Wat doe je als je denkt dat je teveel lactasepillen hebt geslikt?

Lactasepillen, lactasecapsules, lactasetabletjes, veel mensen met een lactose intolerantie slikken ze. Een vraag die regelmatig gesteld wordt, is: “Als ik teveel lactasepillen slik, is dat erg?” Ik was daar zelf ook benieuwd naar, dus heb het internet afgestruind en lees hieronder mijn antwoord…

 

Zoek je lactasepillen met een bepaalde sterkte? Kijk in de Blij Lactosevrijshop! Handig!

 

Kan het kwaad als je teveel lactasepillen slikt?

Nee, in principe kan het geen kwaad, máár… je kunt er eventueel wel wat last van hebben. Het zit zo. De lactase die jouw lichaam niet of te weinig aanmaakt, kun je aanvullen met lactasepillen, lactasecapsules of lactasetabletjes. Iedere keer als je melk of melkbestanddelen eet of drinkt kun je lactasepillen slikken, zodat het beter verteerd wordt in je lichaam. Een lactasepil bevat een hoeveelheid lactase en daarnaast nog wat hulpstoffen, zoals cellulose en vulmiddelen. De lactase die je inneemt is niet schadelijk, het is een natuurlijke stof. Een aantal websites geeft aan dat je daarom geen last zou moeten krijgen als je teveel lactase binnenkrijgt. Dit staat bijvoorbeeld op de website van Intoleran (voorheen Disolut) en op de website van Kerutabs.

 

Maar als je zelf toch iets voelt, wat dan?

Het teveel aan lactase dat je via lactasepillen binnen krijgt, wordt dus door je lichaam afgebroken en gaat via poepen en plassen weer uit je lichaam. Toch hoor ik regelmatig ook mensen zeggen dat zij wél wat last krijgen als zij het idee hebben dat zij een te hoge dosering lactasepillen hebben ingenomen. Klachten die ik van hen hoor zijn bijvoorbeeld buikpijn of lichte diarree. Dit zou kunnen ontstaan door andere ingrediënten die in de lactasepillen zitten. Na een paar uur, een dag of een paar dagen zijn die klachten weer verdwenen. Maar er zijn ook mensen die nooit last krijgen van buikklachten als zij teveel lactasepillen slikken. Eigenlijk kun je hieruit concluderen: het hangt écht af van je lichaam!

 

Hoe is het bij mij?

Ik moet zeggen dat ik gelukkig geen last krijg als ik voor mijn gevoel te vaak of teveel lactasepillen slik. Ik merk aan mijn lichaam dat het niet protesteert. Andersom is het bij mij wél: ik krijg last van buikklachten als ik lactasepillen slik met een te lage dosering. Maar gelukkig dus nooit als ik een te hoge dosering neem. Het is dus goed om je eigen lichaam te kennen en te testen welke sterkte en welke soort lactasepillen jouw lichaam nodig heeft. Vertrouw je het niet, vraag dan advies bij je (huis)arts.

 

Volg jij Blij Lactosevrij als op Facebook? Mis het niet!

 

En vergeet niet,

Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking en test het product eerst goed bij jezelf!

0 0 stemmen
Artikel waardering
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vera
Vera
3 jaren geleden

Ik neem aan dat mensen die veel tabletjes slikken (in 1x) ook op dat moment een lactose rijke maaltijd nemen. Is het niet aannemelijk dat ze eigenlijk last ervaren van de lactose in hun eten/drinken en dit niet helemaal in verhouding staat tot de hoeveelheid tabletjes?
(mijn vriend kreeg van een tompouce + 2 pillen wat last. Een tompouce met 3 pillen niet)