Zelf amandelmelk maken is super simpel!

0
3504
Zelf amandelmelk maken

Nooit gedacht dat zelf amandelmelk maken zo makkelijk zou zijn!

Een heel leuk, grappig én simpel recept is dit recept om zelf amandelmelk te maken. Natuurlijk kun je ook een pak (ongezoete) amandelmelk in de winkel kopen. Maar door zelf amandelmelk te maken, kun je het helemaal samenstellen zoals je het zelf wilt!

 

Er zijn diverse variaties mogelijk. Je kunt de amandelmelk bijvoorbeeld ongezoet laten, maar je kunt er ook natuurlijke suikers aan toevoegen zoals dadels. En wil je een bepaald smaakje hebben, dan kun je ook vanille of geraspte sinaasappel eraan toevoegen. En het is nog gezond ook! Dat staat bijvoorbeeld in mijn blog over 3 voordelen van ongezoete amandelmelk.

 

Waar kun je amandelmelk voor gebruiken?

Amandelmelk is een hele goede vervanger van koemelk of geitenmelk. Zeker als je een lactose intolerantie hebt (zoals ik) of als je een koemelkallergie hebt, dan is het een fijn alternatief. Je kunt amandelmelk gebruiken voor koude of warme dranken, zoals zelfgemaakte chocolademelk of in latte macchiato. Maar het is ook goed te gebruiken in gerechten, zoals in soepen en sauzen. En door amandelmelk zelf te maken weet je precies welke ingrediënten erin zitten. Wil je weten hoe eenvoudig het is om amandelmelk zelf te maken? Lees dan het recept hieronder.

 

Recept zelf amandelmelk maken

 

Wat heb je nodig voor 1 liter zelfgemaakte ongezoete amandelmelk:

 • 1 liter afgekoeld, gekookt water
 • 250 gram biologische, onbewerkte amandelen
 • Snufje zout

 

Materialen

 • Kom
 • Lepel
 • Kom met een zeef en een kaasdoek
 • Keukenmachine
 • Gesteriliseerde glazen fles die goed afsluitbaar is

 

Voor de variaties:

 • Voeg voor een vanillesmaak enkele druppels vanille-essence of een theelepel vanillepoeder toe
 • Voeg voor een zoete amandelmelk 3-4 medjoul dadels toe
 • Voeg voor een sinaasappelsmaak de rasp van een halve sinaasappel toe

 

Tip: heb je geen kaasdoek? Gebruik dan een nieuwe in warm water gewassen pantysokje. Een sapcentrifuge is ook een goed alternatief. Je kunt natuurlijk ook een zeef gebruiken, maar houd er dan wel rekening mee dat er misschien korrelige stukjes in je amandelmelk zitten.

 

Recept zelf amandelmelk maken

 

Zo maak je je  zelfgemaakte amandelmelk:

 1. Laat de amandelen in een kom met koud water 8-12 uur weken
 2. Na 8-12 uur spoel je de geweekte amandelen af. Doe in de keukenmachine de geweekte amandelen, de 1 liter afgekoelde gekookte water, de zout en eventuele variaties toe (zoals vanille-essence, dadels en/of de geraspte schil van een sinaasappel)
 3. Laat de keukenmachine 3-5 minuten draaien tot alles fijn gemalen is
 4. Hang in een kom de zeef en leg daarin het kaasdoek. Laat de amandelmelk hier doorheen lopen. Knijp het doek vervolgens boven de kom uit om de laatste hoeveelheden amandelmelk op te vangen
 5. Giet de amandelmelk tenslotte in een gesteriliseerde glazen fles. Bewaar je zelfgemaakte amandelmelk in de afgesloten fles maximaal 5 dagen in de koelkast.

 

Tip! Het leuke is, is dat je van de overgebleven amandelpulp een heel lekker lactosevrij en glutenvrij notenbrood kunt maken!

 

Hoe vind jij deze zelfgemaakte amandelmelk? En heb je nog tips om zelf amandelmelk te maken? Deel het met ons en zet het in een reactie hieronder. Of heb je andere tips? Ik ben reuze benieuwd! En vergeet niet,

 

Bron: dank je wel voor de inspiratie, Simone’s Kitchen.