Lactose intolerantie en borstvoeding: gaat dat samen?
Overweeg je om borstvoeding te geven aan je kindje, maar maak je je zorgen of dat kan vanwege jouw lactose intolerantie? In dit blogartikel lees je wanneer het wel kan en wanneer niet. Lactose intolerantie is een vervelende aandoening, maar gelukkig zijn er goede mogelijkheden en alternatieven voor zowel jou als jouw baby. Dus, lees vooral even verder!
Wat is lactose intolerantie
Eerst toch nog even stilstaan bij wat een lactose intolerantie precies is. Lactose is een suiker die voorkomt in melk en melkproducten. Wanneer je lactose-intolerant bent, betekent dit dat jouw lichaam niet genoeg lactase produceert. Lactase is het enzym dat lactose afbreekt. Door een tekort aan lactase kan lactose niet goed verteerd worden en kunnen er spijsverteringsproblemen ontstaan, zoals buikpijn, winderigheid en diarree. Dus als jij als moeder zijnde hier last van hebt, dan zul je wellicht regelmatig zelf deze vervelende symptomen ervaren.
Borstvoeding geven met een lactose-intolerantie: is dit mogelijk?
Goed nieuws! In de meeste gevallen kun je als moeder met een lactose-intolerantie nog steeds gewoon borstvoeding geven. Het is belangrijk om te weten dat moedermelk van nature lactose bevat. Gelukkig hebben de meeste vrouwen met een lactose-intolerantie geen problemen met het produceren van moedermelk die geschikt is voor hun baby’s. Dus je kunt met een gerust hart met bijvoorbeeld een handkolf of je kind aan de borst jouw moedermelk aan je kind geven.
Wanneer kan borstvoeding geven niet?
Het wordt een ander verhaal als niet jij, maar jouw baby een lactose intolerantie heeft. Want, dan verdraagt jouw kindje jouw moedermelk niet goed, omdat jouw moedermelk lactose bevat. Jouw baby kan dan van jouw moedermelk bijvoorbeeld darmkrampjes, diarree, winderigheid of een opgezette buik krijgen. Informeer dan zeker bij de huisarts, het consultatiebureau of een andere specialist wat je dan het beste kunt doen. Waarschijnlijk wordt er dan geadviseerd dat je jouw baby plantaardige of lactosevrije opgroeimelk geeft. Er zijn in ieder geval genoeg alternatieven.
Borstvoeding geven met een handkolf en een elektrische borstkolf
Als je besluit om jouw kindje borstvoeding te geven, dan kun je er dus voor kiezen om je kindje aan de borst te leggen. Dat is natuurlijk prima als jou dat goed bevalt. Ook is er de mogelijkheid dat je jouw moedermelk kunt afkolven.
Bijvoorbeeld, een handkolf is een draagbaar apparaat dat je handmatig bedient. Het kan handig zijn als je onderweg bent of als je niet veel melk wilt afkolven. Het is vaak klein en compact, dus handig om mee te nemen. Je kunt ook kiezen voor een elektrische borstkolf die handig is als je vaak melk wilt afkolven of als je problemen hebt met de melkproductie.
Voordelen van een borstkolf
Het kolven van moedermelk biedt verschillende voordelen, zowel voor jou als voor je baby. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het kolven van moedermelk:
Voordeel 1 – Flexibiliteit
Door moedermelk af te kolven, kun je de voedingen flexibel plannen, doordat nu ook anderen gewoon de voeding aan je baby kunnen geven, zoals je partner. Dit geeft je de vrijheid om bijvoorbeeld weer aan het werk te gaan of wat tijd voor jezelf te nemen, terwijl je baby nog steeds profiteert van de voordelen van moedermelk.
Voordeel 2 – Stimuleren van de melkproductie
Door regelmatig moedermelk af te kolven, stimuleer je de melkproductie. Het vraagt namelijk om een vergelijkbare ‘vraag en aanbod’ zoals bij directe borstvoeding. Hoe vaker je kolft, des te meer signalen je stuurt naar je lichaam om melk te blijven produceren.
Voordeel 3 – Voorraad opbouwen
Het afkolven van moedermelk stelt je in staat om een voorraadje moedermelk op te bouwen. Deze voorraad kan handig zijn voor momenten waarop je niet in staat bent om zelf borstvoeding te geven, zoals wanneer je ziek bent, een afspraak hebt of wanneer je baby door iemand anders wordt verzorgd. Een voorraad moedermelk zorgt ervoor dat jouw baby altijd toegang heeft tot gezonde voeding.
Voordeel 4 – Speciale situaties
Soms kunnen er medische of speciale situaties zijn waarbij het geven van directe borstvoeding moeilijk is, zoals wanneer je baby te vroeg is geboren, ziek is of problemen heeft met het aanhappen. Het kolven van moedermelk kan in dergelijke situaties een waardevolle manier zijn om ervoor te zorgen dat jouw baby nog steeds de belangrijke voedingsstoffen van moedermelk krijgt.
Conclusie
Dus: kun je borstvoeding geven als jij als moeder een lactose intolerantie hebt? Ja, als jij als moeder een lactose intolerantie hebt, dan kun je in principe gewoon borstvoeding geven aan jouw baby. Máár, als jouw kindje een lactose intolerantie heeft, dan zal borstvoeding geven waarschijnlijk niet kunnen, omdat jouw kindje dan de moedermelk niet goed verdraagt. Dan zal je kindje last hebben van de vervelende lactose intolerantie symptomen, zoals diarree, buikpijn en winderigheid. Raadpleeg altijd een professional als je twijfels hebt of extra begeleiding nodig hebt. Dat is helemaal niet raar, want als moeder wil je toch het allerbeste voor je kind?