Ja écht: deze kazen hebben 0 lactose, dus zeker het proberen waard!
Heel fijn dat er toch nog kazen zijn die je zou kunnen proberen te eten met een lactose intolerantie! De onderstaande 6 kaassoorten zijn gemaakt van koemelk. Nu denk je misschien: “Maar dan zit er toch lactose in?” Nou, gelukkig bij de onderstaande 6 kazen is door het lange rijpen en/of door een speciale bereiding de lactose tot 0 is gekomen. Het zijn dus veel harde, rijpe kazen, waar ook een aantal Hollandse kazen tussen zitten. Nu is er wel een kanttekening! Want, iedereen met een lactose intolerantie reageert wisselend op deze 6 kazen. Het kan dus best zijn dat je niet tegen 4 van de 6 kazen kunt, maar hoogstwaarschijnlijk zitten er dus minimaal 1 of 2 kazen bij die je kunt verdragen. Mijn tip is dus: probeer de onderstaande 6 kazen uit en kijk waar jij het beste op reageert!
Oh ja, let sowieso op het volgende: 0 koolhydraten en 0 suikers moet op het etiket staan!
Belangrijk is dat er op het etiket van de kaas staat dat er 0 koolhydraten en 0 suikers in zit. Daaraan kun je herkennen dat de kaas geen lactose meer heeft. Als het hoger is dan 0, bijvoorbeeld 0,15 dan is er dus nog een klein beetje lactose aanwezig. Veel mensen met een lactose intolerantie kunnen dagelijks een klein beetje lactose verdragen en zullen dan ook een stukje kaas met 0,15 koolhydraten en 0,15 suikers kunnen verdragen. Maar als je van jezelf weet dat elk klein spoortje lactose je problemen geeft, wees er dan zeker van dat zowel de koolhydraten als de suikers op het etiket op 0 staat.
Hier dan de 6 kazen die je kunt proberen!
Gorgonzola
De AH heeft deze gorgonzola, waarbij 0 suikers en koolhydraten 0 aanwezig zijn. Bij sommige andere soorten gorgonzola is wel wat suikers en koolhydraten aanwezig, maar bij dit merk dus niet!
Parmigiano Reggiano
De Parmigiano Reggiano van het merk Zanetti, onder andere te koop bij de AH, heeft ook 0 suikers en 0 koolhydraten!
Grana Padano
Ook de Grana Padano van het merk Zanetti is het proberen waard, vanwege 0 suikers en 0 koolhydraten…
Belegen Goudse kaas
Hieronder vind je Belegen Goudse kaas van de AH, omdat ik daarvan zeker weet dat het 0 koolhydraten en 0 suikers bevat. Maar ook andere supermarkten verkopen van bijvoorbeeld hun huismerk belegen Goudse Kaas die je kunt eten. Check dan wel goed het etiket!
Belegen Goudse kaas
Hieronder zie je extra belegen Goudse kaas van de AH, maar ook hiervoor geldt dat je kunt kijken of het huismerk van jouw favoriete supermarkt ook deze kaas verkoopt. Check dan wel goed het etiket of koolhydraten en suikers 0 zijn.
Oude Goudse kaas
Een heerlijke pittige kaas van koemelk en met 0 koolhydraten en 0 suikers. Wil je liever oude Goudse kaas van een ander merk? Check dan eerst even goed het etiket.
Waarom zou je de bovenstaande kazen proberen?
Er is best veel geschreven of zuivel nu wel of niet goed voor je is. Heel veel mensen zijn ervan overtuigd dat je eigenlijk alleen als baby zuivel (moedermelk) nodig hebt en daarna niet meer. Zuivel kun je prima weglaten uit je dagelijkse voeding, maar dan is het wel belangrijk dat je bepaalde voedingsstoffen die in zuivel zitten, zoals calcium via andere voedingsmiddelen binnenkrijgt. Dus waarom zou je jezelf verwennen met af en toe een stukje kaas? Omdat het gewoon lekker is. Omdat heel veel mensen ‘kaaskoppen’ zijn en dol zijn op kaas. Het is heerlijk om mee te gratineren of om op te peuzelen tijdens een borrel. Dus als je je dan af en toe trakteert op kaas, neem dan 1 van de bovenstaande kazen waar je waarschijnlijk het minste risico mee loopt.
Ik heb een boek als aanrader!
Het boek Het Nieuwe Eten van Anna Zeven is een waanzinnig leuk boek om te gebruiken in je lactosevrije keuken. Er staan ruim 350 recepten in! En het mooie is: alle recepten zijn koemelkvrij, glutenvrij, suikervrij, vegetarisch én biologisch. Een mocht je een gerecht vinden waar je een beetje kaas over wilt strooien en bijvoorbeeld daarna in de oven wilt doen, dan kan dat af en toe best wel. En op de dagen dat je geen kaas wilt eten, dan kun je ook heel goed dit boek erbij nemen en volledig koemelkvrij en gezond eten.
Nogmaals, test echt eerst bij jezelf of je tegen 1 of meerdere van de bovenstaande kazen kunt. Hopelijk zit er een kaassoort voor je tussen waar je geen last van krijgt en heerlijk van kunt gaan genieten. Vertrouw je het toch niet helemaal, laat het dan staan of neem voor de zekerheid één van deze 15 populaire lactasepillen!
Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking!
Ik heb een vraagje/opmerking: Ook op heel veel etiketten van jonge (jong, jong belegen, belegen, etc.) kazen staat zowel achter koolhydraten 0 gram en achter suiker 0 gram, maar ik denk toch echt dat er wel lactose in zit (ik krijg er in elk geval wel last van)…?
Hoi Annita, ja dat is het lastige, het kan zó per persoon verschillen hoe iemand op kaas reageert. Dus misschien ben je er extra gevoelig voor en zit er nog iets anders in de kaas waar je last van krijgt met een lactose intolerantie. Veel sterkte, groetjes, Muriel
Ik heb ook een lactose-intolerantie. Sinds een tijd eet ik pikante Jersey-kaas van Jersey-koeienmelk gemaakt en deze kan ik goed verdragen.
Dank je voor de tip! Goed om te weten!
Ik ook! Helaas kan ik niet tegen de Jersey-kaas… zo jammer, want ik at deze kaas altijd heeel graag! Nu moet ik wel zeggen: de pikante heb ik nog niet geprobeerd… Waar haal jij deze? Bij de Natuurwinkel oid?
Dit artikel is wel degelijk juist. Ik heb veel lichamelijke onderzoeken gehad en zelfs een allergoloog gehad voor zes maanden. Melksuiker verdwijnt door rijping en tijd. Nul lactose betekent geen klachten, tenzij je weer allergisch bent voor koemelk. Lactose-vrij door toevoeging van lactase is nog steeds wel lactose en kan klachten geven. Het beste medicijn is geen lactose nuttigen, zelfs niet met lactase tabletten ( ook met hoge waardes ), en constant verpakkingen controleren. Lactose kan dagen in je systeem blijven zitten en dus later klachten geven. Mooi artikel Muriel.
Dit artikel is niet correct. Alle koeienkaas bevat lactose. Ben je lactose intolerant dan kan kaas van de koe nooit. Welke wetenschapper die dit ooit beacht heeft moet zijn titel inleveren. Uitsluitend als er lactase toegevoegd wordt mag het lactose vrij genoemd worden. Dat is bij kaas absoluut niet het geval. Ik ben ervarings deskundige.
Hoi Bas, dank je voor je reactie en voor jouw visie op het artikel. Met blije groet, Muriel
Wat Bas vermeld zal voor hem gelden, maar ik heb lactose intolerantie en heb geen last als ik AH Goudse belegen, licht pittig eet. De harde nederlandse kazen vanaf belegen en ouder geven mij geen last.
Hoi Agnes, fijn om te vernemen dat je goed tegen oude kazen kunt. Zo zie je maar dat elk lichaam weer anders is en anders reageert. Met blije groet, Muriel