Zit er eigenlijk lactose in cacaoboter? Lees hier het antwoord!

0
13113
Zit er lactose in cacaoboter en kun je cacaoboter eten met een lactose intolerantie?

Dit is waarom je wél cacaoboter kunt eten met een lactose intolerantie…

Het bevat namelijk geen melk en geen lactose! Cacaoboter is vet dat afkomstig is van de cacaoboon en is 100% plantaardig. Maar hoe wordt cacaoboter gewonnen? De cacaoboon wordt onder andere gedroogd, geroosterd en gemalen en daaruit ontstaat een ‘cacaomassa’. De cacaomassa wordt geperst en daaruit komt het vet – de cacaoboter – vrij.

 

Een populair ingrediënt in chocola!

Als je de verpakkingen van chocola en bonbons leest, dan zie je 9 van de 10 keer cacaoboter als ingrediënt op het etiket staan. Maar waarom eigenlijk? Dat komt door de smelt-sensatie in je mond! Cacaoboter smelt rond de 37 graden. Bij kamertemperatuur (20-25 graden) is cacaoboter hard en bros, maar bij het bereiken van je lichaamstemperatuur smelt het snel. Dus als je een stukje chocola eet, dan is het eerst hard in de mond en door je mondtemperatuur van 37 graden, begint de chocola op een prettige manier te smelten. Het geeft een fijne structuur aan de chocola en je kunt lekker genieten van de smelt- en smaaksensatie!

 

Cacaoboter smeert ook lekker op de huid…

Even een zijstapje van cacaoboter in chocola: cacaoboter is namelijk ook een gewilde toevoeging in verzorgingsproducten! Je vindt het veel terug in lippenbalsems, crèmes en bodylotions. Het maakt je huid soepel en maakt de huid op en rondom littekens en rimpels gladder. Het wordt ook gebruikt voor lotions tegen eczeem en andere huidklachten. Het soepel maken van de huid is de belangrijkste reden dat het als ingrediënt wordt toegevoegd aan verzorgingsproducten. Het voelt gewoon lekker aan op de huid! En door het hoge vetgehalte is dat ook niet zo raar.

 

Cacaoboter is dus lactosevrij

Om weer terug te komen op de vraag of er lactose zit in cacaoboter, dan is dat antwoord dus: nee. Het verwarrende aan de naam is dat het woord ‘boter’ erin zit. Maar dit heeft dus niets te maken met boter dat van koemelk of van andere dierlijke melk wordt gemaakt. Cacaoboter kun je gerust eten met een lactose intolerantie of koemelkallergie. Als je cacaoboter bijvoorbeeld op een etiket ziet staan van een reep pure chocolade en er zit verder geen melk als ingredient in, dan kun je de reep pure chocola dus prima eten. Let er wel op dat in veel melkchocola, witte chocola, bonbons en sommige soorten pure chocola de koemelk wél als ingrediënt is toegevoegd. Als dat het geval is, dan moet je die chocola laten staan, omdat er koemelk in zit.

 

Heb jij nog tips over het eten van cacaoboter? Of heb je ervaringen dat jij er wél last van hebt als je cacaoboter eet? Schrijf het gerust in een reactie hieronder. En vergeet niet,

Bedankt voor de inspiratie, Overgang.info