Opgezette buik bij een lactose intolerantie wat is de oorzaak

Opgeblazen buik komt vaak voor bij een lactose intolerantie

Als je lactose-intolerant bent, dan is de kans groot dat je na het eten van zuivelproducten een opgeblazen gevoel krijgt. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Dat lees je hieronder.

 

Lactose wordt niet volledig afgebroken en dat geeft opgezette buik

Om te begrijpen waarom je met een lactose intolerantie vaak een opgezette buik krijgt, is het handig dat je eerst weet wat lactose is. Lactose is een soort van suiker die je aantreft in melk en zuivelproducten. Het wordt verteerd in de dunne darm door een enzym, genaamd lactase. Mensen met een lactose-intolerantie produceren echter niet genoeg lactase om lactose volledig af te breken, wat leidt tot onverteerde lactose die in de dikke darm terechtkomt.

 

Dikke darm probeert de lactose alsnog af te breken

De dikke darm bevat bacteriën die lactose fermenteren (oftewel, alsnog de lactose proberen af te breken) en daarbij gas produceren. Dit gas kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. En dat is super vervelend! De hoeveelheid gas die wordt geproduceerd, varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van de hoeveelheid lactose die wordt genuttigd en de mate van lactose-intolerantie.

 

Waarom opgeblazen gevoel na het nuttigen van melkproducten?

Dus, waarom krijgen mensen met een lactose-intolerantie een opgezette buik na het eten van zuivelproducten? Het is simpelweg het gevolg van onverteerde lactose die in de dikke darm terechtkomt en wordt gefermenteerd door bacteriën, wat resulteert in gasvorming en een opgeblazen gevoel.

 

Wat kun je doen bij een opgezette buik?

Wat kun je doen als je een opgeblazen gevoel krijgt na het eten van zuivelproducten? Er zijn verschillende opties. Sommige mensen kiezen ervoor om zuivel volledig te vermijden, terwijl anderen kiezen voor lactase-supplementen om de lactose te verteren. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor de andere persoon werkt.

 

Zo zit het dus met een opgezette buik en opgeblazen gevoel

Als je lactose-intolerant bent en je krijgt een opgeblazen gevoel na het eten van zuivelproducten, weet dan dat je niet alleen bent en dat het een normaal symptoom is van lactose-intolerantie. Het is natuurlijk wel een super lastig symptoom waar je liever niet te vaak mee te maken wilt krijgen! Dus, probeer zoveel mogelijk zuivel en zuivelproducten uit je dagelijkse eten en drinken te verwijderen. Vervang het door plantaardige alternatieven. En als je toch af en toe zuivel eet, wees dan verstandig en neem een lactasepil of lactasetabletje. Dat scheelt en hoop gedoe en een hoop gas in je buik!

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties