Hoeveel mensen hebben een lactose intolerantie in Nederland en België

Hoeveel mensen in Nederland en België hebben een lactose intolerantie?

Heb je een lactose intolerantie, dan is het misschien een troost voor je dat je niet de enige bent. Sterker nog, je bent één van de velen! Maar hoeveel mensen hebben er last van? En is dat alleen in Europa of komt het ook wereldwijd voor?

 

Niet schrikken: 1 op de 7 Nederlanders en Belgen heeft een lactose intolerantie!

Het is waar: in Nederland en België heeft gemiddeld 1 op de 7 mensen een lactose intolerantie! En sommige onderzoeken laten zelfs nog hogere aantallen zien! Miljoenen Nederlanders en Belgen lopen hier dus mee rond. Heel veel mensen zijn, soms na jaren, erachter gekomen door het te laten testen of door het zelf te testen. Maar er zijn ook aanzienlijke aantallen mensen die buikklachten hebben zonder te weten dat zij een lactose intolerantie hebben. Veel mensen krijgen namelijk op latere leeftijd een lactose intolerantie, omdat de productie van lactase afneemt naarmate je ouder wordt. De buikklachten sluipen dan als het waren stapje voor stapje in hun leven en mensen herkennen het dan niet als een lactose intolerantie. In mijn blog Wat is lactose intolerantie lees je hier alles over.

 

Wereldwijd liggen de aantallen nóg hoger

Wereldwijd heeft zelfs tweederde van de mensen een lactose intolerantie. Wow, dat is nogal wat! Even snel een rekensommetje: er wonen nu 7,5 miljard mensen op de aarde en als tweederde een lactose intolerantie heeft, dan zijn dat dus 5.000.000.000 mensen!

 

Hoe komt het dat er wereldwijde verschillen zijn?

Onderzoek heeft aangetoond dat Noord-Europeanen in hun genen de capaciteit hebben dat hun lichaam gedurende een langere periode het enzym lactase aanmaakt. En lactase is nodig om de lactose in melk te verteren. Die langere periode kan hun pubertijd zijn, maar ook dat zij gedurende hun hele leven gewoon lactase blijven aanmaken. Daarentegen is bij mensen uit Zuid-Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika genetisch bepaald dat de aanmaak van lactase sterk afneemt of zelfs helemaal stopt nadat zij geen baby meer zijn. Zodra een baby uit die landen geen moedermelk meer krijgt, maar overgaat op vast voedsel, dan neemt de aanmaak van lactase in een rap tempo af. De wereldwijde verschillen tussen mensen zijn dus al in een heel ver verleden in de mensheid ontstaan. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds duidelijk merkbaar.

 

Er zijn ook uitzonderingen op uitzonderingen

Er zijn altijd uitzonderingen op uitzonderingen, zo ook als het om lactose intolerantie gaat. Iemand kan namelijk ook tijdelijk een lactose intolerantie krijgen. Bijvoorbeeld door het slikken van een bepaald medicijn. Maar ook tijdens of na een ziekte die de darmwand heeft beschadigd of door een (darm)operatie kan een tijdelijke lactose intolerantie optreden. Bijvoorbeeld iemand die 60 jaar is en nooit klachten van melk had, kan door een operatie tijdelijk last krijgen van een lactose intolerantie. Na een tijdje verdwijnt dit meestal weer. Ook komt het voor dat een baby, die nog moedermelk drinkt, een lactose intolerantie heeft. Dit is dan een aangeboren lactose intolerantie. Dus, zoals je ziet zijn er nogal wat verschillen in de aantallen mensen die een lactose intolerantie hebben en de reden dat zij dat wel of niet hebben. Maar toen ik voor het eerst las dat tweederde van de wereldbevolking een lactose intolerantie heeft, was ik echt geschokt!

 

Hopelijk heb je wat aan deze informatie gehad. Mocht je zelf nog tips hebben of als je graag je ervaringen wilt delen, zet het gerust in een reactie hieronder. En vergeet niet,

 

Bedankt voor de inspiratie: Zuivel en Gezondheid