Verschillen tussen lactose intolerantie en koemelkallergie verschil

Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen een lactose intolerantie en koemelkallergie?

Het is goed om te weten wat de verschillen zijn tussen een lactose intolerantie en een koemelkallergie. Daarmee kun je de klachten bij jezelf of bij je kind beter herkennen. Maar ik kan mij voorstellen dat dat best verwarrend is. Bij beiden is inderdaad MELK de boosdoener, maar er zit een duidelijk verschil tussen. Lees daarom hieronder de 2 belangrijkste verschillen tussen een lactose intolerantie en een koemelkallergie én ontdek een handig ezelsbruggetje…

Dit zijn de 2 belangrijkste verschillen:

 

1) Bij de één kun je niet tegen de lactose en bij de ander niet tegen het melkeiwit

Zoals ik hierboven al vertelde, is melk bij allebei de boosdoener, maar bij allebei is een ánder bestanddeel van melk de dwarsligger. Dat zit zo: als je een lactose intolerantie hebt, dan kun je niet tegen de lactose (melksuiker) die in de melk zit. En als je een koemelkallergie hebt, dan kun je niet tegen het melkeiwit dat in melk zit.

 

2) Met een koemelkallergie heb je extra klachten dan met een lactose intolerantie

Extra klachten? Hoezo? Nou kijk, het zit zo. Met een koemelkallergie reageert een ander systeem in je lichaam dan bij een lactose intolerantie. Met een koemelkallergie komt namelijk je afweersysteem in actie en reageert op de melkeiwitten in melk. En bij een lactose intolerantie zijn het met name alleen je darmen die in actie komen en zij reageren op de lactose die in melk zit. De klachten die je met een lactose intolerantie hebt, spelen zich daarom voornamelijk in en rondom je darmen plaats. Dat geeft klachten als buikpijn, opgezette buik, diarree, winderigheid en misselijkheid. Maar als je een koemelkallergie hebt, dan zorgt je afweersysteem voor een allergische reactie op de melk die je nuttigt. En dat geeft vaak klachten in je darmen, maar óók extra klachten! Deze extra klachten bevinden zich vaak ook op de huid en in de luchtwegen. Denk hierbij aan jeuk en uitslag op de huid, eczeem, galbulten, oedeem, astma, bronchitis en diverse neus- en oogklachten.

 

Gebruik dit handig ezelsbruggetje!

Hoe kun je het beste onthouden wat het verschil is tussen een lactose intolerantie en een koemelkallergie? Ik gebruik vaak een handig ezelsbruggetje om aan anderen het verschil uit te leggen. Dit ezelsbruggetje is: in de term ‘lactose intolerantie’ zit het woord lactose en daar heb je dus last van als je een lactose intolerantie hebt. En in het woord ‘koemelkallergie’ zit het woord melk en dat zijn de beginletters van melkeiwit. En melkeiwit is waar je last van hebt als je een koemelkallergie hebt.

 

Bezoek bij twijfel altijd de huisarts!

Heb je het gevoel dat je zelf niet tegen melk kunt of heb je het idee dat je kind er niet tegen kan? Ga dan altijd langs je huisarts. Je huisarts kan je advies geven, maar ook doorverwijzen naar specialisten, zoals artsen en diëtisten. Men zegt dat koemelkallergie vooral bij jonge kinderen voorkomt en minder bij volwassenen. Maar ook een klein percentage volwassenen heeft een koemelkallergie. Daarnaast wordt vaak gezegd dat lactose intolerantie meestal bij volwassenen voorkomt, maar lactose intolerantie kan óók bij kinderen voorkomen. Daaruit kun je concluderen dat elk lichaam anders is en dat wat bij een ander geldt, niet bij jou hoeft te gelden. Neem daarom het zekere voor het onzekere en bezoek je huisarts. Hoe fijn is het als je weet wat je hebt of waar je kind last van heeft. Een opluchting is dat…

 

Heb je nog tips die je graag wilt delen? Fijn! Zet het gerust in een reactie hieronder. En vergeet niet,

 

Bedankt voor de inspiratie, Allergieplatform  en Lactosevrijzijn