recept lactosevrije grootmoeders appeltaart lactosevrij koemelkvrij

Mmmm, de kaneel in deze lactosevrije appeltaart laat je meteen dagdromen naar die ‘goeie ouwe grootmoeders tijd’!

Af en toe is het heerlijk om je tanden te zetten in grootmoeders appeltaart. Maar dan moet de appeltaart natuurlijk wél lactosevrij zijn. Ik heb hier een recept voor een super lekkere lactosevrije appeltaart. Heel makkelijk om te maken – wel een caloriebom – maar soms mag je jezelf best wel even verwennen (of iemand anders met deze heerlijke taart :-)).

 

Wat heb je nodig voor deze lactosevrije appeltaart?

  • 200 gr margarine (ik gebruik AH plantenmargarine)
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 theelepels vanille essence (ik gebruik vanille aroma van dr. Oetker)
  • 1 ei
  • 160 gr palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 1 kg goudreinetten (zachtzure appels)
  • 1 eetlepel palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 75 gr rozijnen
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 citroen
  • 2 paneermeel
  • snufje zout

 

Materialen:

  • 1 kom voor de geschilde appels
  • 1 kom voor het deeg
  • Citroenrasp
  • Deegroller
  • Taartvorm 24 cm

 

lactosevrije grootmoeders appeltaart

 

Zo maak je de lactosevrije grootmoeders appeltaart:

koemelkvrije zuivelvrije lactosevrije appeltaart

  1. Vet de taartvorm in en verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Snijd de harde boter in kleine stukjes en doe ze in de beslagkom. Voeg daaraan bakmeel, palmsuiker/kokosbloesemsuiker, zout en tweederde van het ei toe
  3. Kneed het deeg met je hand en maak er een stevige bal van. Laat het daarna eventjes koelen in de koelkast (10 minuten)
  4. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.  Voeg er 1 eetlepel suiker, de kaneel, de rozijnen, de citroenrasp en citroensap door. Voeg eventueel meer suiker toe als het te zuur is geworden
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol tweederde van het deeg met de deegroller op je met zelfrijzend bakmeel beklede werkblad. Strooi vervolgens paneermeel over de bodem van de taart
  6. Verdeel de appelmix over de taartbodem en druk het iets aan. Maak van de rest van het deeg rolletjes en leg deze kruislings over elkaar. Bestrijk de bovenkant van de taart met ei
  7. Bak de taart 75 minuten in de oven. Gaat het te snel, bedek dan de bovenkant van de taart een half uur met aluminiumfolie.

lactosevrije en zuivelvrije appeltaart

 

Kijk ook eens naar het leuke recept van lactosevrije appelmuffins!

Wil je meer inspiratie over lactosevrije recepten? Volg dan de Facebookpagina van Blij Lactosevrij!