Een lactose intolerantie is ongevaarlijk, of toch niet helemaal…?

Vraag jij je bij jezelf ook weleens af of het gevaarlijk is om een lactose intolerantie te hebben? Kun je ermee oud worden of moet je rekening houden met het ergste? Gelukkig kan ik je iets geruststellen met het volgende antwoord: lactose intolerantie is in principe niet gevaarlijk, maar het zet wél je leven op z’n kop! Hoe en waarom lees je hieronder…

 

Pas op met de symptomen!

Je kunt dus prima oud worden met een lactose intolerantie, maar het is niet helemaal ongevaarlijk. Het is altijd goed om je lichaam in de gaten te houden. Heb je namelijk vaak diarree, dan kun je uitdrogen. En uitdrogingsverschijnselen kunnen wél weer gevaarlijk zijn. Datzelfde geldt ook als je veel met overgeven. Het is dus belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt met een lactose intolerantie. Daarnaast is een lactose intolerantie ook een aanslag op je darmen. Zij draaien overuren als zij de melk niet kunnen verteren. Het gevecht met de melk vergt veel vermogen van je darmen, maar ook van je hele lichaam. Klachten, zoals moeheid, darmklachten en depressiviteit kunnen op de loer liggen, waardoor je weerstand en gezondheid achteruit kan gaan. Dit kan in het begin ongevaarlijk zijn, maar als het lang aanhoudt, dan kunnen de gezondheidsrisico’s toenemen. Lees in mijn blog ‘Wat zijn de symptomen van een lactose intolerantie‘ meer over de symptomen.

 

Krijg genoeg vitamines en mineralen binnen!

Met een lactose intolerantie is het noodzakelijk om je voedingspatroon aan te passen. Diverse voedingsmiddelen moet je laten staan. Maar juist in dié voedingsmiddelen kunnen bepaalde vitamines en mineralen zitten die je nodig hebt. Ook zijn je darmen met een lactose intolerantie soms (of vaak) minder goed in staat om belangrijke voedingsstoffen op te nemen. Voor ieder lichaam is dit weer anders en daarom is het goed om samen met een diëtist of met je huisarts een uitgebalanceerd lactosevrij dieet samen te stellen. Een tekort aan vitamines en mineralen kan namelijk op den duur wél gevaarlijk zijn, dus wees je hier goed van bewust. Wil je tips? Lees het hele interessante interview dat ik had met voedingscoach Hilda Mossink over 7 gezonde en lactosevrije tips van voedingscoach Hilda Mossink!

 

Weet de weg naar je huisarts of specialist te vinden!

Niets is zo veranderlijk als de mens en de ene dag voelt je lichaam goed aan en de andere dag niet. Twijfel je waarom je je geestelijk of lichamelijk niet goed voelt? Voelt dat tijdelijk of langdurig zo? Schaam je er niet voor en bezoek je huisarts of een specialist. Ook als je al jaren weet dat je een lactose intolerantie hebt, dan is het heel normaal dat je af en toe je huisarts of een specialist bezoekt.

Soms heb je gewoon even extra advies nodig of extra hulpmiddelen, zoals vitaminepreparaten of lactasepillen. Laatst heb ik bijvoorbeeld een vitamine D ‘boost’ gekregen van de huisarts, omdat ik een groot tekort bleek te hebben aan vitamine D. Of dit door mijn lactose intolerantie komt, weet ik niet, maar het heeft mij wel geholpen. Ik voel mij weer aangesterkt om verder te gaan met mijn lactosevrije dieet en eet meer lactosevrije producten die vitamine D bevatten, zoals vette vis. Houd je lichaam én geest met een lactose intolerantie dus extra goed in de gaten…