Wat zou je anders hebben aangepakt met je lactose intolerantie?

0
2979

“Wat…als”

Nu ben ik helemaal geen type om beslissingen die ik in het verleden heb gemaakt te overdenken. Of om ergens spijt van te hebben. Of om urenlang te peinzen over “Wat zou er zijn gebeurd als ik dat of dat anders had aangepakt”. En toch heb ik dat met mijn lactose intolerantie met 1 ding wel.

 

Had ik het maar eerder geweten…

Op mijn 40e kwam ik er namelijk pas achter dat ik een lactose intolerantie heb. En dat terwijl ik al járen buikklachten heb. De ene periode wat meer dan de andere periode, maar ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik al 25 jaar er last van heb. En dat is doodzonde, vind ik. Want achteraf vermoed ik dat vanaf mijn 15e levensjaar de klachten vanwege de lactose intolerantie langzaam zijn begonnen. En ik dacht dat dat kwam door de vele drop die ik at. Want, ik ben een grote snoepkous en drop is één van mijn favoriete snoepjes. Ik heb mezelf wijs gemaakt dat ik niet tegen zoethout kan wat in drop zit. Wat heb ik mezelf voor de gek gehouden!

 

Had ik dan geen idee?

Nee echt niet. Ik was nooit zo bezig met wat het effect van voeding is op je lichaam. Natuurlijk hoorde ik soms wat vriendinnen erover praten of ik zag een item op tv, maar het is nooit tot mij doorgedrongen dat ik ‘ook iets zou hebben’. Ik probeerde wel dagelijks wat voedingsmiddelen te eten uit de schijf van 5, maar daar was ik ook weer heel makkelijk in. De bewustwording over het effect van voeding op mijn lichaam is pas ontstaan toen ik eind 30 was, zo rond mijn 38e. Buikklachten werden heviger en mijn humor was ook niet altijd zo gezellig. En vooral de buikklachten baarde mij zorgen. In de zomer van 2016 heb ik dan eindelijk het besef gehad dat mijn (buik)klachten misschien wel aan melk zou kunnen liggen. En na een zelftest van twee dagen, waarin ik alle melk en melkbestanddelen liet staan, wist ik het meteen: de melk is de boosdoener! De buikklachten waren weg! Had ik dat maar eerder geweten en was ik maar eerder naar de huisarts gegaan om te vertellen over mijn buikklachten. Dan had ik waarschijnlijk de afgelopen jaren veel minder buikpijn gehad. Dat heb ik nooit gedaan! Tja, wat…als.

 

Zou jij je lactose intolerantie anders hebben aangepakt als dat kon?

Heb jij dat ook? Dat je je lactose intolerantie anders zou hebben aangepakt, als dat kon? Zou je bijvoorbeeld, net als ik, ook eerder naar de huisarts zijn gegaan om over je klachten te vertellen? Ook hoor ik best wel wat mensen zeggen dat zij een lange weg hebben afgelegd met vele onderzoeken en testen. En dat de diagnose eerst iets anders was en later bleek dat het om een lactose intolerantie gaat. Is dat bij jou ook zo gegaan? Natuurlijk is de tijd niet meer terug te draaien en is het belangrijk om in het heden en in de toekomst te kijken. Maar ervaringen zoals die van mij en misschien wel van die van jou kunnen weer een wijze tip zijn voor iemand anders. Daarom bespreek ik dit onderwerp in dit bericht.