Hoe was je weekend? Lactosevrij? Buikklachtenvrij?

0
2602
hoe was je weekend buikklachtenvrij en lactosevrij buikklachten

Wat zijn jouw ‘lactose intolerantie leermomenten’ van dit weekend?

Het is weer maandag en een nieuwe week voor de boeg… Maar hoe was je weekend? Heb je leuke dingen gedaan? Ben je veel weggeweest of juist thuis gebleven? En heel belangrijk: was je weekend buikklachtenvrij of had je toch nog lactose intolerantie klachten? Over dat laatste, daar gaat deze blog over. Want, had je buikklachten of was je juist klachtenvrij en wat is daarmee voor jezelf je leermoment?

 

Terugdenken aan je weekend

Het weekend is vaak ideaal om je vrienden of familie te bezoeken of om met je gezin door te brengen. Maar het zijn ook dagen dat je misschien minder goed je je aan je lactosevrije dieet houdt. Je hebt een andere routine dan door de week. Gezellige etentjes, borreltjes, ontbijtjes of lunches zijn dingen die je in het weekend vaker doet dan door de week. Maar daar ligt het gevaar meestal wel op de loer! Want, was alles wat je hebt gegeten en gedronken wel lactosevrij? Of zat er toch nog iets tussen waar je buikpijn, winderigheid, diarree of een opgezette buik van hebt gekregen? En hoe ga je daar de volgende keer mee om?

 

Wat zou ik anders doen?

Ik ben bijvoorbeeld gek op kaasfondue. Altijd al geweest. Maar met een lactose intolerantie moet ik erg oppassen. Als ik kaasfondue eet, dan neem ik een lactase pil. Ik nam er altijd eentje van Disolact van 3000 FCC, maar ik merkte dat ik dan alsnog last kreeg van buikklachten. Daarom besloot ik om eens de zwaardere variant van Disolact uit te proberen. De zwaardere variant bevat 10.000 FCC. Afgelopen weekend heb ik met de kaasfondue voor het eerst de 10.000 FCC pil genomen en wat een verschil! Ik had totaal geen last! Dat is wat ik geleerd heb van dit weekend, dat ik best kan variëren met de sterktes van de lactase pillen. Het beste vind ik nog steeds om melk totaal uit mijn lactosevrije dieet te laten, maar soms lukt het even niet of kan ik het even niet. Dan vind ik het voor mijzelf fijn dat ik een lactase pil kan nemen. Voortaan neem ik dan een lichte lactase pil voor als ik een klein beetje melk of melkbestanddelen eet (bijvoorbeeld een koekje) en een zwaardere als ik bijvoorbeeld kaasfondue of een slagroomgebakje eet. Behalve het eten van kaasfondue, heb ik mij dit weekend strikt gehouden aan mijn lactosevrije dieet en geen buikklachten gehad. Yes!

 

Wat is jouw leermoment?

Met een lactose intolerantie is het goed om regelmatig stil te staan bij je ‘leermomenten’. Zo denk ik regelmatig terug aan de momenten dat ik dacht: “Ai, ik heb weer buikklachten, wat had ik niet moeten eten of drinken?” of dat ik dacht: “Yes! Geen buikklachten vandaag! Hoe zorg ik ervoor dat ik morgen ook buikklachtenvrij ben?”. Als je terugdenkt aan afgelopen weekend, wat waren voor jou de leermomenten met je lactose intolerantie? Een idee is om deze ervaringen voor jezelf in een notitieboekje te schrijven of te noteren op een memootje in je telefoon. Daarmee creëer je voor jezelf een lijst met dingen die je wel of niet moet doen of producten die je wel of niet moet eten/drinken met een lactose intolerantie. Alles voor een blije lactosevrije lifestyle, en niet alleen door de week, maar ook in het weekend…

 

En vergeet niet,