Dít is de boosdoener van het laten van (vieze) winden met een lactose intolerantie!
Winden laten, héél veel winden laten. Geurloze, stinkende, harde of zachte winden! Dat is één van de symptomen van een lactose intolerantie. En een onwijs vervelende! Je kent het vast wel: je hebt iets gegeten, je voelt gerommel in je darmen en binnen een uur is je buik een ballon geworden! Dik, opgezet, pijnlijk en gevuld met grote luchtbellen. Kennelijk zat er melk of sporen van melk in het eten. Maar wáárdoor komt het eigenlijk dat je zoveel winden moet laten met een lactose intolerantie? En waarom praten mensen er weinig over, terwijl het een groot probleem is waar veel mensen last van hebben?
Het is tóch nog steeds een taboe
Bijna niemand praat over het laten van winden, omdat men zich ervoor schaamt en het niet netjes is. Toen je bijvoorbeeld vroeger klein was en je een ‘poepje’ of ‘scheetje’ moest laten in de klas, lag de hele klas dubbel van het lachen. Daar zat je dan met een rood hoofd en rode vlekken in je nek. Dus dat deed je geen tweede keer! Ook als je volwassen bent, dan wordt er weinig over gepraat. Het is nog steeds een taboe en je loopt er niet mee te koop. Vaak heb je dat ook in je opvoeding meegekregen. Maar winden laten is een heel natuurlijk fenomeen. Als je een normale darmhuishouding hebt, dan laat je gemiddeld 10-15 ‘geurloze’ winden per dag. Deze winden ontstaan door het verteren van eten en drinken in je darmen. Hierbij komen geurloze gassen vrij, zoals stikstof, waterstof en koolzuurgas. Het is heel normaal dat deze gassen 10-15 keer per dag uit je lichaam worden gewerkt door het laten van winden.
Het is gas dat eruit wil!
Maar als je een lactose intolerantie hebt, dan verandert er iets in je darmhuishouding! Het is van slag! Als je namelijk niet meer tegen de lactose in melk kunt, dan betekent het dat je darmen de lactose (melksuiker) niet meer goed kunnen verteren. Normaal gesproken maakt je lichaam lactase aan en lactase kun je zien als een ‘hulpmiddel’ om de lactose af te breken. Maar met een lactose intolerantie heb je een tekort aan het hulpmiddel lactase, waardoor je lichaam niet meer in staat is om de lactose (melksuiker) af te breken. De lactose komt dan onveranderd van je dunne darm in je dikke darm terecht. Daar is de dikke darm totaal niet op berekend! Als reactie gaat je dikke darm de onveranderde melksuiker vergisten om het alsnog met man en macht proberen te verteren. Bij die vergisting komen o.a. gassen en vetzuren vrij die een vieze geur geven aan je winden. Dát zijn dus de grote boosdoeners van de vele ‘stinkende winden’ die je dan moet laten.
Hoe lang duurt het dat je ‘vieze winden’ moet laten?
Het laten van ‘vieze winden’ kan helaas best wel even duren. Dit varieert van een half uur tot 4 uur of duurt zelfs een hele nacht! Zodra de onverteerde lactose je lichaam uit is gewerkt (doordat je diarree hebt gehad of omdat je de grote boodschap hebt gedaan), dan stopt het laten van winden vrij snel. Je darmen, en vooral je dikke darm, hoeven namelijk geen gevecht meer aan te gaan met de lactose. Er ontstaat weer rust in je lijf. Je buik is minder opgezet, je darmen rommelen minder en je laat minder winden. Wel kun je je moe voelen en dorst hebben, want je lichaam heeft tijdens het gevecht met de lactose veel energie en vocht verbruikt.
Zal het taboe rondom het laten van winden ooit kleiner worden?
Ik denk dat die kans minimaal is, maar ik denk wél dat het een steeds actueler onderwerp wordt op internet! Op internet kun je, zonder dat je je hoeft te schamen, veel lezen over de symptomen van een lactose intolerantie. Op die manier krijg je je informatie, zonder dat je erover hoeft te praten. Toch is het beter om er wél met iemand over te praten, zoals je partner of je beste vriend of vriendin. En weet je niet zeker waardoor het komt, dan is het nóg beter om naar je huisarts te gaan. Door duidelijk aan te geven waar je last van hebt, kan je huisarts besluiten om te testen of je een voedselallergie of een lactose intolerantie hebt. Hoe fijn is het als je weet wat de veroorzaker is van de vele (vieze) winden die je vaak moet laten. Hoe fijn is het als je weet wat je wel en niet kunt eten, zodat je nauwelijks nog klachten hebt. Hoe fijn is het als je deze winden bijna niet meer laat. Ik kan je uit eigen ervaring zeggen: dat is héél fijn! Je voelt je namelijk veel minder onzeker, je schaamt je minder en je zit veel lekkerder in je vel.
Hopelijk heb ik je kunnen helpen met dit artikel. Heb jij nog tips? Deel het gerust in een reactie hieronder. En vergeet niet,