Zit er lactose in tofu, is tofu lactosevrij

Is tofu lactosevrij en is het eigenlijk wel gezond?

Tofu zie je regelmatig als ingrediënt in recepten en gerechten. Maar wat is tofu eigenlijk? En is het wel lactosevrij en gezond? Past tofu in je lactosevrije dieet of kun je beter iets anders daarvoor in de plaats nemen? Vind hieronder antwoorden op deze vragen. En ik kan je verklappen dat tofu eigenlijk best wel heel bijzonder is…!

 

Wat is tofu?

Tofu is wit en het ziet eruit als witte kaas. Maar dat is het (gelukkig) niet! Het is namelijk 100% plantaardig, als je natuurlijk de onbewerkte tofu neemt. Tofu is gemaakt van sojabonen. Door het te weken, te malen, te koken, te stremmen (met stremsels die meestal calcium en magnesium bevatten) en te persen ontstaat de stevige witgekleurde tofu.

 

Yes, het is 100% lactosevrij!

Gebruik je de onbewerkte tofu, dan kun je er in principe van uitgaan dat het 100% lactosevrij is. Het is gemaakt van sojamelk en er komt geen dierlijk melk bij kijken. Dus het pas prima in je lactosevrije, zuivelvrije en koemelkvrije dieet! Je hoeft echt niet dagelijks tofu te eten, maar varieer ermee in je gerechten (bijvoorbeeld 2-3 porties per week).

 

Behalve als je niet tegen soja kunt…

Helaas zijn er ook mensen die niet tegen soja kunnen en een soja-allergie hebben. Dan zul je tofu helaas moeten laten staan.

 

Waar kun je tofu voor gebruiken?

Veel mensen gebruiken tofu als vervanger van vlees en vis. Het bevat, net als vlees en vis, veel eiwitten. Het is voor veel soorten gerechten te gebruiken, want je kunt tofu makkelijk wokken, pureren en bakken. Het is heerlijk in salade en in vele hoofdgerechten en zelfs nagerechten! Wil je weten hoe je het beste lactosevrij kunt eten? Lees dan mijn veelgelezen blog: Lactosevrij eten, hoe doe je dat? 4 gouden tips!

 

4 weetjes over tofu die eigenlijk wel heel bijzonder zijn!

 

1) Bóórdevol vitamines en mineralen

Ja echt, tofu bevat veel voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Bijvoorbeeld: ijzer, magnesium, kalium, selenium, fosfor, zink, vitamine A, B1, B2, B3, B5, E en foliumzuur. En veel soorten tofu zijn rijk aan calcium.

 

2) Weinig vet, dus dat is super fijn!

De meeste soorten tofu bevatten weinig vet. En de vetten die aanwezig zijn, zijn voor een groot gedeelte onverzadigd. Dus het is goed te gebruiken voor in een vetarm dieet en vormt weinig gevaar voor je cholesterol.

 

3) Veel gezondheidsvoordelen, zo blijkt!

In dit artikel lees je meer over de gezondheidsvoordelen van tofu!

 

4) Zoutarm, glutenvrij en zuivelvrij

Tofu kun je in principe heel goed gebruiken als je zoutarm, glutenvrij en/of zuivelvrij wilt eten. Ook wordt het gebruikt door mensen die vegetarisch of veganistisch zijn. Het past ook in je FODMAP dieet, omdat sojamelk wordt gebruikt en niet de hele sojaboon, zo heb ik mij laten vertellen.

 

Conclusie:

Het lijkt erop dat tofu een prima aanvulling is op je lactosevrije dieet. Het bevat veel vitamines en mineralen en schijnt ook nog eens gezondheidsvoordelen te hebben. Gebruik je tofu nog niet in je lactosevrije dieet? Probeer het dan eens en kijk hoe je erop reageert. Zoek je inspiratie voor tofu-recepten? Kijk dan op de website van Tofupedia.

Volg óók de Facebookgroep Leef Blij Lactosevrij!