Je mag soms echt wel even balen!

“Waarom voel ik me soms somber en moe met een lactose intolerantie?” Dat denk ik af en toe bij mezelf. En dan weet ik eigenlijk snel het antwoord al: het is soms gewoon vermoeiend en teleurstellend om een lactose intolerantie te hebben. Ik heb weleens gelezen dat er wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat er een verband is tussen lactose intolerantie en neerslachtigheid en vermoeidheid. Ik geloof daar ook best wel in, maar ik vertel in dit blogbericht graag mijn eigen ervaringen.

 

Daar zit je dan weer op het toilet…

Ken je bijvoorbeeld dit gevoel? Je zit voor de zoveelste keer met diarree op het toilet na een gezellig etentje in een restaurant. En je had nog wel zo voorzichtig gedaan met wat je at! Je had speciaal dat éne lactosevrije gerecht genomen om melk te vermijden. Maar kennelijk zat er in je eten toch nog sporen van melk, waardoor je darmen binnen 2-4 uur zijn gaan sputteren. Je bent moe van het hebben van een opgezette buik (die bijna uit elkaar barst!) en je voelt je somber, omdat je gezellige etentje is geëindigd met hevige diarree.

 

Plotseling ‘uit het niets’

Of herken je het gevoel dat je thuis op de bank zit en je plotseling ‘uit het niets’ je darmen voelt borrelen en je buik een ballon wordt met lucht? Dat je denkt: “Huh, wat heb ik nou weer gegeten waar ik niet tegen kan?” Dan baal ik enorm. Ik word soms echt verrast door de plotseling opkomende opgezette buik of diarree. Zeker als ik thuis ben, dan is de teleurstelling extra groot, omdat ik thuis het gevoel heb dat ik mijn lactosevrije dieet écht goed onder controle kan houden. Maar ik hoef maar iets kleins te wijzigen in mijn lactosevrije dieet, en hup, het is weer foute boel! Ik voel de vermoeidheid dan opkomen, omdat mijn lichaam onrustig is en overuren draait. Buikklachten en darmklachten liggen bij een lactose intolerantie dus altijd op de loer!

 

Volg je mij al op Facebook en Pinterest? Lijkt me leuk! Zie ik je daar?

 

Zijn er ook leuke momenten?

Is het dan alleen maar kommer en kwel en voel ik mij dan vaak neerslachtig en teleurgesteld? Nee, helemaal niet! Gelukkig! Ik ben bijvoorbeeld véél bewuster geworden van wat ik eet en ben gezonder gaan eten. Ik snoep veel minder (omdat in veel lekkernijen melk zit), waardoor ik goed op gewicht blijf en mij gezond voel. En ik voel mij trots als ik dat lekkere gebakje heb laten staan, waar ik voorheen gewoon mijn tanden in zette. Ik bak veel meer lactosevrije en glutenvrije gezonde tussendoortjes, wat echt een hobby is geworden. Ik volg veel websites op internet en ben actief met social media om op de hoogte te blijven van wat zich in de wereld van lactose intolerantie afspeelt.

Ik heb in augustus 2017 mijn blog Blij Lactosevrij opgericht, wat ontzettend goed loopt! Ik geef veel mensen advies en daar word ik heel blij van. En ik ben in contact gekomen met ontzettend veel mensen die ook een lactose intolerantie hebben en waar je je ervaringen mee kunt delen. Dus ik voel mij een gelukkig mens met leuke mensen om mij heen en een fijn thuis. Maar soms, héél soms voel ik mij eventjes somber of teleurgesteld als ik weer last heb van buikklachten. En met een lactose intolerantie mag dat gevoel af en toe er best wel even zijn, vind ik…

 

Tip van Blij Lactosevrij

Wist je dat er veel soorten lactasepillen verkrijgbaar zijn die je kunnen helpen om vervelende klachten te voorkomen als je toch wat melk of melkbestanden eet/drinkt? Bekijk de 15 populaire lactasepillen!

 

Bewaar deze pin voor later:

waarom voel je je af en toe somber en moe met een lactose intolerantie

 

Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sindy Klunder
Sindy Klunder
2 jaren geleden

Hoi. Mn dochter (15) is dit weekend zelf flauw gevallen na het eten van een Prince koekje. Hebben jullie dit wel eens meegemaakt???

Pradeep
Pradeep
5 jaren geleden

Hoi blij dat ik deze site heb ontdekt ben sinds twee maanden achtergekomen dat ik Lactose intolerantie heb ben nog wel wat zoekende op dat gebied voor heen kon ik alles eten wat ik wou nu moet ik veel dingen laten staan vindt best wel lastig ga je ergens eten met een groep neemt iedereen een taart dan krijg je zelf een dunne plakjes koek Lactose vrij die niet lekker was dan denk …. Het gevoel is niet leuk ik merk dat ik laatste tijd meer moe en snel moe ben groetjes pradeep

JasVKS452
JasVKS452
6 jaren geleden

Hoi Muriel, tsja het is heel frustrerend af en toe. Ik ben er een jaar of 5 geleden achter gekomen. Ik had vaak ’s middags last op kantoor. Toen ik wist dat ik lactose intolerant was, begreep ik waarom: ’s ochtends 1 of 2 cappuccino van de gezellige koffiebar, en dan dronk ik bij de lunch een melk, at soms kaas ofzo … en daardoor ging ik door mijn tax heen. Op een gegeven moment werd het ook erger omdat de cateraar een yoghurt bar met vers fruit, tutti frutti en lekkere muesli’s had geopend … allemaal gezond maar dat… Lees verder »

Martine
Martine
6 jaren geleden

Ow wat herkenbaar. Vooral de dagen er na dat ik niet vooruit te branden ben, wil wel maar lukt niet. Gelukkig is mijn omgeving er heel bewust van maar vaak word ik al moe als ik traktatie zie staan en gewoon weet dat het niet mag…. soms te veel teleurgesteld denk ik
We gaan gewoon door en ja thuis is dan wel het fijnst om te zijn zonder lactose….