3 dingen die je nooit moet doen met een lactose intolerantie

Herken jij ’t?

Als je last hebt van een lactose intolerantie dan kun je (bepaalde) melkproducten niet verdragen. Dat is bij iedereen weer verschillend. De één kan wel tegen oude kaas, maar de ander bijvoorbeeld niet. Eigenlijk creëer je je eigen levensstijl. Want, door schade en schande word je steeds wijzer waar je wel of niet tegen kunt. Maar wat zijn nou dingen die je eigenlijk nooit zou moeten doen als je lactose intolerant bent?

 

Hieronder de 3 belangrijkste dingen die je nóóit moet doen met een lactose intolerantie:

 

1) Nieuw lactosevrij product testen als je die dag iets belangrijks te doen hebt

Heb je een belangrijk examen of gezellig etentje? Test die dag dan niet een nieuw lactosevrij product. Als je er niet tegen kunt dan heb je misschien wel binnen een paar uur last van een ballonbuik, diarree of van het laten van onaangename sfuffies (= windjes).  Heb je in de supermarkt iets lekkers gezien wat je wilt uitproberen, doe dat dan op een dag dat je niets belangrijks te doen hebt.

 

Lactasepillen kopen? Bekijk mijn lijstje met de 15 meest verkochte lactasepillen!

 

2) Denken dat jij er ook wel tegen kunt als iemand anders dat ook kan

Stel, een vriendin heeft ook last van een lactose-intolerantie. En zij is dol enthousiast over gezonde lactosevrije koekjes. Die heeft zij onlangs bij een bakker gekocht en ze kreeg totaal geen last van klachten na het eten ervan. Dan is het heel verleidelijk om ook de koekjes te eten, omdat je denkt dat jij er dan ook tegen kunt. Maar daar zit vaak het addertje onder het gras. Want, best kans dat jij binnen een paar uur een ballonbuik of bende-buik hebt. Test voor jezelf dus in kleine hoeveelheden hoe jouw lichaam op bepaald eten reageert. Ieder lichaam is weer anders…

 

3) Denken dat je een aansteller bent

Eén van de lastige dingen van een lactose intolerantie, vind ik, is dat je je misschien snel een aansteller voelt. Aan de buitenkant is namelijk niet te zien dat je last hebt van jouw lactose intolerantie. Daarom is het belangrijk om voor jezelf op te komen. Durf in een restaurant te vragen waar wel of geen lactose in zit of vraag naar de lactosevrije menukaart. Durf ‘nee’ te zeggen als je bij kennissen bent en zij blokjes kaas onder je neus houden tijdens een borrel. En durf te praten over je klachten. Door erover te praten, creëer je begrip bij de ander en meestal gaan zij er dan rekening mee houden. Vertel hoe het écht zit, wat jouw klachten zijn en hoe je jouw levensstijl hebt moeten veranderen. Een eerste stap hierin is dus om jezelf aan te leren dat je geen aansteller bent en hier ook in te gaan geloven. Jouw klachten zijn vaak niet mis en alleen jij weet hoe jij je voelt en dat je geen aansteller bent.

 

Bewaar deze pin voor later:

3 dingen die je niet moet doen met een lactose intolerantie

 

Wat moet je wél doen met een lactose intolerantie?

Met een lactose intolerantie is het belangrijk om rust te krijgen in je buik en darmen. En dat bereik je grotendeels door melk en melkproducten te laten staan. Maar misschien heb je nog andere redenen dat je vaak buikpijn hebt, zoals een andere voedselallergie. Wat de reden van je buikpijn ook is, het is belangrijk om te beginnen met het aanpassen van je voeding. Een boek dat je daar goed bij kan helpen is het boek: Kookboek Voor Een Rustige Buik van Mirte Kaan. Zij geeft veel tips over diverse voedselallergieën met checklijsten, tips en lekkere lactosevrije recepten. Een aanrader!

kookboek voor een rustige buik mirte kaan

Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.