Dit zijn de meest gehoorde klachten bij een lactose intolerantie…

Een lactose intolerantie is soms niet makkelijk te herkennen. En er zijn verhalen van mensen die pas op latere leeftijd hebben ontdekt dat ze lactose intolerant zijn. Toch is er vaak wel een rode lijn te herkennen in de lichamelijke klachten die mensen hebben. Daarbij zijn de klachten bij een lactose intolerantie meestal te vinden in de buik en darmen. Huidklachten, oogklachten of luchtwegklachten komen veel minder voor bij een lactose intolerantie. Dit komt juist wel weer meer voor bij een koemelkallergie. Wil je weten welke klachten vaak voorkomen bij een lactose intolerantie? Bekijk dan de 5 meest voorkomende klachten hieronder.

 

1) Winderigheid

Als je een lactose intolerantie hebt, dan kun je niet tegen de melksuiker die in melk zit. Je lichaam maakt te weinig lactase meer aan om de melksuiker te verteren. De lactose komt dan onveranderd van je dunne darm in je dikke darm terecht. Maar daar is je dikke darm totaal niet op berekend! Als reactie gaat je dikke darm de melksuiker vergisten en de gassen en zuren die daarbij ontstaan die ga jij voelen in de vorm van (stinkende) winden. Daardoor ontstaat winderigheid, omdat de gasbellen je lichaam uit moeten.

 

2) Opgezette buik

Doordat je darmen opzetten, zet je buik ook vaak op. Daarom gaan winderigheid en opgezette buik vaak helaas hand in hand samen. Er kunnen zoveel gassen in je darmen ontstaan, waardoor óók je buik opgezwollen raakt. Er is veel gerommel in je buik en je hoort de luchtbel-gassen bewegen in je lichaam. Het voelt alsof je een ballon hebt ingeslikt en je buik ziet er ook boller uit. Heel vervelend, want je kleding gaat dan knellen en het voelt alsof je buik gaat ontploffen.

 

3) Buikpijn

Als je melk of melkbestanddelen hebt gegeten of gedronken en je hebt een lactose intolerantie, dan is je lichaam vaak binnen 2 uur volledig van slag. Dit kan dan enkele uren aanhouden. Je buik en darmen komen in opstand en daarbij ontstaat vaak buikpijn. De buikpijn kan een zeurende pijn zijn, maar dit kan ook omslaan in buikpijn met buikkrampen. Dat is vaak een teken dat je binnen een bepaalde tijd naar het toilet moet rennen. Diarree ligt dan op de loer of, als je geluk hebt, dan komt het in een vastere vorm eruit. Maar dat je ontlasting er snel uit moet, dat is zeker!

 

4) Diarree

Diarree is helaas ook een veelgehoorde klacht bij een lactose intolerantie. Soms duurt het even voordat het er is, maar heel vaak is het er ineens! Hoe kan dat? Eén van de belangrijkste redenen waardoor je ineens diarree hebt, is omdat je darmen goed in staat zijn om het water uit je voeding op te nemen. Hierdoor blijft je ontlasting heel zwaar en zakt pijlsnel naar beneden. Voeg daar nog een lading gassen en zuren aan toe (die ontstaan bij de vergisting) en je hebt diarree die snel opkomt, dun is, zuur ruikt, schuimt en soms groen of geel is van kleur.

 

5) Misselijkheid/overgeven

Als je lichaam iets in je lichaam als een ’indringer’ ziet, dan kan er misselijkheid ontstaan. Bij een lactose intolerantie is het de melksuiker die je lichaam als een indringer ziet. Je lichaam is namelijk niet meer in staat om de melksuiker te verteren en daardoor besluit je lichaam dat de onverteerde melksuiker zo snel mogelijk je lichaam moet verlaten. Bij veel mensen ontstaat er misselijkheid en een naar gevoel in de buik. Als je lichaam vindt dat het echt welletjes is geweest en de melksuiker snel je lichaam uit moet, dan stuurt je lichaam een signaal naar het braakcentrum van je hersenen. Dit braakcentrum geeft je lichaam de opdracht om als een reflex te gaan overgeven. Het is vervelend en ongemakkelijk om te moeten overgeven, maar vaak voel je je daarna weer een stuk beter.

 

Buik blij, jij blij!

Ben je aan het stoeien met je lijf en voel je je vaak niet goed, omdat je een lactose intolerantie hebt? Heb je regelmatig buikpijn en diarree en wil je weten hoe je daar van af komt? Het boek Buik blij, Jij blij, geeft je heel veel inzichten in hoe buikpijn ontstaat en hoe je het voorkomt! Vele soorten buikpijn worden in dit boek besproken. Zeker als je geen buikpijn meer wilt hebben, dan is dit boek een aanrader. De 5 stappen methode S.M.I.L.E. helpt je hiermee heel goed op weg. Veel mensen hebben dit boek aangeschaft en hebben met de tips en handvatten die erin staan veel minder buikpijn. Hoe heerlijk is dat!

Boek buik blij jij blij

 

Zoek je goede lactasepillen? Bekijk dit blogartikel over de 15 meest gewilde lactasepillen!