Wat is weipoeder en waar zit het in?

Weipoeder is simpel gezegd ‘een waterig bijproduct van kaas’. Als kaas wordt gemaakt, dan vormen de hardere vaste stoffen de uiteindelijke kaas. Maar dan blijft er nog wat over, namelijk een waterig wit en romig mengsel en dat is wei (ook wel wey genoemd). Hier wordt door middel van verdampen en verdrogen weipoeder van gemaakt…

Weipoeder zit boordevol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Veel sporters gebruiken het als supplement, omdat het goed is voor het sneller herstellen van spierpijn. Maar weipoeder bevat helaas óók lactose. Daarom kun je hier niet tegen met je lactose intolerantie.

 

In welke producten zit weipoeder?

Helaas in heel veel producten! Als je last hebt van een lactose intolerantie, dan kun je producten met weipoeder dus maar beter laten staan. Het zit bijvoorbeeld in:

  • Een aantal soorten frisdrank, zoals Taksi en Rivella
  • Veel chocoladeproducten, bijvoorbeeld van Cote d’Ór, zoals melk hazelnoot repen en melk praliné repen
  • In een aantal chips soorten, bijvoorbeeld van Lays, zoals Lays Bolognese Chips en Lays Cheese Onion Chips. Maar ook enkele chips soorten van Pringles, zoals Texas BBQ sauce
  • In veel koekjes, bijvoorbeeld de Choco Prince koekjes van Lu
  • In een aantal soorten Cup-a-Soup van Unox, zoals tomatencrème, Franse ui en Broccoli sup-a-soup
  • In een aantal fuitbiscuits van Sultana, zoals YoFruit en Fruitbiscuit.

 

Weipoeder zit in nog veel meer producten, dus check altijd het etiket. Gelukkig blijft er nog genoeg over om wél te eten, zelfs enkele andere producten van de bovenstaande merken. Heb je een vraag, stuur een mailtje naar muriel@blijlactosevrij.nl.

En vergeet niet,

Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking!

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margot
Margot
5 jaren geleden

Ik heb nog een aantal weipoeder produkten staan waar GEEN lactose in zit. Biologisch, gekocht in Amerika (via internet). Als iemand deze wil overnemen, laat het me maar weten.

nicole
nicole
9 maanden geleden
Antwoord aan  Margot

Hallo Margot, 4 jaarmarkt dato. Heb je de potten nog? Groeten, Petra