Deze kosten van een lactose intolerantie zijn aftrekbaar van je belastingaangifte

Misschien kun jij wel vele honderden euro’s per jaar aftrekken van je belastingaangifte!

Met een lactose intolerantie sta je soms ineens voor hogere kosten! Denk bijvoorbeeld aan melkvervangers die soms duurder zijn dan producten op basis van koemelk. Of andere levensmiddelen die duurder zijn dan wat je eerst kocht. Maar ook lactase pillen kunnen je kosten behoorlijk verhogen! Ik kwam een heel interessant artikel tegen op Foodless.nl. Daarin las ik dat je bij je inkomstenbelasting een bepaald bedrag aan dieetkosten kunt aftrekken. Dat kan zelfs oplopen tot vele honderden euro’s per jaar! En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor andere gezinsleden die een lactose intolerantie hebben…

 

Wanneer kom je in aanmerking? Bekijk deze stappen!

De Belastingdienst heeft een aantal voorwaarden opgesteld. Voldoe je hieraan, dan kun je vrijwel zeker een door de Belastingdienst bepaalde vergoeding aftrekken van je belastingaangifte. Hierin is bepalend dat jouw bevoegde (huis)arts of diëtist jou en/of je gezinsleden een dieet heeft voorgeschreven vanwege een lactose intolerantie. Is dit van toepassing op jou of je gezinsleden? Lees dan zéker even verder en volg eventueel de onderstaande stappen!

 

1) Laat door je bevoegde (huis)arts, diëtist of bevoegde alternatieve behandelaar deze dieetbevestiging van 2022 of deze dieetbevestiging van 2023 invullen

 

2) Check op deze dieetlijst 2022 zie je wat je eventueel voor je aangifte van 2022 zou kunnen aftrekken. En op deze dieetlijst 2023 wat je in 2023 zou kunnen aftrekken. En misschien wordt dit bedrag wel hoger. Zie stap 3…

 

3) Volg je meerdere diëten, dan kan het volgende extra interessant zijn, namelijk: moet je je aan meerdere diëten houden en staat het op de lijst niet als een combinatie aangegeven? Dan mag je misschien wel de 2 bedragen bij elkaar optellen. Vraag aan de Belastingdienst hoe dat zit!

 

Houd dit even goed in de gaten

Let ook op het volgende! In principe geldt: heeft jouw bevoegde arts bijvoorbeeld pas in juli 2022 jou een speciaal dieet voorgeschreven vanwege je lactose intolerantie? Dan mag je over 2022 alleen de maanden juli tot en met december 2022 aftrekken. En verdien je veel, bijvoorbeeld meer dan € 40.000 per jaar? Dan is de kans groot dat je niets kunt aftrekken… Maar misschien ook wel, dus check het bij de Belastingdienst!

 

Bel de Belastingtelefoon bij vragen

Soms kan de berekening best wel ingewikkeld zijn. En jouw situatie kan weer anders zijn dan die van iemand anders. Wil je precies weten wat je kunt aftrekken, bel dan dit gratis nummer van de Belastingdienst: 0800-0543. Of kijk op de website van de Belastingdienst.

 

Wist jij al dat je misschien wel een bepaald bedrag vanwege je lactosevrije dieet mag aftrekken van de belastingaangifte? Ik wist dat tot voor kort niet, maar ben er blij mee dat dat bestaat!

Bedankt voor de inspiratie Foodless

5 2 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henrieke
Henrieke
6 jaren geleden

Dat is handig! Ik volg al anderhalf jaar een fodmapdieet, aangeraden door de huisarts. Dat zou dan €900 zijn. Moet alleen even weten of ik in aanmerking kom, aangezien mijn man een hoop verdient.

Sara
Sara
3 jaren geleden
Antwoord aan  Muriel

Is het drempelbedrag door inkomsten afhankelijk?