5 tips lactosevrije kerst

Ik wens je hele blije lactosevrije kerstdagen toe met deze 5 tips!

De Kerst staat weer voor de deur. Voor velen zijn dit gezellige dagen die je met je gezin, vrienden of familie doorbrengt. Dan wil je natuurlijk géén ellende hebben van je lactose intolerantie of koemelk allergie! Met deze 5 tips heb je een rustige buik en darmen en kun je volop gaan genieten van de kerstdagen.

 

Tip 1: Wees sterk!

Laat je niet verleiden door dat éne melkchocolaatje te eten of dat éne roomboter kerstkransje! Ga je bijvoorbeeld uit eten of heb je je kerstdiner bij familie of vrienden? Vaak staat de tafel dan vol met lekkere kerst lekkernijen. Dan is de verleiding groot om er toch wat van te snoepen. Maar pas op: kerstkransjes, kerststollen, kerst-borrelhapjes, kerstchocolade en kerstkoekjes bevatten vaak melk! Wees sterk en laat het staan als je niet zeker weet of het melkvrij is. Het is zonde als je ervan hebt gesnoept en binnen twee uur met diarree op het toilet zit…

 

Tip 2: Geef duidelijk je dieetwens door

Ga je uit eten in een restaurant? Of heb je je kerstdiner bij familie of vrienden? Geef dan je lactosevrije dieetwens door. Voel je niet bezwaard en voel je niet opgelaten om dit te doen. Vertel duidelijk wat je wel en niet kunt eten. Veel restaurants weten hiermee om te gaan en stellen met kerst een lactosevrij menu samen. Maar ook vrienden en familie willen vaak maar al te graag rekening houden met jouw dieetwens. Hoe duidelijker jij vertelt welke producten zij kunnen gebruiken, des te beter zij lactosevrij voor je kunnen koken.

 

Tip 3: Kook voor jezelf écht lactosevrij

Ga je zelf aan de slag met een kerstontbijt, kerstbrunch of kerstdiner? Zoek dan recepten uit waarvan je 100 procent zeker weet dat het lactosevrij of melkvrij is. Wil je voor anderen wel iets maken waar melkbestanddelen in zitten? Dat kan natuurlijk. Maar kook dan voor jezelf een gerecht dat melkvrij is. Pas op met proeven van het gerecht dat melk bevat. Laat iemand anders proeven of het gerecht op smaak is.

 

Tip 4: Maak een schaaltje met lekkers voor jezelf

Het klinkt misschien raar, maar als jij in een gezelschap de enige bent met een lactose intolerantie of koemelk allergie, maak dan een schaaltje met lactosevrije en/of melkvrije lekkernijen voor jezelf. Schaam je je er niet voor om dat te doen. Ga je bijvoorbeeld bij familie of vrienden eten, neem dan je eigen lekkernijen mee waarvan je weet dat je er tegen kunt. Of geef door wat je wel of niet kunt eten, zodat er een apart bordje voor jou gemaakt kan worden. Maar ook als je thuis familie of vrienden over de vloer hebt, maak dan voor jezelf een bordje met lactosevrije of melkvrije zoete lekkernijen en hartige hapjes. Zo kun jij gezellig mee snoepen zonder last te hebben van je buik en darmen.

 

Tip 5: Houd een lactasepil bij de hand…

Heb je al eens een lactasepil uitgeprobeerd? Ik ben erg blij dat deze pillen bestaan. Soms lukt het even niet om volledig melkvrij of lactosevrij te eten, om wat voor een reden dan ook. Dan is het fijn om een lactasepil in te nemen als je het niet helemaal vertrouwt. Met een lactasepil krijg je niet of nauwelijks last van je buik en darmen als je iets eet dat melk bevat. Ik heb er altijd een paar bij me in mijn handtas!

 

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad. Heb je nog tips? Deel het hieronder met ons! Ik wens je hele blije lactosevrije kerstdagen toe. En vergeet niet,