Dit recept van lactosevrije en glutenvrije cruesli is súper lekker en gezond als ontbijt!
Als ik thuis ontbijt, dan vind ik het lekker om gezond en niet te zwaar te ontbijten. En natuurlijk lactosevrij! Met dit recept maak je in een handomdraai waanzinnig lekkere cruesli. Boordevol noten en met een vleugje honing, kaneel en vanille. En het fijne is, is dat je deze lactosevrije en glutenvrije cruesli prima een maand kunt bewaren in een goed afgesloten voorraaddoos of goed afgesloten glazen pot. En zodra je dit opent, dan komt de aroma van zelfgebakken cruesli je heerlijk tegemoet. En probeer daar maar eens van af te blijven…
Wat heb je nodig voor deze lactosevrije en glutenvrije cruesli?
- 50 gram walnoten
- 50 gram ongezouten cashewnoten
- 25 gram hazelnoten
- 25 gram pompoenpitten
- 25 gram kokosrasp
- 25 gram gedroogde cranberries
- 2 eetlepels water
- 2 eiwitten
- 1-2 eetlepels honing naar smaak
- 3 eetlepels gesmolten kokosolie
- 1 theelepel vanille aroma
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel zout
Materialen
- 1 grote kom
- Keukenmachine
- Bakpapier
- Mixer
- Lepel
- Spatel
Zo maak je de cruesli:
- Verwarm de oven voor op 150 graden en doe bakpapier op een bakplaat
- Doe de walnoten, hazelnoten, cashewnoten en pompoenpitten in de blender of keukenmachine en maal het grof
- Mix met een mixer in een grote kom het eiwit met het water en mix het totdat het schuimt en stijf wordt
- Voeg hieraan de kokosolie, honing, kaneel, vanille essence en zout aan toe en roer met een spatel goed door
- Doe er tenslotte de notenmix, kokosrasp en cranberries bij en meg alles goed door elkaar
- Spreid het mengsel gelijkmatig uit over de bakplaat en bak het 10 minuten. Haal dan de bakplaat uit de oven en schep de cruesli voorzichtig een keer om. Baak het daarna nog 10-20 minuten totdat het goudbruin is. Kijk uit dat het niet te hard gaat en het aanbrandt!
- Haal het bakblik uit de oven en laat de cruesli afkoelen
- Als het afgekoeld is breek de stukjes cruesli met je vingers en maak er kleine en grote brokken van
- Bewaar de lactosevrije en glutenvrije cruesli in een goed af te sluiten bewaardoos of glazen pot. Het is zeker een maand goed houdbaar!
Hoe vind jij deze lactosevrije en glutenvrije cruesli? Het is heerlijk in combinatie met plantaardige yoghurt en bosbessen. En ben je op zoek naar andere ideeën voor een lactosevrij en/of glutenvrij ontbijt? Dan heb ik hier een interessante boekentip:
Wil je meer inspiratie over lactosevrije recepten? Volg dan de Facebookpagina van Blij Lactosevrij!