn als er meer bekendheid zou komen over beide vormen van intolerantie.

Maureen
Maureen
6 jaren geleden

Hoi! Ik heb ook zo’n ballonbuik. Die begint vanaf t borstbeen tot rond mijn navel. Maar echt rommelen met geluiden en gang naar t toilet heb ik niet. Smorgens is t een blije buik maar zodra ik wat eet of drinkt (lactose en glutenvrij) blaas t zich al op….en dat de hele dag. T voelt ook als lucht maar dan zonder
‘ gerommel’ zeg maar…..