2 dingen die je altijd zou moeten doen met een lactose intolerantie

Soms is het best zwaar om een lactose intolerantie te hebben, vind ik…

Het is soms zwaar, omdat je lichaam af en toe zo tekeer kan gaan als je (per ongeluk) melk hebt gegeten of gedronken. De teleurstelling om weer een paar uur een opgezette buik, buikpijn en diarree te hebben is dan groot. ‘Waarom nou?’ vraag ik me dan af. “Waarom moet ik altijd oppassen met wat ik eet en kan ik niet gewoon een keer alles eten wat ik zou willen eten?” Is het dan echt zo dramatisch? Nee natuurlijk niet, er zijn ergere dingen. Maar soms is het gewoon lekker om even je frustratie te uiten. Herkenbaar?

 

Je moet altijd alert blijven

Eén van de twee dingen die je altijd zou moeten doen met een lactose intolerantie is: alert blijven. Let je een keer niet op met wat je eet, dan komen je darmen en buik in opstand. Ik heb inmiddels er een gewoonte van gemaakt dat ik bij alles wat ik wil eten of drinken eerst check wat erin zit. Thuis check ik de etiketten en maak ik veel zelf met zelfgekozen ingrediënten. In een restaurant mijd ik gerechten die ik niet vertrouw en neem ik soms gewoon een bord friet, omdat dat het meest betrouwbare is voor mij. Bij vrienden laat ik borrelhapjes, taart en koekjes staan. Onderweg koop ik bij een tankstation niet meer een reep Mars of een belegd broodje, maar neem ik mijn eigen eten en drinken mee. Op vakantie of een dagje weg neem ik een voorraadje crackers, noten en notenrepen mee voor als ik trek krijg en ik het eten niet vertrouw. En ga zo maar door. Ik ben alert en blijf alert, omdat ik gewoon rust wil in mijn lijf. En ik heb voor de zekerheid altijd lactasepillen bij me. Lees hier welke lactasepillen er zoal verkrijgbaar zijn!

 

Je moet ermee leren leven (en het heeft ook zo zijn voordelen!)

Het tweede wat je altijd zou moeten doen met een lactose intolerantie is: leer ermee te leven. Ik weet dat mijn vorm van lactose intolerantie voor de rest van mijn leven is. Het gaat nooit meer over. Als ik terugdenk aan de tijd dat ik zonder zorgen roomijs, kaasjes, chocomel, taart, koekjes, chocola, toffees at, dan word ik weleens een beetje somber. Ik vind en vond het zo lekker! Maar ik heb daar een truc voor gevonden om dat snel om te buigen tot iets positiefs, namelijk: ik ben véél gezonder gaan leven! En dát zie ik als een heel groot pluspunt van mijn lactose intolerantie. Ook al is mijn levensstijl drastisch veranderd, het feit dat ik veel gezonder ben gaan eten en gaan leven vind ik echt fantastisch. Want, roomijs, kaasjes, chocomel, taart, koekjes, chocola, toffees zijn echte dikmakers. Caloriebommen, waarvan je even een goed gevoel hebt en je daarna een schuldgevoel krijgt dat je ze hebt gegeten. En ik neem veel meer de tijd voor het zelf bereiden van lactosevrije gezonde gerechten en het bakken van lactosevrije gezonde lekkernijen. Er is zoveel wat je nog wel kunt eten en drinken met een lactose intolerantie. Dus ergens ben ik door mijn lactose intolerantie trotser geworden op wie ik ben en op het vinden van een goede balans in lactosevrij eten en drinken en ik ben trots op mijn gezonde(re) levensstijl.

 

Lees ook eens mijn blog over 3 dingen die je nooit moet doen met een lactose intolerantie. Met nog meer tips!

 

Vol ook de Facebookpagina van Blij Lactosevrij voor nóg meer inspiratie over lactose intolerantie!