lactose intolerantie terrasje pakken

Voorkom buikklachten na een heerlijk zomers dagje op een gezellig terrasje!

Met zonnige lentedagen en warme zomerdagen op komst wil je natuurlijk regelmatig lekker op een terrasje zitten. Met je partner, vrienden of familie genieten van de zon, het zomergevoel, een wijntje, borrelhapjes en ijsjes. Maar met de zomer in je bol is het oppassen geblazen dat je je lactose intolerantie niet vergeet. Je wilt natuurlijk niet dat je je heerlijke zomerdag moet bekopen met hevige buikpijn en diarree. Let daarom extra goed op deze 4 dingen…

 

1) Pas op met smoothies

Vaak staan bij restaurants in de zomermaanden zomerse smoothies op de kaart. Maar in veel smoothies wordt melk of yoghurt gedaan. Check bij de bediening dus extra welke smoothies zuivelvrij zijn.

 

2) Bestel niet zomaar wat borrelhapjes. Daar zit vaak melk of melkbestanddelen in!

Hoe heerlijk is het als je op het terras bij je drankje een aantal borrelhapjes bestelt. Kipkluifjes, bittergarnituur, worst, gevulde hapjes, amuses etc. Maar vaak zijn deze borrelhapjes gekruid met een kruidenmix waar melk of melkbestanddelen is toegevoegd. En gevulde borrelhapjes of vers bereide borrelhapjes bevatten dat vaak ook. Beter is om te kiezen voor een schaaltje olijven (pas op, want ook daar kan fetakaas aan zijn toegevoegd) of tortillachips (vraag of je het etiket mag zien van de tortillachips). Of als je voor iets anders gaat, laat je dan extra goed informeren door de bediening. Ook in tapenades, zoals stokbroodje met tapenade, zit vaak kaas verwerkt (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas). En om het nog wat extremer te maken, ook in sommige soorten brood kan soms melk zijn verwerkt…

 

3) Neem niet het koekje bij je koffie of thee…

Je zit lekker te kletsen op het terras met je partner, vrienden of familie en al pratende neem je een hap van het koekje bij de koffie of thee. Niet doen! Vrijwel alle koekjes of chocolaatjes die bij je koffie of thee worden geserveerd bevatten boter, melk of andere melkbestanddelen. Als je extra gevoelig bent voor lactose, dan kan zelfs een hapje van een koekje of chocolaatje voor ellende zorgen.

 

4) Hoe warm het ook is, neem geen softijs of ijs op basis van melk! 

Naast de drankenkaart vind je op het tafeltje op het terras meestal ook een ijskaart. Vaak loopt het water je al in de mond bij het zien van de meest heerlijke ijsvariaties. Maar beperk je ook wat ijs betreft tot waterijs of sorbetijs (zonder slagroom). En geef ook aan de bediening door dat er verder geen decoratie op je ijsje moet komen, zoals chocoladesnippers, een koekje, nootjes (behalve als je écht weet dat ze naturel zijn) of andere soorten decoratie.

 

Tip: wil je lactasepillen op zak hebben voor als je onverwacht toch iets gaat eten of drinken met melk? Bekijk dan dit lijstje met de 15 meest gewilde lactasepillen!