Zo kun jij je gerechten altijd goed op smaak brengen met suikervervangers!

De laatste tijd vraag ik mij regelmatig af: “Als je suiker in recepten en gerechten wilt vervangen door suikervervangers, wat zijn dan de juiste verhoudingen?” Met dát in het achterhoofd heb ik in Google veel informatie gevonden en aan de hand daarvan een handig lijstje gemaakt. Dit lijstje wil ik graag met je delen. Je kunt het gebruiken als leidraad en het natuurlijk zelf naar eigen smaak aanpassen.

 

Ik eet steeds vaker gezondere suikers

Sinds ik weet dat ik een lactose intolerantie heb, eet ik veel gezonder. Niet alleen eet ik melkvrij, maar ik eet ook steeds minder vet en gebruik suikervervangers. Geraffineerde suiker vervang ik steeds vaker door suikervervangers zoals ahornsiroop, honing of kokosbloesemsuiker. Maar ik loop er vaak tegenaan dat ik niet goed weet welke verhoudingen ik voor de vervangers van suiker moet nemen. Ahornsiroop is bijvoorbeeld veel zoeter dan suiker, maar hoeveel zoeter? Daarom gebruik ik het onderstaande lijstje. Let erop dat je gerecht ‘natter’ wordt als je siroop of honing gaat gebruiken in plaats van suiker. Dus dan zul je je recept of gerecht iets moeten aanpassen, door bijvoorbeeld iets minder van een ander ‘nat’ ingrediënt in het recept te gebruiken.

 

En dan hier het lijstje!

 

Goede verhoudingen voor vervangers van suiker

Voor het gemak heb ik bij elke suikervervanger 3 gewichten vermeld, te weten 100 gram, 200 gram, 300 gram. Heb je een andere hoeveelheid nodig, maak dan voor jezelf een rekensom.

 

Agavesiroop

  • 100 gram suiker = 5 eetlepels agavesiroop
  • 200 gram suiker = 10 eetlepels agavesiroop
  • 300 gram suiker = 15 eetlepels agavesiroop

 

Ahornsiroop

  • 100 gram suiker = 6 eetlepels ahornsiroop
  • 200 gram suiker = 12 eetlepels ahornsiroop
  • 300 gram suiker = 18 eetlepels ahornsiroop

 

Appelmoes

  • 100 gram suiker = 100 gram appelmoes (met natuurlijke suikers)
  • 200 gram suiker = 200 gram appelmoes (met natuurlijke suikers)
  • 300 gram suiker = 300 gram appelmoes (met natuurlijke suikers)

 

Banaan

  • 100 gram suiker = 1 banaan
  • 200 gram suiker = 2 bananen
  • 300 gram suiker = 3 bananen

 

Dadels

  • 100 gram suiker = 100 gram dadelpuree
  • 200 gram suiker = 200 gram dadelpuree
  • 300 gram suiker = 300 gram dadelpuree

 

Honing

  • 100 gram suiker = 100 ml honing
  • 200 gram suiker = 200 ml honing
  • 300 gram suiker = 300 ml honing

 

Kokosbloesemsuiker

  • 100 gram suiker = 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 200 gram suiker = 200 gram kokosbloesemsuiker
  • 300 gram suiker = 300 gram kokosbloesemsuiker

 

Oerzoet

  • 100 gram suiker = 100 gram oerzoet
  • 200 gram suiker = 200 gram oerzoet
  • 300 gram suiker = 300 gram oerzoet

 

Palmsuiker

  • 100 gram suiker = 100 gram palmsuiker
  • 200 gram suiker = 200 gram palmsuiker
  • 300 gram suiker = 300 gram palmsuiker

 

Rijststroop

  • 100 gram suiker = 100 ml rijststroop
  • 200 gram suiker = 200 ml rijststroop
  • 300 gram suiker = 300 ml rijststroop

 

Stevia

  • 100 gram suiker = 2 ml vloeibare stevia (= ongeveer 25 druppels)
  • 200 gram suiker = 4 ml vloeibare stevia (= ongeveer 50 druppels)
  • 300 gram suiker = 6 ml vloeibare stevia (= ongeveer 75 druppels)

 

Sukrin

  • 100 gram suiker = 125 gram Sukrin
  • 200 gram suiker = 250 gram Sukrin
  • 300 gram suiker = 375 gram Sukrin

 

Hopelijk heb je wat aan dit lijstje en is het een houvast voor als je suiker in recepten en gerechten wilt vervangen door suikervervangers. Je kunt het natuurlijk altijd aanpassen aan jouw eigen smaak. Heb jij nog andere ideeën voor suikervervangers die hier niet in het lijstje staan? Zet je reactie hieronder. En vergeet niet,

Bron: dank je wel voor de inspiratie, Blij Zonder Suiker en Laura’s Bakery.   

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
guest
11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frieda
Frieda
1 jaar geleden

Sukrin is hetzelfde als Erythritol ja!
Maar bloemsuiker door wat vervang je dat en wat is de verhouding?

Mariette
Mariette
1 jaar geleden

In een recept van kha notenrepen staat 35 Gr sukrin. Kan ik dit vervangen door ahornsiroop en hoeveel moet er dan in.
Groetjes Mariette

Frieda
Frieda
1 jaar geleden
Antwoord aan  Muriel

je kan ook kijken hoeveel gram suiker de sukrin is en hoeveel gram de ahornsiroop! Bv.100 gram suiker is 125gr sukrin en is 6 lepels ahornsiroop dus is 125 gram sukrin 6 lepels ahornsiroop!

Marko Zwier
Marko Zwier
1 jaar geleden

Ik gebruik in een bus de poeder vorm van stevia ook vaak in de pap.
Dus ik vroeg mij dat af wat de verhouding daarvan is

Groet Marko Zwier

Uit de keuken van Saar
Uit de keuken van Saar
2 jaren geleden

Dankjewel!
Duidelijk weergegeven en heb het meteen geprobeerd bij mijn wortelcake.
Het resultaat perfect!!
Fijn dat je dit deelt!

dees lintsen
dees lintsen
2 jaren geleden

Super dit lijstje!
En syrop gold van greensweet? Weet je die toevallig ook??

Muriel
Muriel
2 jaren geleden
Antwoord aan  dees lintsen

Helaas weet ik de verhouding van syrop gold niet. Maar fijn dat je wat hebt aan dit lijstje. Groetjes, Muriel

Isa
Isa
2 jaren geleden

Ik hoorde dat Lucuna een goeie suikervervanger zou zijn…

Joan
Joan
2 jaren geleden

Hallo, als ik het goed begrijp kan je dus kokosbloesemsuiker goed vervangen door honing?