Geen leuk onderwerp, maar misselijkheid en braken komt veel voor!
Helaas, een lactose intolerantie brengt een aantal vervelende klachten met zich mee. Maar hoe komt het dat misselijkheid en braken zoveel voorkomt bij een lactose intolerantie? Hoe vaak heb jij last van misselijkheid en overgeven? Vaak? Je bent niet de enige, want maar liefst 78% van de mensen met een lactose intolerantie is regelmatig misselijk en moet overgeven. Dat zijn er veel hè?
Maar waarom moet je dan braken?
Met braken geeft je lichaam aan dat er van binnen iets niet pluis is. En dat klopt ook, want je lichaam weet zich met een lactose intolerantie geen raad met de melk of melkbestanddelen die je inneemt. Bij een lactose intolerantie maakt je lichaam namelijk te weinig lactase meer aan en daardoor zit het als het ware met zijn handen in het haar. Je lichaam doet er alles aan om deze ‘melk-indringers’ zo snel mogelijk te verteren en uit je lijf te krijgen. Het kan dan als reflex een signaal naar het braakcentrum in je hersenen sturen, waardoor je gaat overgeven. Zo’n reflex kun je vaak niet tegenhouden, het overkomt je. Door over te geven werkt je lichaam de ‘melk-indringers’ – oftewel de ongewenste voedingsstoffen – er op een snelle manier uit. Tenminste, zo ziet je lichaam dat. En jij zit figuurlijk met de gebakken peren…
En hoe ontstaat de misselijkheid dan?
100% van de mensen met een lactose intolerantie geeft aan regelmatig een opgezette buik te hebben met een lactose intolerantie. En je herkent het vast wel dat een opgezette buik voelt alsof je een ballon hebt ingeslikt. Hier heb ik een leuke en zéér herkenbare blog over geschreven: 3 typen buiken met een lactose intolerantie. Met een opgezette buik lijkt het alsof al je organen in je lichaam opzij worden geduwd door de lucht die in je darmen zit! Je hebt het gevoel alsof je buik vol zit en je eetlust is ook ver te zoeken. Je voelt je misselijk en hebt een wee gevoel in je buik. 78% van de mensen met een lactose intolerantie ervaart dit gevoel van misselijkheid dus regelmatig.
En dit zegt Wikipedia erover!
Volgens Wikipedia heeft misselijkheid ook te maken met het feit dat je dunne darm onvoldoende water uit je voeding kan opnemen. Hierdoor blijft je voeding in je darmen heel zwaar en volumineus, waardoor het sneller naar beneden zakt dan normaal. Een soort kruisraket in je darmen dus en dat is niet fijn! Dit schrijft Wikipedia erover:
Lactose is een stof die bijdraagt aan een hoge osmotische waarde in de darmen en kan bovendien als voedingsbron voor bepaalde soorten bacteriën dienen. Het eerste bemoeilijkt in de dunne darm de opname van water, zodat de inhoud en de transportsnelheid toeneemt, met krampen (buikpijn), misselijkheid en ‘gerommel’ als voelbare symptomen. In de dikke darm volgen andere problemen: bepaalde bacteriën fermenteren de lactose waarbij koolzuurgas, waterstofgas en organische zuren vrijkomen. Ook dit veroorzaakt buikpijn, winderigheid en in ernstige gevallen diarree, die waterig dun is, zurig ruikt, en soms schuimt en groenig van kleur is. Bron: Wikipedia
En de oplossing? Tja, stoppen met eten (grapje :-))
Ik weet uit eigen ervaring dat het vinden van de juiste lactosevrije voeding een echte zoektocht is. Een zoektocht die elke dag weer verder gaat. Het is soms ook een wispelturige zoektocht, want recepturen van producten veranderen regelmatig en je moet alert blijven. Daarnaast heb je ook niet altijd de controle over wát je eet, bijvoorbeeld omdat je uit eten gaat of gaat eten bij vrienden of familie. Dus symptomen als misselijkheid en overgeven zullen altijd op de loer blijven liggen. Maar elke dag dat het je lukt om zonder misselijkheid of braken door te komen kun je echt zien als een overwinning. En er is gelukkig heel veel wat je wél kunt eten en er komen elke dag weer nieuwe lactosevrije producten in de schappen. Dus stoppen met eten hoeft niet :-), maar alert zijn en voorzichtig zijn zal altijd een rol blijven spelen in je leven. Maar, keep your head up…
Volg je de Blij Lactosevrij Facebookpagina al? Veel leuke weetjes en tips!