is rijst glutenvrij

Is rijst glutenvrij?

Kun je niet goed tegen gluten? Bijvoorbeeld omdat je coeliakie of een tarwe-allergie hebt of omdat je glutensensitief bent? Dan is het oppassen welke granen je eet. Een veel gestelde vraag is daarom vaak: zitten er gluten in rijst? Lees hieronder of rijst glutenvrij is.

 

Rijst is glutenvrij

Zitten er gluten in rijst? Nee, rijst is glutenvrij! Zowel witte rijst, volkoren rijst, wilde rijst als bruine rijst bevatten allemaal geen gluten. Daarom past het goed in een glutenvrij dieet. Ook zilvervliesrijst, basmatirijst, jasmijnrijst en snelkookrijst zijn (in principe) glutenvrij. Ik zeg er ‘in principe’ bij, omdat het belangrijk is dat de rijst niet bewerkt is met bijvoorbeeld kruidenmixen of andere toevoegingen. Deze toevoegingen kunnen soms wel gluten bevatten.

Het is dus belangrijk dat je rijst in de meest pure vorm koopt, dus niet in de vorm van een rijstmix (waar bijvoorbeeld kruidenmixen e.d. aan zijn toegevoegd) of kant-en-klare rijstmaaltijden. Lees altijd het etiket! Pas ook op met sushirijst, omdat daar soms rijstazijn aan wordt toegevoegd dat tarwe bevat.

 

Etiketten lezen heel belangrijk

Het is heel belangrijk om altijd het etiket te lezen. Zo weet je zeker of rijst geen gluten bevat. Als er bijvoorbeeld staat “Kan sporen van gluten bevatten”, dan kun je het beter in het schap laten staan. En natuurlijk als er staat ‘Bevat gluten’, dan moet je het helemáál laten staan. Op het etiket wordt glutenvrij vaak aangegeven met een glutenvrij-symbool (je kent het misschien wel: een symbool van een graan met een streep erdoor). Als er wel gluten in zitten, dan wordt dat vaak met tekst aangegeven, zoals een vetgedrukte tekst van een ingrediënt of de tekst, zoals: “Bevat gluten”.

 

Alternatieven voor rijst

Wil je liever iets anders eten dan rijst? Dan zijn er ook glutenvrije alternatieven voor rijst. Denk bijvoorbeeld aan quinoa, gierst, teff of amarant. Ook hierbij geldt: lees altijd goed het etiket!

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties