ideale notenmelk in de koffie zelf maken

Je kent vast amandelmelk als notenmelk voor in je koffie. Ook ‘melk’ van hazelnoten, cashewnoten en pistachenoten winnen aan bekendheid. Je kunt zelfs melk maken van walnoten en paranoten. Toch is er nog een notensoort die vaak over het hoofd wordt gezien bij het maken van notenmelk. Terwijl dit waarschijnlijk de meest ideale notenmelk is voor in je koffie. We hebben het over macadamianoten.

 

Wat maakt macadamiamelk ideaal voor in je koffie?

Macadamiamelk is heel romig, waardoor deze heerlijk smaakt in je koffie. Bijvoorbeeld in een latte macchiato. Door de dikke textuur gaat de melk ook niet zo snel schiften, wat ook fijn is als je hem in de koffie gebruikt.

Qua zoetheid kun je macadamiamelk vergelijken met cashewnotenmelk. Het licht nootachtige aroma overheerst niet, wat ook een goede eigenschap is voor ‘koffiemelk’.

Hoewel de melk in vergelijking met cashewnotenmelk wat moeilijker schuimt en schenkt, maakt de rijke smaak en romige textuur het meteen weer goed. Door zijn dikke textuur is macadamiamelk zelfs geschikt voor het maken van ijs.

Macadamiamelk kun je vrij gemakkelijk zelf bereiden. Door het hoge vetgehalte hoeven de noten bovendien veel minder lang te weken dan bijvoorbeeld amandelen voor amandelmelk. Zo hoef je macadamianoten slechts zo’n twee uur te weken terwijl amandelen twaalf tot achttien uur in water moeten staan.

 

Is macadamiamelk gezond?

Macadamiamelk is niet alleen rijk van smaak, maar ook rijk aan voedingsstoffen. Zo vind je in dit drankje de volgende vitamines en mineralen:

  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Calcium
  • IJzer
  • Kalium
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Koper
  • Selenium
  • Jodium
  • Mangaan

Vergeleken met de meeste andere noten bevatten macadamianoten minder eiwitten en relatief weinig koolhydraten. Voor iedereen die minder koolhydraten wil eten, zijn deze noten dus een prima optie. In dit artikel kun je alles lezen over verschillende soorten koolhydraten.

Macadamianoten bevatten in vergelijking met andere noten veel meer vetten. Dat maakt dat ze heel voedzaam zijn. De vetten bestaan overigens vooral uit enkelvoudig onverzadigde vetten. Dit zijn vetzuren waar je gezondheid van profiteert.

Zo zijn enkelvoudige vetzuren goed voor je:

  • Gewicht
  • Hart
  • Suikerspiegel
  • Bloeddruk

Zowel door de gezonde vetten als door de vele vitamines en mineralen is macadamiamelk een hele gezonde melk voor in je koffie. Reden genoeg dus om deze melk eens zelf te maken. Een gemakkelijke manier om dat te doen is via het recept hieronder.

 

Recept macadamiamelk

Met dit recept maak je binnen een mum van tijd een heerlijke romige notenmelk voor in je koffie.

Ingrediënten

  • 1 kop macadamianoten
  • 3 kopjes water
  • Zeezout naar smaak

Je kunt de melk nog verrijken met andere ingrediënten, zoals dadels en kaneel. Met deze ingrediënten krijgt het drankje een zoete smaak. Je kunt ook kruiden en specerijen toevoegen voor een hartig effect. Bijvoorbeeld kurkuma, peper en chilivlokken.

Bereidingswijze

  1. Laat de macadamianoten twee uur tot een nacht in water weken.
  2. Giet het water weg en laat de noten goed uitlekken.
  3. Spoel de noten goed af.
  4. Doe de noten in een blender en voeg het water en zout naar smaak toe, plus eventuele hartige of zoete smaakmakers.
  5. Mix de noten met het water totdat de noten helemaal fijngemalen zijn.
  6. Giet de mix van fijngemalen noten en water door een fijnmazige zeef of kaasdoek.
  7. Bewaar de melk twee dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
  8. Wil je de melk langer bewaren, vries deze dan in. Je kunt macadamiamelk drie maanden in de vriezer goed houden. Voor handige porties giet je de melk in ijsblokvormpjes. Zo heb je steeds een portie voor in je koffie.

 

Tip: gooi na afloop de notenpulp niet weg, maar maak er een heerlijke spread van door er olijfolie, citroensap, zeezout en specerijen aan toe te voegen. Bijvoorbeeld chilipoeder, paprikapoeder of peper.

 

Bewaar deze pin voor later:

ideale notenmelk voor in je koffie macadamia noten

 

Bronnen

NEVO-online.nl

Kaippert, V.C et al (2015). Effects of unsaturated fatty acids on weight loss, body composition and obesity related biomarkers. Diabetol Metab Syndr; 7(Suppl 1): A139.

Schwingshackl, L. et al. (2012). Monounsaturated Fatty Acids and Risk of Cardiovascular Disease: Synopsis of the Evidence Available from Systematic Reviews and Meta-Analyses. Nutrients; 4(12): 1989–2007.

Schwingshackl, L. et al. (2011). Effects of monounsaturated fatty acids on glycaemic control in patients with abnormal glucose metabolism: a systematic review and meta-analysis. Ann Nutr Metab;58(4):290-6.pez-Miranda, J. et al (2006). Health benefits of monounsaturated fatty acids. Improving the Fat Content of Foods, Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 71-106.

Dit artikel is geschreven door PuurFiguur.