kan lactose intolerantie tijdelijk zijn

Houd je je hele leven last van een lactose intolerantie?

Als je last hebt van een lactose intolerantie, weet je hoe vervelend het kan zijn om melkproducten te verteren. Je kunt last krijgen van buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree en andere ongemakken. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal geen melkproducten meer eet, ook niet een klein beetje. Maar is lactose intolerantie altijd blijvend? Of kan het ook tijdelijk zijn?

 

Lactose intolerantie: wat is dat?

Om te begrijpen of lactose intolerantie tijdelijk kan zijn, is het belangrijk om te weten wat lactose intolerantie eigenlijk is. Bij lactose intolerantie heb je een tekort aan het enzym lactase, dat nodig is om lactose (een suiker in melk) af te breken en te verteren. Hierdoor blijft de lactose onverteerd in je darmen zitten, waardoor het kan gaan gisten en klachten veroorzaken.

 

Hoe ontstaat het?

Lactose intolerantie kan op verschillende manieren ontstaan. Bij veel mensen ontstaat het in de loop van hun leven, doordat de aanmaak van lactase in hun lichaam afneemt. Bij sommige mensen is het aangeboren, terwijl het bij anderen later in het leven kan ontstaan door bijvoorbeeld een ziekte of operatie. In het laatste geval kan lactose intolerantie tijdelijk zijn, omdat de oorzaak van het tekort aan lactase kan worden aangepakt.

 

Oorzaken van een tijdelijke lactose intolerantie

Een veelvoorkomende oorzaak van tijdelijke lactose intolerantie is bijvoorbeeld een darminfectie. Als je last hebt gehad van een virus of bacterie in je darmen, kan dit ervoor zorgen dat je darmwand beschadigd raakt en tijdelijk minder lactase aanmaakt. Dit kan er dan voor zorgen dat je tijdelijk lactose intolerant wordt. Gelukkig kan dit herstellen zodra de darmen weer zijn hersteld.

Ook een operatie aan de darmen kan tijdelijk lactose intolerantie veroorzaken. Als er een stuk van de darm is verwijderd, kan het zijn dat er tijdelijk minder lactase wordt aangemaakt. Dit kan er dan voor zorgen dat je lactose intolerant wordt. Ook hierbij geldt dat dit tijdelijk kan zijn en dat het lichaam in sommige gevallen vanzelf weer lactase gaat aanmaken.

 

Hoe weet je of je tijdelijk of blijven lactose intolerant bent?

Maar hoe weet je nu of je lactose intolerantie tijdelijk is of blijvend? Het beste is om dit te bespreken met je arts of diëtist. Zij kunnen onderzoeken wat de oorzaak is van je lactose intolerantie en of het waarschijnlijk tijdelijk of blijvend is. Ook kunnen zij je helpen om te kijken naar alternatieven voor melkproducten en eventueel een lactosevrij dieet voorschrijven.

Als je last hebt van lactose intolerantie, kan het dus tijdelijk zijn, maar dit is afhankelijk van de oorzaak. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet altijd nodig is om melkproducten volledig te vermijden. Lactosevrije producten zijn tegenwoordig namelijk steeds makkelijker te vinden in de supermarkt en er zijn ook lactasepillen verkrijgbaar die je kunt gebruiken als je toch eens iets met lactose wilt eten. Bespreek dit ook met je arts of diëtist.

Het is ook goed om te weten dat de hoeveelheid lactose die je kunt verdragen kan verschillen per persoon. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een klein beetje melk wel verdragen, terwijl anderen al last krijgen van een klein slokje. Het is dus belangrijk om zelf uit te zoeken wat voor jou werkt en hoeveel lactose je aankunt.

Als je merkt dat je lactose intolerantie tijdelijk is, is het nog steeds belangrijk om goed op te letten wat je eet en drinkt. Het is namelijk niet altijd meteen duidelijk wanneer je darmen weer hersteld zijn en wanneer je weer lactose kunt verdragen. Daarom is het verstandig om langzaam aan weer melkproducten toe te voegen aan je dieet en goed op te letten hoe je darmen hierop reageren. Een diëtist kan jou hierbij helpen.

 

Oftewel…,

Lactose intolerantie kan tijdelijk zijn, maar dit hangt af van de oorzaak. Als de oorzaak van het tekort aan lactase kan worden aangepakt, kan lactose intolerantie tijdelijk zijn en kan het lichaam op den duur weer lactase gaan aanmaken. Als je last hebt van lactose intolerantie, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts of diëtist en om goed op te letten wat je eet en drinkt. Het vermijden van melkproducten is niet altijd nodig, aangezien er tegenwoordig veel lactosevrije alternatieven verkrijgbaar zijn.