7 gezonde én lactosevrije tips van voedingscoach Hilda Mossink!

0
4484
7 gezonde en lactosevrije tips van voedingscoach Hilda Mossink

Deze gezonde en lactosevrije tips zijn écht heel handig!

Heb je een lactose intolerantie? Dan heb je zéker wat aan de 7 voedingstips van voedingscoach Hilda Mossink. Ik (Muriel) ging bij haar bedrijf Eet Echt Eten langs om een aantal antwoorden te krijgen op de vraag: “Hoe eet en drink je het beste gezond én lactosevrij?”…

 

Maar eerst, wie is Hilda?

Hilda Mossink van Eet Echt Eten begeleidt de 40+ vrouw op individuele basis. Via een 3-maanden Eet Je Fit-programma maakt zij vrouwen gezondheidsbewust en begeleidt hen bij hoe zij dit in de praktijk kunnen toepassen. Daarnaast organiseert zij Eet Echt Eetcafés. Dit is een groepslunch, waarbij Hilda voorafgaand aan de lunch een presentatie houdt over een bepaald gezondheidsthema. Ook kun je bij haar terecht voor groepsprogramma’s, waarin je gedurende een langere periode begeleiding krijgt op het gebied van ‘anders eten’. Zelf ziet Hilda zichzelf als een mensenmens, een goede luisteraar, een coach en een gever. En haar droom? Dat zij meer podium krijgt om haar visie op voeding in relatie tot vrouwen en hun gezondheid neer te zetten. Oftewel haar droom is dat veel meer vrouwen door een gezonde levensstijl zich fit en happy genoeg voelen om hun ding te doen. Dat zij de regie in eigen hand hebben en niet afgeremd worden door hun gezondheids-issues.

 

En dan nu de 7 voedingstips!

 

Tip1: Als je ’s ochtends opstaat, met welke voeding kun je het beste je dag beginnen als je een lactose intolerantie hebt?

Er zijn veel ontbijtmogelijkheden zonder dat je daarbij melk nodig hebt. Voor een ontbijt is het belangrijk dat er voldoende energie in zit en dat je niet gauw weer trek hebt. Eiwitten en vetten zijn daarbij belangrijk en zo min mogelijk koolhydraten uit zetmeel. Havermoutpap bereid met plantaardige melk/yoghurt en wat toegevoegd vers of gedroogd fruit is een uitstekend ontbijt. Maak hiervoor bijvoorbeeld zelfgemaakte lactosevrije en melkvrije kokosyoghurt. Of een smoothie, gemaakt van vers fruit, een halve avocado, gebroken lijnzaad, gemalen noten en lijnzaadolie/kokosolie. Of wat dacht je van een pannenkoekje bereid met glutenvrij meel, ei en plantaardige melk. Dit kun je vullen met bijvoorbeeld een plakje kipfilet. Neem je één van de bovenstaande ontbijttips als ontbijt, dan kun je het zéker redden tot aan de lunch en is de kans op ongezond snoepen het kleinst.

 

Tip 2: Wat is vervolgens gezond voor de lunch?

Neem lekker veel groente! Het beste is 300-500 gram groente per dag, verdeeld over 2 tot 3 maaltijden. Dus eet met de lunch een flinke portie salade of een gevulde soep met veel groente. Voeg daar ook weer wat eiwitten en vet bij, zoals een gekookt ei, vis, een stukje gerookte kip of peulvruchten. De gezonde vetten geven goede energie en zorgen voor een gezonde hormoonbalans.

 

Tip 3: Wat kun je het beste snacken tijdens het bekende 16.00 uur ‘cup a soup’ gevoel?

Vaak ontstaat dat hongerige 4 uur gevoel, omdat de dag ‘verkeerd’ wordt begonnen, namelijk met teveel koolhydraten. Begin je dag met een gezond ontbijt en een gezonde lunch zoals hierboven en neem om 16.00 uur een verantwoord gezond tussendoortje. Bijvoorbeeld een rijstwafel, gekookt eitje, handje gedroogd fruit met wat ongebrande en ongezouten noten erbij. Het gedroogde fruit laat je bloedsuiker iets pieken en de noten geven je gezonde vetten. Als het ware heb je dan een mini-maaltijd.

 

Tip 4: Wat is altijd goed om met avondeten te eten?

Groente, groente, groente. Dit is gezond én lactosevrij. Varieer het met groente van het seizoen. Eet in de herfst bijvoorbeeld ook eens pompoenen, zoete aardappel en pastinaak. Het is goed om een grote variatie te eten aan verse groente, eiwitten en vetten. Hoe meer je varieert, hoe meer verschillende goede voedingsstoffen je binnen krijgt. Vis kun je eraan toevoegen en vlees natuurlijk ook. Maar let er wel op dat je vlees en vis eet dat zo gezond mogelijk is, liefst biologisch. Eet je namelijk vlees of vis waar veel groeihormonen of antibiotica in zit, dan krijg je dat zelf ook binnen en dat kan verstorend werken op je eigen hormoonhuishouding. Focus je op 80% gezond eten en 20% iets minder gezond eten. Soms is het gewoon niet mogelijk om 100% gezond te eten en om te voorkomen dat je daardoor gestrest wordt is de 80-20 verdeling een handig hulpmiddel. Eten moet namelijk wel leuk zijn en leuk blijven en je moet niet té streng worden voor jezelf. Ook bij het avondeten kun je dierlijke melk gewoon weglaten en eventueel vervangen met plantaardige melk. “In het algemeen ben ik niet zo voor zuivel voor vrouwen. We zijn er mee opgegroeid om melk te nuttigen van dieren, maar de samenstelling van dierlijke melk past eigenlijk helemaal niet bij mensen”, aldus Hilda. “Naar mijn mening zou ieder dier zijn eigen melk moeten drinken en na de babytijd/kindertijd niet meer. Dan kunnen we best zonder. In de natuur gaat geen één dier bij een ander dier drinken. Je zult nooit een giraf bij een olifant zien drinken, toch? Waarom doen wij mensen dat wel wat betreft de melk van een koe of een geit? Het blijft een raar fenomeen.”

 

Tip 5: Wat is gezond én lactosevrij om ’s avonds te snoepen voor de buis?   

Je kunt best een stukje pure chocola eten. Daar zit meestal geen lactose in en je zit er snel vol van. Maar je kunt van pure chocola ook makkelijk zelf gezonde bonbons maken. Smelt bijvoorbeeld pure chocola au bain-marie en voeg er gehakte nootjes of notenpasta aan toe. Laat het in bonbon-vormpjes in de koelkast opstijven. Of trakteer jezelf op verse dadels tijdens je kopje thee. Een handje ongebrande noten is ook altijd lekker. Het grappige is dat je behoefte aan ‘snaaien’ in de loop der tijd minder wordt, zolang je je houdt aan een gezond ontbijt, een gezonde lunch en een stevige, gezonde avondmaaltijd. Tv kijken en er altijd iets lekkers bij snoepen, hoeft dus helemaal niet. Vaak is het een associatie die mensen hebben bij tv kijken, maar je kunt ook gezellig tv kijken met alleen een kopje thee. Door je mindset te veranderen, kun je leren om het snoepen tijdens tv kijken te beperken tot bijvoorbeeld alleen in de weekenden of tot bijna niets meer. En mocht je ’s avonds na 20.00 uur écht weer ‘honger’ hebben, dan zul je een stevigere gezonde avondmaaltijd moeten eten met meer eiwitten en vetten. Daarmee zou je het moeten kunnen volhouden tot de volgende ochtend.

 

Tip 6: Welke dranken zijn goed om de hele dag door te drinken?

Er zijn ontzettend veel soorten thee om mee te variëren. Vaak is het zo dat je minder behoefte hebt aan frisdrank als je het een tijdje niet gedronken hebt. Dan verlang je er minder naar. Dat geldt ook als je ineens geen melkproducten meer kan drinken, vanwege je lactose intolerantie. Door het een tijd niet te drinken ga je merken dat je er minder behoefte aan hebt. Dat gaat je écht lukken. Een handige manier is om elke week een ‘to eat and drink’ lijstje te maken waarop staat wat je wel gaat/wilt eten en drinken. Dat helpt bij het groeien van je bewustzijn. Deze producten kun je dan kopen in de supermarkt of een andere winkel. Door je hier consequent een paar maanden aan te houden leer je jezelf nieuwe gewoontjes aan. Lekkere drinktips zijn bijvoorbeeld het opleuken van water met verse kruiden (zoals munt), schijfje citroen of andere soorten fruit voor de smaak. Wat ook heel lekker is, is om thee een beetje te mengen met appelsap. Daar kun je bijvoorbeeld ook verse gember aan toevoegen.

 

Tip 7: Heb je een voedingstip wat altijd handig is om mee te nemen in je handtas?

Hilda: je kunt energierepen meenemen die je bijvoorbeeld zelf hebt gemaakt of die je hebt gekocht. Van de noten die erin zitten heb je snel een vol gevoel. Ook kun je gedroogd fruit meenemen, lactosevrije crackers of een zakje ongebrande en ongezouten noten. Een idee is om een klein trommeltje met vakjes mee te nemen waar je dan de noten en fruit en bijvoorbeeld rauwe groente in doet.

 

De gouden tip!

En dan tenslotte nog een laatste gouden tip van Hilda Mossink voor (40+) vrouwen met een lactose intolerantie: ga Echt Eten en volg mijn algemene richtlijnen zoals je hierboven of op mijn website vindt. Vrijwel al mijn adviezen over gezond eten en drinken zijn koemelkvrij en kun je met een gerust hart volgen. Aan een nieuwe (lactosevrije) levensstijl kun je écht werken, als je maar een plan hebt en een goede mindset hebt hoe je dat het beste kunt doen. Ik help je daar graag bij. Hartelijke groet, Hilda”.

 

Wil je meer weten over Hilda Mossink?

Kijk op haar website eet-echt-eten.nl.

En vergeet niet,