Wat is lactosevrij eten en hoe doe je dat?

0
2870
Wat is lactosevrij eten en hoe doe je dat

Lactosevrij eten is voor mij: géén melk!

Vraag je je af wat lactosevrij eten is? Ik vertel je er graag meer over uit eigen ervaring. Zoals ik het zie bestaat lactosevrij eten voor mij uit: ‘al het eten en drinken zonder melk of melkbestanddelen’. Ik merk dat ik volledig klachtenvrij ben als ik geen melk of melkbestanddelen eet en drink. Producten waar door een speciale bereiding de lactose uit de koemelk is gehaald of lactase aan is toegevoegd, eet ik daarom zo min mogelijk.

 

MinusL is (helaas) niet voor mij weggelegd

MinusL is bijvoorbeeld een merk dat heerlijke lactose vrije producten in het assortiment heeft, maar het is gemaakt van koemelk. Hierbij is door een speciale bewerking de hoeveelheid lactose tot (bijna) 0% gebracht. Toch merk ik dat ik niet geheel klachtenvrij blijf als ik deze producten eet of drink. Daarom staat dat niet vaak in mijn koelkast.

 

Misschien kun jij wel een beetje tegen lactose?

In de video ‘Waar zit lactose in‘ vind je meer info over lactose in producten. Natuurlijk reageert ieder lichaam anders op lactose. Het kan dus best zijn dat jij met jouw mate van lactose intolerantie wèl goed tegen producten, zoals die van MinusL, kunt. Of dat je tegen veel kazen kunt die op de downloadbare pdf ‘Hoeveel lactose in kaas’ staan. Er gelden daarom geen regels van wat wel of niet goed is. Test gewoon waar je wel of niet tegen kunt. Misschien is er heel veel wat je wel kunt blijven eten en drinken.

 

Voor mij gelukkig één uitzondering. Voor jou ook?

Om mijn buik en darmen zo rustig mogelijk te laten, vermijd ik dus alles waar melk in zit. Ook alles wat op basis is van geitenmelk. En toch geldt daar voor mij (gelukkig) één uitzondering. Ik kan gelukkig wel goed tegen Grana Padano kaas en Formaggino kaas. Ik heb gelezen dat deze kazen door hun rijping 0% lactose hebben en blijkbaar wordt mijn lichaam daar blij van.

 

Ik ben blij met plantaardige melkvervangers

Sinds ik weet dat ik een lactose intolerantie heb, ben ik volledig overgestapt op plantaardige melkvervangers. Als vervanger voor melk gebruik ik meestal kokosmelk van het merk Lima, omdat ik kokosmelk erg lekker vind smaken. Als vervanger voor yoghurt gebruik meestal ik de kokosyoghurt van Alpro. Ook slagroom gebruik ik van Alpro, namelijk Alpro Op Te Kloppen. De margarine die ik gebruik om mee te bakken is van Albert Heijn. Als ik zin heb in ijs, dan neem ik sorbetijs of ijs op basis van amandel of soya. En tenslotte gebruik is als vervanger voor bakboter bakken en braden van Alpro of olijfolie of kokosolie. Op die manier heb ik alle melkproducten volledig vervangen en mis ik koemelk-producten bijna niet meer.

Welke producten gebruik jij in je lactosevrije dieet? Alle ideeën zijn welkom! Dus zet het gerust in een reactie hieronder. En vergeet niet,

Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking en test het product altijd eerst bij jezelf!

4 1 stem
Artikel waardering
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties