5 belangrijke dingen om te onthouden als je lactosevrij kookt!

0
4292
5 belangrijke dingen om te onthouden met lactosevrij koken

Met deze 5 tips is lactosevrij koken makkelijk te doen en voorkom je veel ellende!

Lactosevrij koken betekent: héél goed opletten met wat je doet. Dat heb ik inmiddels wel gemerkt met een lactose intolerantie. Zeker als je een partner en/of kinderen hebt die geen lactose intolerantie hebben, dan moet je extra alert zijn met het lactosevrij koken. Deze 5 tips helpen je daarbij!

 

1) Kook éérst lactosevrij

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk éérst het lactosevrije gerecht bereidt en dan de overige gerechten. Dus doe als eerste het lactosevrije stukje vlees in de koekenpan en maak het gaar. Haal dan het lactosevrije stukje vlees eruit en bereid dan de andere stukken vlees die mogelijk melkbestanddelen bevatten. Ook voor soepen, sauzen en andere gerechten geldt: bereid eerst het gerecht in de lactosevrije variant en voeg daarna eventuele melkbestanddelen toe. Bijvoorbeeld met een gehakt-ovenschotel bak ik eerst de groenten en het gehakt in een wok. Hier voeg ik verder zo min mogelijk aan toe. Daarna schep ik een paar lepels uit de wok in een ovenschaal. Dat is dus ‘mijn’ lactosevrije schaaltje. Daarna doe ik de rest uit de wok in een andere ovenschaal en voeg daar geraspte kaas aan toe en dat is de schaal voor degenen die geen lactose intolerantie hebben.

 

2) Gebruik verschillende pannen

Als je het lactosevrije gerecht tegelijkertijd met het niet-lactosevrije gerecht maakt, werk dan met verschillende pannen. Zorg ervoor dat op geen enkele wijze de verschillende pannen worden verwisseld. Het tegelijkertijd koken van lactosevrije en niet-lactosevrije gerechten gaat prima, maar houd je aandacht erbij.

 

3) Gebruik apart kookgerei

Ik gebruik altijd apart kookgerei als ik tegelijkertijd lactosevrije en niet-lactosevrije gerechten bereid. Aan de linkerkant van het fornuis leg ik het kookgerei dat ik voor mijn lactosevrije gerecht gebruik en aan de rechterkant het niet-lactosevrije kookgerei. Ook als ik iets moet snijden en het ene is lactosevrije en het andere niet, dan gebruik ik twee verschillende snijplanken en twee verschillende snijmesjes. Of ik snij eerst het lactosevrije ingrediënt, maak het daarna kookgerei goed schoon en snij dan het niet-lactosevrije ingrediënt. Door jezelf dit aan te leren voorkom je verwarring. Zorg ook voor een schoon aanrecht en schone vaatdoekjes, hand- en theedoeken. Kookt je partner of koken je kinderen? Leer hen deze werkwijze dan ook.

 

4) Lactosevrij plankje in de koelkast

Het is er eigenlijk ingeslopen dat ik in de koelkast een gedeelte van een plankje heb ingenomen met mijn lactosevrije producten. Aan de verpakking is vaak wel te zien dat het om een lactosevrij product gaat, maar in een bewaardoos meestal niet. Dus als ik een restje eten heb van de dag ervoor, dan bewaar ik dat in een bewaardoos en zet dat op mijn lactosevrije plankje. Of als ik heerlijke lactosevrije bonbons, koekjes of taart heb gemaakt, dan zet ik dat ook op die plank. Niemand die het dan nog aandurft om het lactosevrije eten stiekem op te eten, haha! Je kunt ook overwegen om bewaarpotten, bewaardozen en lactosevrije producten een sticker te geven en schrijf er ‘lactosevrij’ op. Zo weet iedereen wat lactosevrij is en wat niet.

 

5) Geef je partner en/of kinderen goede instructies als zij koken

Het is belangrijk om je partner en/of kinderen goed uit te leggen waar zij op moeten letten als zij koken. Leg uit waarom het zo belangrijk is dat zij rekening houden met het goed bereiden van het lactosevrije en niet-lactosevrije gerecht. Vertel hoe jij kookt en welke werkwijze jij hanteert. Geef ook aan welke buikklachten er ontstaan als er per ongeluk melkbestanddelen terecht komen in het lactosevrije gerecht. Vertel bijvoorbeeld over de 3 typen buiken zoals je kunt lezen in mijn blog ‘3 typen buiken met een lactose intolerantie‘. Hierdoor ontstaat er veel meer begrip en bewustwording waarom het belangrijk is om alert te zijn tijdens het lactosevrij koken. Het makkelijkste is natuurlijk als iedereen binnen het gezin lactosevrij eet, maar meestal lukt dat niet of gaat dat niet. Dus met het bereiden van lactosevrije en niet-lactosevrije gerechten zal iedereen in het gezin z’n steentje bij moeten dragen te zijn. Bewust koken en met aandacht is hierbij uiterst belangrijk!