wat is kokosmeel en wat zijn de voordelen van kokosmeel

Dat kokosmeel zoveel pluspunten heeft wist ik ook niet!

Wat is kokosmeel nou precies?

Kokosmeel is gemaakt van verse kokosnoten. Het witte vruchtvlees van de kokosnoot wordt geperst om kokosmelk en kokosroom op te vangen. Het vruchtvlees dat overblijft is vrijwel vetvrij en heel gezond! En hiervan wordt kokosmeel gemaakt door dit vetvrije vruchtvlees te drogen, te raspen en fijn te malen tot kokosmeel. Je kunt heel veel met kokosmeel doen. Zo kun je het gebruiken als meel voor in koekjes, pannenkoeken en taarten, maar ook als bindmiddel voor in soepen en sauzen. Ik gebruik het veel in mijn lactosevrije gerechten. Er is wel 1 nadeel: kokosmeel gaat heel snel klonteren. Maar daar is een truc voor om dat te voorkomen en dat lees je hieronder…

 

Het klontert best snel, wat nu?

Ik raad je niet aan om klakkeloos tarwebloem, amandelmeel of havermeel te vervangen met kokosmeel. Dan moet je goed de verhoudingen weten. Kokosmeel heeft namelijk als eigenschap dat het snel gaat klonteren en je een droge, klonterige massa krijgt. Maar er is een truc om dat te voorkomen en dat is: gebruik de verhoudingen 1 op 5 en voeg extra eieren en plantaardige melk toe. Oftewel, om je een eind op weg te helpen: staat er in een recept dat je bijvoorbeeld 200 gram tarwebloem-meel nodig hebt, dan kun je de tarwebloem vervangen door 40 gram kokosmeel en 3-4 eieren extra. Het aantal eieren is ongeveer 6 eieren per 100 gram kokosmeel. Is je beslag dan nog te dik en korrelig, dan kun je scheutje bij scheutje een beetje plantaardige melk toevoegen (zoals, kokosmelk, amandelmelk of sojamelk). En dan nog een tip! Kokosmeel slurpt heel veel vocht op. Als je beslag voor jouw gevoel te dun is geworden, wacht dan even een paar minuten. De kans is groot dat je beslag na een paar minuten weer dikker is geworden en het de perfecte structuur heeft.

 

En de smaak van kokosmeel? Is die niet overheersend?

Nee, dat valt reuze mee. De smaak van kokosmeel in soepen, sauzen, koekjes of gebak is echt niet te overheersend. Maar smaken verschillen natuurlijk. Dus als je de kokos toch teveel proeft in een gerecht, overweeg dan om ander meel te gebruiken, zoals amandelmeel, havermeel, speltmeel, boekweitmeel of een andere meel naar keuze. Let dan wel weer op de juiste verhoudingen.

 

En dan nu: 5 grote voordelen van kokosmeel!

 

  1. Het is lactosevrij, zuivelvrij en glutenvrij! Daarom is kokosmeel heel goed te gebruiken als je een zuivelvrij of glutenvrij dieet hebt.
  2. Er zitten heel weinig vetten en koolhydraten in! Daarom is kokosmeel extra interessant om te gebruiken als je naast je lactosevrije of glutenvrije dieet ook nog op gewicht wilt blijven. Even een grappige vergelijking: amandelmeel bevat per 100 gram ongeveer 600 calorieën en kokosmeel vrijwel altijd de helft minder: 300 calorieën per 100 gram!
  3. Boordevol vezels! Kokosmeel bevat heel veel vezels. In sommige soorten is dat zelfs 50%! Hierdoor heb je lang een vol gevoel en de vezels zijn goed voor je spijsvertering.
  4. Het is heel gezond! Kokosmeel bevat laurinezuur dat bijvoorbeeld goed is voor het versterken van je immuunsysteem. Het bevat ook mangaan dat goed is voor je spijsvertering en je botten. En kokosmeel is een bron van proteïne, omdat het 8 belangrijke eiwitten bevat!
  5. Het is leuk voor je portemonnee! Kokosmeel is namelijk een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld amandelmeel. Dat scheelt met sommige merken bijna de helft. Vooral in gerechten waar je veel amandelmeel nodig hebt, zoals in gebak, kun je soms wel 2 euro tot 4 euro besparen door kokosmeel te gebruiken in plaats van amandelmeel.

 

Wat is jouw ervaring met kokosmeel? Weet jij nog extra voordelen of is er een nadeel om mee rekening te houden? Deel het met iedereen hieronder! En vergeet niet,

Bedankt voor de inspiratie, Food is Good.

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
l. de Boer
l. de Boer
3 jaren geleden

Begin eerst eens met n cookies weigeren knop! Belachelijk zòveel cookies eerst uit moet zetten

J. Hicks
J. Hicks
4 jaren geleden

Dank voor deze informatie

Nadia
Nadia
5 jaren geleden

Interessant, maar wel heel vervelend als je geen eieren kan/mag eten. Heb je ook ervaring met kokosmeel in combinatie met eivervangers zoals bijvoorbeeld chiazaad met water?