Lactase pillen wat is het wat zijn het en wat zijn lactose pillen

Handige informatie over lactase pillen!

Wat zijn lactase pillen?

Als je een lactose intolerantie hebt, dan kunnen lactase pillen een uitkomst zijn. Lactase pillen voorzien je lichaam namelijk van het enzym lactase. Het is een capsule of tablet waarin een bepaalde hoeveelheid lactase zit, waardoor je darmen de melk en melkbestanddelen beter kunnen verteren. In de volksmond worden lactase pillen ook wel ‘lactosepillen’ genoemd. Maar bij allebei gaat het dus om de lactase pillen.

 

Lactase pillen zijn een ‘hulpje’ voor je darmen

Als je hebt ontdekt dat je een lactose intolerantie hebt, dan betekent het dat jouw lichaam te weinig lactase aanmaakt of zelfs helemaal niet meer. Daardoor hebben jouw darmen moeite met het verteren van melk of melkbestanddelen. Toch doet je lichaam de grootste moeite om de lactose in de darmen te verteren, maar met te weinig lactase zal dat niet gaan lukken. Het gevolg is dat er in de darmen een vergisting plaatsvindt. En die vergisting ga jij vaak voelen in de vorm van een opgezette buik, winden laten, misselijkheid of diarree! De lactase die in lactase pillen zit helpt je lichaam met het verteren van melk en melkbestanddelen.

 

Maar wat zit er dan in melk waar je last van krijgt?

Dat is lactose! Lactose zit in melk. Het zit in melk van zoogdieren, zoals koeien, geiten, schapen en paarden. Maar ook in moedermelk die jij vroeger als baby bij je moeder dronk. Lactose is een soort van suiker dat van nature in melk zit. Lactose wordt daarom ook wel ‘melksuiker’ genoemd. En laat de melksuiker nou nèt de grootste boosdoener zijn, waardoor jij een lactose intolerantie hebt! Lees hier meer over in mijn blog Wat is lactose intolerantie.

 

Volg je mij al op Facebook en Pinterest? Lijkt me leuk! Zie ik je daar?

 

Wat zit er in lactase pillen

In een lactase pil zit het enzym lactase. En er worden ook nog andere zaken toegevoegd, zoals vulstoffen, antiklontermiddel, mannitol of andere bestanddelen. Er zijn verschillende soorten lactasepillen te koop. Ieder merk lactase pillen heeft verschillende bestanddelen. Lees dus goed de verpakking over wat er allemaal in zit en beslis dan waar jouw voorkeur naar uitgaat. Ik ben zelf heel enthousiast over Intoleran (voorheen Disolut), omdat daar heel weinig toevoegingen in zitten en het bij mij goed werkt.

 

Hoe neem je een lactase pil in?

Een lactase pil kun je prima innemen met water. Ik neem een lactase pil vaak 5 minuten voor aanvang van het nuttigen van eten of drinken in. Soms moet ik mijzelf echt even dwingen om niet te snel te gaan beginnen met eten, maar dat ik de lactase pil 5 minuten de tijd geef om in werking te komen. Dan heeft de lactase pil al iets kunnen zakken en kan het mijn eten, waar eventueel sporen van melk in zit, goed ‘opvangen’ en verteren in mijn darmen. Je kunt de lactase pil ook tijdens het eten innemen, maar ik heb dan soms het gevoel dat het minder goed werkt. Dat is bij iedereen weer verschillend, maar bij mij voelt dat zo. Het beste is om de gebruiksaanwijzing te lezen van de lactase pillen die jij wilt gaan slikken. Daar vind je ook eventuele waarschuwingen of bijwerkingen.

 

Welke sterkte heb je nodig

De hoeveelheid lactase in een lactase pil wordt aangegeven met de term FCC. De sterkte van de capsule varieert van 2300 FCC tot zelfs wel 20.000 FCC! Zoals ik aangaf, gebruik ik zelf het merk Intoleran (voorheen Disolut). Ik neem Intoleran Lactase 3000 voor als ik iets eet waar sporen van melk in kunnen zitten. Daarnaast neem ik af en toe een Intoleran Lactase 10.000 als ik weet dat ik veel melk binnen ga krijgen. Ik ben bijvoorbeeld gek op kaasfondue en in het weekend eet ik graag stokbrood met kaasjes. Dan is voor mij een capsule met 10.000 FCC een uitkomst. Welke sterkte jij zelf neemt, hangt helemaal van jezelf af en wat het beste bij je werkt. Door het uit te proberen weet je op een gegeven moment welke sterkte voor jouw darmen het beste is.

 

Verschillende merken lactase pillen (van laag naar hoog in FCC)

Hieronder noem ik een aantal merken die lactase tabletten, lactase capsules of lactase druppels in hun assortiment hebben. Achter het merk vind je de sterkte, van lage hoeveelheid lactase tot hoge hoeveelheden, uitgedrukt in FCC. Klik op het merk voor meer info.

 

Hopelijk heb ik je voldoende informatie kunnen geven over lactase pillen. Ik ben zelf heel blij dat er lactasepillen zijn. Het helpt mij enorm om de melk, kaas, slagroom, boter of yoghurt die ik af en toe neem te verteren. Soms ontkom ik er namelijk niet aan om melk of melkbestanddelen volledig te vermijden. Bijvoorbeeld als ik uit eten ga, dan weet ik nooit 100% zeker of het lactosevrije gerecht ook echt volledig lactosevrij is. Maar ook als ik wél bewust melk of melkbestanddelen eet of drink, dan vind ik het fijn om een lactase pil te nemen, zodat mijn darmen de melk goed kunnen verteren.

 

Bewaar deze pin voor later:

Lactasepillen wat zijn het en hoe werken ze

 

Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking!

Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

0 0 stemmen
Artikel waardering
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Freke
Freke
6 jaren geleden

Ik gebruik de Sanotact Lactase Tablet 20.000 FCC en ik merk dat ik deze sterkte ook echt nodig heb. Als ik tapas of sushi ga eten neem ik er vaker twee in.
De lactase pillen van de Kruidvat én Disolact heb ik ook nog, maar deze heb ik nog niet gebruikt. Ik ben benieuwd of deze pillen net zo goed werken!

Frannie
Frannie
4 jaren geleden
Antwoord aan  Muriel

Die van het kruidvat zijn 4500 FCC per capsule. Als jij er twee neemt heb je dus 9000 FCC en niet 4500

Kelly
Kelly
6 jaren geleden

Hier een trouwe gebruiker van de lactolerantie pillen van de Kruidvat en deze werken bij mij super.
Heb hiervoor de kerutabs gebruikt, maar deze van de kruidvat werken voor mij beter.

Muriel
Muriel
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kelly

Wat goed om te weten, dank je wel, Kelly. Groetjes, Muriel