Is lactosevrij hetzelfde als vegan

Lactosevrij en vegan: betekenen zij hetzelfde?

Tegenwoordig vliegen de termen om je hoofd: lactosevrij, vegan, veganistisch, zuivelvrij, koemelkvrij en zo kan ik nog wel even doorgaan. Af en toe krijg ik de vraag of lactosevrij hetzelfde is als vegan. Die vraag kan ik mij best voorstellen en ik kan je alvast vertellen dat lactosevrij en vegan niet hetzelfde is. Hoe het wel zit? Dat lees je hieronder.

 

Wat betekent lactosevrij?

Een product dat lactosevrij is betekent dat het geen lactose bevat. Dat wil zeggen, dat is niet altijd zo, maar daar vertel ik je straks meer over. Als je een lactose intolerantie hebt, dan zul je producten met lactose moeten vermijden. Dat komt omdat je lichaam niet meer in staat is om lactose in je lichaam af te breken en te verteren.

Als je een lactose intolerantie hebt, dan maakt jouw lichaam namelijk niet meer (of in ieder geval te weinig) van het enzym lactase aan. En het enzym lactase is nodig om lactose te verteren. Heb je een lactose intolerantie en neem je bijvoorbeeld een slok melk, dan kan de lactose in het slokje melk door jouw lichaam niet goed afgebroken en verteerd worden.

Nadat het slokje melk door jouw slokdarm, maag en dunne darm is gekomen, gaat jouw dikke darm nog een laatste poging wagen om de onverteerde lactose te verteren. Vaak krijg je daardoor vervelende klachten als buikpijn, diarree, opgezette buik, winderigheid en misselijkheid. In mijn blog Wat is een lactose intolerantie lees je er veel meer over.

 

Is een product dat lactosevrij is ook altijd lactosevrij?

Nee! Soms kan een product waar op het etiket staat dat het lactosevrij is nog sporen van melk bevatten. Daarnaast zijn er ook producten waar op het etiket staat dat het lactosevrij is, maar dat de aanwezige hoeveelheid lactose bijvoorbeeld < 0,1 gram / 100 gram is. Bij bijvoorbeeld veel MinusL producten is dat het geval. Zelfs hier zou je theoretisch gezien dus nog last van kunnen hebben als je een lactose intolerantie hebt.

 

Is lactosevrij hetzelfde als vegan?

Nee, lactosevrij is niet hetzelfde als vegan. Wel kun je als vuistregel hanteren: een vegan product is altijd lactosevrij, maar een lactosevrij product is niet altijd vegan. Dat zit zo: een vegan product mag pas vegan op het etiket zetten als er geen enkele dierlijke ingrediënten in zitten. Aangezien melk van een dier komt, kun je dus bij vegan producten er altijd vanuit gaan dat het lactosevrij is.

Andersom geldt die regel dus niet. In een lactosevrij product kunnen bijvoorbeeld wel vis, vlees en eieren zijn verwerkt, maar ook bijvoorbeeld honing of gelatine (gelatine is meestal gemaakt van dierlijke huiden en botten). En dus is een lactosevrij product niet altijd vegan.

 

Hoe doe ik het?

Sinds 2016 weet ik dat ik een lactose intolerantie heb. Als ik boodschappen doe, dan merk ik dat ik steeds vaker vegan producten koop. Daar weet ik dan zeker van dat het geen melkbestanddelen bevat en dan kan ik het met een gerust hart eten of drinken.

Als ik producten koop waarop ‘lactosevrij’ staat, dan ben ik altijd extra alert. Probeer ik dat product voor het eerst, dan test ik altijd eerst even of ik er goed op reageer. Of ik neem voor de zekerheid een lactasepilletje.

Hopelijk weet je nu beter of een lactosevrij product hetzelfde is als een vegan product. Daar zit dus wel degelijk een verschil in en lactosevrij en vegan is dus niet hetzelfde.

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer voor meer info.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties