waarom lactose intolerantie op latere leeftijd volwassen leeftijd

Je bent niet de enige die zich afvraagt waarom je op latere leeftijd een lactose intolerantie kúnt krijgen…

Best wel regelmatig krijg ik de vraag: “Waarom krijg ik een lactose intolerantie op latere leeftijd? De warme chocolademelk waar ik vroeger onbezorgd van kon smullen is nu een nachtmerrie geworden. Want, na het drinken van een beker koemelk krijg ik met een lactose intolerantie binnen 4 uur vervelende buikklachten!” Veel mensen vragen dit bij zichzelf af. Dit fascineerde mij ook en daarom ben ik op onderzoek uit gegaan. Daarbij heb ik gemerkt dat er eigenlijk 2 veel voorkomende oorzaken zijn die ervoor zorgen dat je op volwassen leeftijd lactose intolerant kúnt worden. En dit zijn ze…

 

1) Het is genetisch bepaald!

Ben je van Noord-Europese afkomst, zoals Nederland, België, Duitsland, Engeland, Denemarken of andere Noord-Europese landen? Dan heb je 15-20% kans dat je op latere leeftijd een lactose intolerantie krijgt. Dit heeft te maken met het afnemen van de aanmaak van het enzym lactase. De afname van lactase is genetisch bepaald en gaat terug tot een ver verleden. Mensen uit Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Europa hebben zelfs 50-90% kans dat zij lactose intolerant worden! Wil je weten hoe dat zit? Lees dan mijn blog over Hoeveel mensen hebben een lactose intolerantie!

 

2) Een medicijn, een ziekte óf een operatie kan (tijdelijk) een boosdoener zijn!

Een andere reden dat je op latere leeftijd lactose intolerant kunt worden is door een ziekte, een operatie of het slikken van bepaalde medicijnen. Hierdoor kan je darmwand beschadigen. Voorbeelden zijn: een infectie aan je darmen, een parasiet of virus in je darmen of coeliakie. Maar ook een darmoperatie, chemo, bestraling of antibiotica. De schade die dan aan je darmen is aangericht kán op latere leeftijd ook weer genezen, maar regelmatig ook niet. Dan heb je een blijvende darmbeschadiging en dit kan een lactose intolerantie tot gevolg hebben.

 

Leestip!

Lees het verhaal van Maarten Fest van de blog Papa’s wereld waarin hij heel mooi zijn verhaal vertelt hoe hij na een lange weg erachter kwam dat hij coeliakie heeft!

 

Extra bonus weetje!

Een deel van de mensen krijgt op jonge leeftijd last, een ander deel op latere leeftijd…

Bij de meeste Noord-Europeanen schijnt de afname van lactase op een latere leeftijd plaats te vinden dan bij de meeste mensen met een Aziatische, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse of Zuid-Europese afkomst. Hoe zit dat precies? Zij zijn op vroege leeftijd (in de peuter-of kleutertijd) al lactose intolerant geworden en gewend om geen koemelk meer te nuttigen. Daarom wordt al eeuwenlang in veel Aziatische, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Mediterrane gerechten vrijwel geen koemelk gebruikt. In plaats daarvan wordt plantaardige melk gebruikt, zoals kokosmelk, sojamelk, amandelmelk of rijstemelk. Maar in bijvoorbeeld de Nederlandse keuken is kaas, room en melk een veel gebruikt ingrediënt. Dit kan ook, omdat er heel veel Nederlanders zijn die hun hele leven geen last zullen krijgen van koemelk. Niet voor niets worden Nederlanders ‘kaaskoppen’ genoemd. Maar voor de 15-20% van de Nederlanders die lactose intolerant wordt, kan het ineens een onaangename verrassing zijn als zij op latere leeftijd te maken krijgen met een lactose intolerantie.

 

Ik kan me voorstellen dat je je als volwassene met een lactose intolerantie afvraagt: “Waarom krijg ik, bijvoorbeeld als veertigplus vrouw, ineens een lactose intolerantie?”. Hopelijk geeft de uitleg hierboven je een idee van hoe het komt en wat de reden is waardoor het bij jou is ontstaan. In mijn blog Wat is lactase vind je nog veel meer interessante weetjes over lactose, lactase en lactose intolerantie. Een aanrader om te lezen!

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
willemijn
willemijn
4 jaren geleden

je bent de eerste die toegeeft dat medicijnen de oorzaak kunnen zijn en of een operatie dit is bij mij gebeurd, dokters willen dit niet toegeven, ben er trouwens zelf achtergekomen hoor maar nu lees ik dit ……kijk bovenaan in google search en je vind niks hierover duidelijk een doofpot dus…danjewel noigmaals

willemijn
willemijn
4 jaren geleden

heel goed artikel danjewel

Inez
Inez
4 jaren geleden

Melk is voor zuigelingen en niet bedoeld om je leven lang te gebruiken.
En de melk van een ánder zoogdier afpakken is helemaal van de zotte. Want dat is wat de mens doet: de melk is voor het kalfje bedoeld en natuurlijk niet voor ons.