Kefir is eigenlijk wel een heel bijzonder product!

Kende jij kefir al? Ik tot voor kort nog niet. Maar kefir schijnt al heel oud te zijn! Kefir is een drankje dat gemaakt wordt van melk of van water waaraan kefirkorrels zijn toegevoegd. Kefirkorrels bevatten gisten en bacteriën. Door dit 24-48 uur te laten staan, ontstaat melkkefir of waterkefir. Het is een gefermenteerde drank die fris en wat zuur smaakt. Voor veel mensen valt dit drankje onder probiotica, oftewel, het heeft een bijzondere goede werking op je lichaam. De goede bacteriën en gisten die erin zitten, dragen bij aan een gezonde darmflora. Er wordt zelfs gezegd dat je melkkefir kunt drinken als je een lactose intolerantie hebt. En als je niet tegen de melkvariant kunt, dan kun je de watervariant proberen! Toch moet je met melkkefir oppassen, want iedereen met een lactose intolerantie reageert er verschillend op…

 

5 extra weetjes over kefir! Wist je dit bijvoorbeeld ook over kefir:

1) Hoe kan het dat je misschien tegen melkkefir kunt, terwijl je een lactose intolerantie hebt?

Dat komt doordat tijdens het fermentatieproces (de 24-48 uur dat je de kefirkorrels laat weken in de melk) de lactose in de melk wordt omgezet in gas, alcohol en zuur. Als je melkkefir zelf maakt, dan kun je er zelf op toezien dat de melkkefirkorrels 24-48 uur kunnen weken. Maar soms hoor je ook verhalen dat de melkkefir die je bijvoorbeeld bij de supermarkt koopt niet lang genoeg heeft kunnen weken, waardoor er nog lactose in zit! Als je melkkefir koopt, test het dan altijd eerst bij jezelf door er een klein beetje van te gebruiken en te kijken of je inderdaad geen buikklachten krijgt! Sommige mensen geven ook het advies om melkkefir van goede kwaliteit te kopen, bijvoorbeeld bij een reformwinkel. Het is aan jou wat je kiest…

 

2) Er zijn twee soorten kefir korrels: melkkefirkorrels en waterkefirkorrels.

Melkkefirkorrels zien eruit als kleine, witte bloemkooltjes. Door hieraan melk toe te voegen worden ze dikker. En waterkefirkorrels lijken op kristallen en kunnen goed worden gebruikt om waterkefir te maken.

 

3) Kefir schijnt minstens 5 interessante voordelen te hebben!

Het woord kefir betekent letterlijk: ‘goed voelen’. En dat komt door de voordelen die dit drankje schijnt te hebben. De 5 voordelen zijn: gezondere darmen, betere spijsvertering, het bevat veel vitamines en mineralen, het vermindert allergische reacties én het beschermt je lichaam tegen virussen en schimmels.

 

4) Pas ook op met kefir, vanwege deze 4 nadelen:

1) sommige kant-en-klare melkkefir bevatten weldegelijk nog veel lactose. Dan kun je beter waterkefir drinken! 2) zowel melkkefir als waterkefir bevatten veel probiotica. Het is aan te raden om je lichaam rustig te laten wennen aan kefir en kleine beetjes ervan te nuttigen 3) als je diabetes hebt, dan kun je beter melkkefir drinken, omdat in waterkefir teveel suiker zit! 4) Als je zwanger bent of borstvoeding geeft óf je als je een verzwakt immuunsysteem hebt, dan wordt aangeraden om eerst met een arts of diëtist te overleggen of het slim is om kefir te drinken.

 

5) Het recept van kefir schijnt al duizenden jaren oud te zijn!

Per toeval is de goede werking van kefir ontdekt door oude volksstammen uit Azië en Mexico. Dit is al duizenden jaren geleden ontdekt en doordat veel mensen er baat bij hebben, wordt melkkefir en waterkefir tegenwoordig dus nog steeds door veel mensen gedronken.

 

Wil je zelf kefir maken? Hier 2 leuke recepten!

Recept zelf melkkefir maken

Voeg in een steriele plastic kom aan 250 ml biologische koemelk 25 gram melkkefirkorrels toe. Roer het met een houten pollepel goed door elkaar. Bewaar het in een afgesloten steriele glazen pot en laat het 24-48 uur fermenteren op kamertemperatuur. Dus niet in de koelkast, want dan werken de kefirkorrels niet goed! Na 24-48 uur zeef je de melk en voilà de melk kefir is klaar. Dit kun je dan wel gewoon in de koelkast bewaren. Het leuke is dat de melkkefirkorrels die in je zeef liggen, nog een keer kunt gebruiken om melkkefir te maken.

TIP: wil je 100% lactosevrije melkkefir maken? Gebruik dan bijvoorbeeld sojamelk of kokosmelk in plaats van koemelk!

 

Recept zelf waterkefir maken

Voeg in een steriele plastic kom aan 250 ml zuiver bronwater 15 gram waterkefirkorrels toe. Doe hier 25 gram natuurlijke suiker bij, zoals honing of ahornsiroop. Voeg ook nog het sap van een halve citroen én 2 vijgen erbij. Roer alles met een houten pollepel goed door elkaar. Bewaar het in een afgesloten steriele glazen pot en laat het 24-48 uur fermenteren op kamertemperatuur! Na 24-48 uur zeef je de waterkefir en blijven de vijgen en waterkefirkorrels achter in de zeef. Ook hierbij geldt dat je de waterkefirkorrels nog een keer kunt gebruiken om waterkefir te maken. Bewaar de waterkefir in de koelkast.

TIP: maak je waterkefir nog lekkerder door er bijvoorbeeld munt, extra fruit of specerijen aan toe te voegen.

 

Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking en test het product altijd bij jezelf!

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Miek
Miek
4 jaren geleden

Hallo,
ik ben op zoek naar lactosevrije kefir.
Kan dit dan ook met havermelk?

En als ik waterkefir maak, zit daar dan wel lactose in of ook niet?

Alvast bedankt!

groetjes Miek