Kun je dik worden van een lactose intolerantie

Altijd al willen weten of een lactose intolerantie zorgt voor gewichtstoename?

Met een lactose intolerantie kan ik mij voorstellen dat je je weleens afvraagt of dat een veroorzaker kan zijn als je wat kilo’s bent aangekomen. Maar ik kan je geruststellen: in principe kun je niet dik worden van een lactose intolerantie. In directe zin word je dus niet zwaarder als je lactose intolerant bent. Máár, indirect kan het zijn dat jouw lactosevrije eetpatroon ongezond is, waardoor je in kilo’s kunt aankomen. Hieronder vertel ik je er meer over.

 

Het zou aan je ongezonde lactosevrije leefstijl kunnen liggen

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik 11 kilo ben afgevallen. Met mijn lactose intolerantie ben ik de afgelopen jaren best wel wat aangekomen, maar dat lag niet aan mijn lactose intolerantie. Ik at gewoon teveel melkvrije chocola, lactosevrije koekjes, lactosevrije snoep en andere ongezonde lactosevrije producten. Het lag dus echt aan mijn leefstijl. Herken jij dat misschien ook bij jezelf? Dan heb ik een tip voor je.

 

Koolhydraatarm afvallen heeft mij enorm geholpen

Sinds een tijdje volg ik het koolhydraatarme dieet en daardoor ben ik 11 kilo afgevallen. Hoewel het koolhydraatarme dieet uit best wel wat melkproducten bestaat, kun je deze melkproducten prima vervangen door plantaardige vervangers. Gewone yoghurt kun je bijvoorbeeld vervangen door plantaardige yoghurt, gewone kaas door vegan kaas, gewone room door plantaardige room, etc.

Het fijne van het koolhydraatarme dieet vind ik dat veel suiker, veel snelle koolhydraten en veel slechte vetten uit je dagelijkse menu worden geschrapt. Dat is in het begin misschien even moeilijk, maar het went wel. Daarvoor in de plaats voeg je veel meer gezonde eiwitten, gezonde langzame koolhydraten, genoeg vezels en gezonde vetten toe aan je dagelijkse menu. En er zijn zóveel leuke koolhydraatarme recepten te vinden! Ook voor taart, koekjes, gebakjes, chocola en hartige snacks. Maar dan veel gezonder.

 

Dus, eet in ieder geval gezonder!

Ik hoop dat ik je heb kunnen geruststellen dat je in principe niet dikker kunt worden van een lactose intolerantie. Oké, misschien dat je door je opgezette buik vaak denkt dat je ineens 5 kilo zwaarder bent geworden, maar dat is dus niet zo.

Je kunt misschien wel dikker zijn geworden van bepaalde medicijnen die je slikt of door andere medische, lichamelijke of geestelijke oorzaken. Wel is het belangrijk dat je met een lactose intolerantie gezond eet en gezond leeft. Het kan namelijk zijn dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed opneemt, omdat je darmen het zwaar hebben met je lactose intolerantie. Verzorg je inwendige lichaam daarom goed, bijvoorbeeld door het koolhydraatarme dieet te volgen. Misschien met aanvullend wat voedingssupplementen.

Wil je weten hoe je kunt afvallen met een lactose intolerantie? Of heb je vragen over welke voeding wel en niet goed voor je is als je lactose intolerant bent? Informeer ernaar bij een voedingsdeskundige, een diëtist, je huisarts of andere specialist.