Een simpele uitleg over wat lactase is…

Vaak wordt er bij een lactose intolerantie gesproken over ‘lactase’. En ook over dat het nodig is om lactose te verteren. Maar hoe zit het precies? En wat gebeurt er allemaal in je lichaam? Of eigenlijk: waarom doet lactase niet gewoon wat ie moet doen en krijg ik last van buikklachten? Op internet kun je veel lezen over lactase en lactose, maar soms is het best medisch. Ik vind het zelf fijn om het voor mezelf simpel te houden en deze simpele uitleg deel ik ook graag met jou.

 

Als baby drink je (moeder)melk

Als baby drink je melk. Moedermelk of koemelk uit de fles. En bij je geboorte maakt je babylichaam voldoende lactase aan om de moedermelk te verteren. Moedermelk bestaat uit diverse bestanddelen. Eén van deze bestanddelen is melksuiker en dit is ook bekend als ‘lactose’. Zodra je als baby moedermelk drinkt, dan moet deze melk verteerd worden. Het is logisch dat melk verteerd moet worden, want anders kan je lichaam er geen bouwstoffen uit halen om te groeien. Dat verteren gebeurt grotendeels in je darmen. Maar melksuiker (lactose) laat zich in je darmen niet zomaar verteren…

 

Lactase doet écht zijn best, maar is met te weinig ‘mankracht’

Om melksuiker te verteren is er in je lichaam een extra hulpmiddel nodig en dat is het enzym lactase. Het enzym lactase maakt je eigen lichaam aan en wordt aangemaakt in je dunne darm. En lactase bezit een mooie truc om melksuiker te verteren, namelijk door melksuiker te splitsen in 2 delen: het ene deel is glucose en het andere deel is galactose. Door het te splitsen is de melksuiker makkelijker te verteren en kan het makkelijker worden opgenomen in je lichaam. Alleen… als je ouder wordt, dan neemt de aanmaak van het enzym lactase af en verliest je lichaam de power om melk te verteren.

 

wat is lactase

 

Je lichaam gaat in gevecht met de melk

Als je last hebt van lactose intolerantie, dan weet je dunne darm niet meer hoe er voldoende lactase aangemaakt moet worden. Daardoor wordt melksuiker niet meer in 2 delen gesplitst en gaat het onveranderd door naar je dikke darm. Je dikke darm probeert als het ware uit wanhoop de melksuiker te verteren door het te gaan vergisten. En dan begint voor jou de ellende: opgezette buik, winderigheid, buikpijn, diarree en/of misselijkheid. Dit kan een paar uur aanhouden, totdat je de melkbestanddelen eruit poept op het toilet. Je lichaam komt weer tot rust, omdat de melkbestanddelen uit je lichaam zijn gewerkt. Nuttig je daarna weer melkproducten, dan begint het gevecht weer van voren af aan.

 

Wil je meer info? Lees hier meer over wat lactose is, of wat de symptomen van een lactose intolerantie zijn, maar ook welke lactase pillen er zijn. Heb je nog tips die je graag wilt delen? Zet het gerust in een reactie hieronder. En vergeet niet,