lactosevrij eten hoe doe je dat 4 tips

4 gouden tips om lactosevrij te eten!

Lactosevrij eten is heel goed mogelijk. Het vergt wel aanpassingsvermogen en het is belangrijk dat je voor jezelf een nieuwe levensstijl creëert. Maar als je écht last hebt van een lactose intolerantie, dan zijn de momenten waarop je geen last hebt van klachten je uiterst waardevol. Om je klachten drastisch te verminderen, vind je daarom hieronder 4 gouden tips om lactosevrij te eten. 

 

Tip 1: Houd thuis de regie over wat je eet

In wezen is het heel simpel: eet je geen melk of melkbestanddelen, dan heb je geen last van je lactose intolerantie klachten. Je lichaam hoeft dan als het ware niet te ‘vechten’ tegen de ingenomen lactose. Het makkelijkste bereik je dit thuis! Thuis kun jij zelf bepalen wat je aan ingrediënten eet tijdens je ontbijt, lunch, diner en met tussendoortjes. Ik merk dat ik mij thuis op mijn best voel, omdat ik mij dan strikt kan houden aan een lactosevrij dieet. Met boodschappen doen kijk ik bijvoorbeeld goed op de etiketten en ik kook zoveel mogelijk met verse ingrediënten zonder toevoegingen. Inmiddels weet ik precies wat ik thuis wel en niet kan eten en dat geeft mij rust en een rustig lichaam. En de discipline die daarvoor nodig is? Ach, dat lukt prima, want de vele momenten dat ik thuis rustige darmen heb, zijn mij uiterst dierbaar.

 

Tip 2: Geef bij restaurants aan dat je een lactose intolerantie hebt

Uit eten gaan is al iets lastiger om de regie over je lactose inname te houden. Ik merk dat ik vaak toch wel wat onrustige darmen heb na een etentje in een restaurant. In het begin vond ik het vervelend om aan de bediening door te geven dat ik een lactose intolerantie heb en of zij daar rekening mee kunnen houden. Maar ik geef het bij het bestellen van mijn gerecht steeds vaker door aan de bediening. Uiteindelijk ben ik degene die met de ellende zit als ik toch per ongeluk melk of melkbestanddelen heb genuttigd. Geef daarom zoveel mogelijk door of het restaurant er rekening mee wil houden en schaam je er niet voor. Hoe beter jij het aangeeft, hoe kleiner de kans dat je na het etentje last van je lactose intolerantieklachten krijgt.

 

Tip 3: Stel vrienden en familie ook op de hoogte van lactosevrij eten

Een borreltje bij je vriendin of snel even aanschuiven met avondeten bij je ouders, het zijn gezellige uitjes. Maar je lactose intolerantie ligt altijd op de loer! Neem je een handje borrelnootjes of een toastje met eiersalade bij de borrel bij je vriendin? Of maakt je moeder het lievelingsgerecht waar je van jongs af aan dol op bent, maar waar melk in zit? Dan is de kans groot dat je binnen 2 uur een opgezette buik, winderigheid, buikpijn of diarree krijgt. Het klinkt hard, maar het is vaak de bittere waarheid. Om je pret niet te bederven is het echt raadzaam om je vrienden en familie op de hoogte te brengen van je lactose intolerantie. Vertel hoe jij dagelijks probeert om lactosevrij te eten. Vaak zul je het meerdere keren moeten aangeven, omdat zij het soms per ongeluk vergeten. En vaak weten zij niet dat melk of melkbestanddelen in zovéél producten zitten. Jij inmiddels wel! Door regelmatig erover te praten maak je hen bewust van je lactose intolerantie en kunnen zij er rekening mee houden.

 

Tip 4: Maak het je makkelijk op je werk

Ook op je werk is het oppassen geblazen met je lactose intolerantie. Het is heel ongemakkelijk als je ’s ochtends al last krijgt van een opgezette buik, winderigheid of diarree. Daarom is ook op je werk enige vorm van discipline noodzakelijk om lactosevrij te eten. Wees wijs en sla het slagroomtaartje af van je jarige collega. En neem geen borrelhapjes bij de wekelijkse borrel, tenzij je weet dat je er tegen kunt. Vaak staat er een pot met snoep op één van de bureaus van je collega’s en is het heel verleidelijk om wat te snoepen. Maar ook in snoepjes zitten vaak melkbestanddelen. En wees ook alert met wat je eet tijdens een zakenlunch of zakendiner. Zelfs het lekkere koekje dat bij je cappuccino wordt geserveerd bevat melk! Schaam je er niet voor om ook op je werk met een aantal collega’s erover te praten. Vooral met diegenen waar je veel mee optrekt. Je zult merken dat zij begrip tonen voor jouw situatie en begrijpen waarom je af en toe ongezellig ‘nee’ moet zeggen tegen eten en drinken. Wil je écht de regie houden over de lactose intolerantie klachten op je werk? Neem dan je eigen lunch en tussendoortjes mee.

 

Bewaar deze pin voor later:

Lactosevrij eten hoe doe je dat, 4 gouden tips

 

Hoe ga jij om met lactosevrij eten op je werk, bij familie en vrienden en tijdens een etentje in een restaurant? Hoe zorg je ervoor dat je dat goed regelt, zodat je zo min mogelijk last hebt van je klachten? Alle tips zijn welkom.

En vergeet niet,

0 0 stemmen
Artikel waardering
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties