Vraag je je ook af of er bijwerkingen zijn als je lactasepillen of lactasetabletten neemt?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het verschilt van persoon tot persoon hoe je reageert op het gebruik van lactasepillen. Ik hoor en lees veel verhalen van mensen die zeggen dat ze totaal geen last hebben van bijwerkingen en super blij zijn met de lactasepillen, lactasetabletten of lactasecapsules die zij gebruiken. Maar er zijn er ook mensen veel die wel wat ongemakken voelen, zoals verstoppingen, buikpijn, diarree of misselijkheid. Het is dus belangrijk om bij jezelf te testen op welk merk lactasepillen je goed reageert. Gelukkig zijn er best veel soorten lactasepillen verkrijgbaar. 

 

Wat slik je eigenlijk als je een lactasepil of lactasetablet neemt?

Als je naar de ingrediënten kijkt op de verschillende verpakkingen van lactasepillen, tabletten of capsules, dan is het hoofdbestanddeel: lactase. Dit is een enzym dat je eigen lichaam niet of te weinig aanmaakt. Door lactase in te nemen in de vorm van een pil, tablet, capsule, poeder, dan help je je lichaam met het afbreken van de lactose in melk. Je slikt dus als het ware het enzym lactase dat je lichaam voorheen ook aanmaakte.

 

Het is geen medicijn

Lactasepillen, lactasetabletten, lactasesticks, lactasedruppels of lactasecapsules zijn geen medicijn. En omdat ze alleen het enzym lactase bevatten – dat normaal gesproken ook in je lichaam voorkomt – zijn er weinig berichten bekend dat ze schadelijk voor je zijn. Ook is er weleens verwarring of het slecht is als je tevéél lactasepillen slikt. Hier zijn de meningen over verdeeld. Sommige mensen slikken gemiddeld dagelijks een lactasepil, sommigen slikken dagelijks 2-4 lactasepillen en er zijn ook mensen die enkele keren per week of per maand een lactasepil slikken. En dan heb je ook een groep mensen met een lactose intolerantie die nooit een lactasepil slikken, omdat ze er niet goed op reageren of omdat ze er gewoonweg geen behoefte eraan hebben.

 

Lactasepillen en zwangerschap!

Op internet is te lezen dat er nauwelijks onderzoek is gedaan of het schadelijk is om lactasepillen te nemen tijdens je zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. In principe is het een enzym dat je slikt dat voorheen door je eigen lichaam werd aangemaakt, dus dan zou het niet schadelijk hóeven te zijn. Maar ga er niet klakkeloos vanuit dat je het dan gerust kunt nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Informeer daarom bij je huisarts, gynaecoloog, voedingsdeskundige of diëtiste wat hun advies is.

 

Welke ongemakken kun je krijgen als je lactasepillen slikt?

Ik zit op best wel wat forums over lactose intolerantie en kom vrij regelmatig verhalen tegen van mensen die last van ongemakken krijgen als ze lactasepillen slikken. Ongemakken die ik regelmatig hoor zijn:

  • Verstoppingen
  • Buikpijn of buikkrampen
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid.

 

Lees ook: De 15 meest gewilde lactasepillen op een rij

 

Waardoor komt het dat mensen toch wat ongemakken krijgen als ze lactasepillen slikken?

De exacte oorzaak waarom je last hebt van wat klachten als je lactasepillen slikt, is per persoon verschillend. Dus waardoor het bij jou komt, weet ik niet. Dat is iets om voor jezelf uit te zoeken. Je huisarts, voedingsdeskundige of diëtist zou je hierbij eventueel ook kunnen helpen. Toch geven best wel wat mensen een aantal mogelijke oorzaken aan, zoals:

  • Te lage dosering: sommigen mensen hebben genoeg aan een lactasepil of lactasetablet met een lage dosering (bijvoorbeeld de lactasetabletten van Kerutabs van 2300 FCC). Maar sommige mensen merken dat ze bij een te lage dosering toch nog wat buikklachten hebben en nemen een lactasepil met een hogere dosering (bijvoorbeeld Intoleran Lactase 10.000 of Sanotact Lactase van 20.000 FCC) Het kan dus zijn dat je ook een hogere dosering moet nemen, omdat je lichaam dat nodig heeft

 

  • Last van één van de andere ingrediënten: in een lactasepil, lactasecapsule, lactasetablet, lactasedruppels of lactasesticks zitten, naast het enzym lactase, ook nog andere ingrediënten. Hierbij moet je denken aan vulstoffen, antiklontermiddel, zoetstoffen of andere ingrediënten. Het kan zijn dat je niet goed reageert op de ingrediënten. Probeer dan andere lactasepillen uit

 

  • Je lichaam moet wennen: soms geven mensen aan dat ze denken dat hun lichaam moet wennen aan het slikken van lactasepillen. Dat zou best kunnen, denk ik. Ik hoor dat soms bij het gebruik van Intoleran Once a Day. Heel veel mensen zijn hier heel enthousiast over, maar geven soms aan dat hun lichaam hier even aan moest wennen. Geef het daarom even de tijd en slik de door jou uitgekozen lactasepillen een paar keer en kijk dan hoe je lichaam erop reageert. Voel je je er nog steeds niet goed bij, probeer dan andere pillen of vraag informatie op bij je huisarts, diëtiste of voedingsdeskundige.

 

Conclusie

Heel veel mensen met een lactose intolerantie zijn enorm blij met lactasepillen. Zij gebruiken de lactasepillen dan ook regelmatig en hun lichaam reageert er goed op. Toch lees en hoor je ook verhalen van mensen die er niet goed op reageren en bijvoorbeeld buikpijn, misselijkheid of hoofdpijn krijgen als ze lactasepillen slikken. Eigenlijk ben ik erachter gekomen dat het écht van mens tot mens verschilt hoe je erop reageert. Test daarom goed bij jezelf op welke lactasepillen jij het beste reageert. De één heeft genoeg aan lactasepillen met een lage sterkte, terwijl een andere juist hele sterke lactasepillen moet slikken. Testen, testen, testen en/of informatie opvragen bij je huisarts/diëtiste/voedingsdeskundige, dat is mijn advies.

 

Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking en test het product eerst goed bij jezelf!

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda
Linda
1 jaar geleden

Ik gebruikte de hoogste lastastic tabletten maar krijg er echt krampen van in maag en slokdarm.
Ik heb de firma aangeschreven of dit mogelijk was maar kreeg geen antwoord. Dus blij met jullie verhaal.

Darmpje71
Darmpje71
4 jaren geleden

Sinds twee weken ben ik lactosevrij en slik ik zo af en toe lactase als ik de deur uit ben. Maar ook thuis omdat ik nog al wat producten had waar toch lactose in bleek te zitten. Nu voel ik mij stukken beter ( geen buikpijn, hoofdpijn, beter slapen , vrijer ademen) dus dat is echt fijn. Maar de diarree die ik al had is eigenlijk erger geworden. Komt iemand dit bekend voor, moeten mijn darmen wennen ofzo?