brood met melk

Oei, vermijd melk in brood en koop deze 5 soorten brood met melk zo min mogelijk!

Brood waar melk in zit vind je best wel veel in de schappen in winkels. Melk in brood maakt het brood vaak extra smeuïg en het geeft het brood een andere structuur en houdbaarheid. Denk hierbij aan boter of melk dat aan het brood wordt toegevoegd. Maar zodra je een lactose intolerantie of koemelkallergie hebt, dan wordt het oppassen geblazen! Dan verdraag je het brood met melk bestanddelen ineens niet goed meer.

Maar bij welke soorten brood is dat eigenlijk? En is dat dan altijd zo? Hieronder vind je 5 soorten brood met melk bestanddelen waar je meestal mee moet uitkijken als je een lactose intolerantie of koemelkallergie hebt.

 

1 Brioche

Dit is een zacht en zoet wit brood en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het melkbestanddeel in dit brood bestaat voornamelijk uit roomboter. Het wil niet zeggen dat alle soorten brioche brood de melkbestanddelen bevatten, maar 9 van de 10 keer wel. Vandaar dat de brioche in het lijstje van brood met melk staat.

melk in brood

 

2 Krentenbrood, rozijnenbrood, krentenbollen

Het valt mij op dat veel krentenbroden, rozijnenbroden en krentenbollen die in de supermarkten te koop zijn vaak melk of melkbestanddelen bevatten. Dit geldt ook voor veel soorten krentenwegge en veel kerststollen of paasbroden. Daarom staat ook dit type brood in het lijstje van brood met melk. Er zullen zeker bakkerijen en supermarkten zijn die geen melk in krentenbroden, rozijnenbroden en krentenbollen doen, maar check het dus goed. Je kunt dit brood natuurlijk ook zelf bakken, zoals in een broodbakmachine.

 

3 Chocoladebroodjes

Poeh, wat jammer dat hier vaak boter of andere melkbestanddelen in zit! Want, ik ben dol op chocoladebroodjes. Nu zijn er best wel wat lactosevrije chocoladebroodjes te koop die bereid zijn met bijvoorbeeld margarine en met pure chocolade, maar check altijd voor de zekerheid de ingrediënten die erin zitten. Zeker als je een chocoladebroodje koopt bij de bakker of bij een tankstation. Of ga zelf aan de slag met het maken van lactosevrije chocoladebroodjes.

brood met melk en melk in brood

 

4 Suikerbrood

Ik wist eerlijk gezegd niet dat aan suikerbrood veel melk bestanddelen worden toegevoegd! Van oudsher wordt dit brood blijkbaar niet alleen met veel suiker gebakken, maar zit er ook veel roomboter en melk in! Ook hiervoor geldt dat misschien niet alle suikerbroden melkbestanddelen bevatten, maar de meeste suikerbroden dus wel. Bijvoorbeeld suikerbrood van Jumbo is melkvrij (het kan wél sporen van melk bevatten!) Check dus altijd het etiket als je suikerbrood in de winkel koopt of vraag het aan de bakker. Dit brood behoort dus ook tot de lijst met ‘brood met melk’.

 

5 Croissants

Croissants, wie kent ze niet? Croissants worden gemaakt van croissantdeeg. Dit deeg bevat meestal roomboter en melk en is vaak dus niet geschikt om te eten als je een lactose intolerantie of koemelkallergie hebt. Natuurlijk zijn hier ook variaties op en zijn er in sommige supermarkten ook lactosevrije croissantjes te koop. Maar zet dus niet zomaar een hap in een croissantje als je het bij een bakker koopt. Informeer naar wat de ingrediënten zijn en of het brood met melk bestanddelen is bereid.

melk in brood blij lactosevrij

 

Bonustip: koop een broodbakmachine!

Wil je zeker weten dat je brood lactosevrij is? Maak dan je eigen brood! Bijvoorbeeld in een broodbakmachine kun je prima je eigen lactosevrije brood maken. Er zijn genoeg lactosevrije broodmixen te koop voor in je broodbakmachine. En ook in Google en op Pinterest zijn er genoeg recepten te vinden.

 

Weet jij nog ander brood met melk waarmee iemand met een lactose intolerantie of koemelkallergie moet oppassen? Deel het met ons en zet het in een reactie hieronder. Of heb je andere tips? Ik ben reuze benieuwd! En vergeet niet,

Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten/websites zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking!

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.