Weet jij het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie?
Heel veel mensen niet, terwijl er heel veel mensen zijn die niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kunnen. Niet voor niets gaat mijn blog Blij Lactosevrij over mensen die niet tegen melk kunnen. Dat is om mensen met een lactose intolerantie van veel weetjes, tips en informatie te voorzien. Maar hoe kun je een voedselallergie herkennen en hoe een voedselintolerantie?
Dit is wat je moet weten over een voedselallergie:
Voedselallergie is een allergische reactie op eiwitten
Bij een voedselallergie kun je niet tegen de eiwitten die in voedsel zitten. Bijvoorbeeld als je een koemelkallergie hebt kun je niet tegen de eiwitten in de melk. Als je een pinda-allergie hebt, dan kun je niet tegen de eiwitten in pinda’s en als je een glutenallergie hebt dan kun je niet tegen de eiwitten in granen.
Het moet verplicht op een etiket staan!
Als je allergisch bent voor bepaalde eiwitten, dan worden deze eiwitten in de volksmond ook wel ‘allergenen’ genoemd. Woon je in Europa, dan heb je geluk dat je steeds makkelijker uit kunt vogelen of er allergenen in je voeding zit. De Europese Unie heeft fabrikanten namelijk verplicht dat zij op het etiket van een product moeten vermelden of er 1 of meerdere van de 14 meest voorkomende allergenen in een product zitten. Zo moet er op het etiket staan dat er bijvoorbeeld: ei, gluten, pinda, soja, noten, melk, lupine, sulfiet, sesamzaad, mosterd, selderij, vis, schaaldieren of weekdieren in zit.
Je afweersysteem komt in actie bij een voedselallergie
Als je lichaam allergisch is voor eiwitten, dan komt meteen je afweersysteem in actie. Je afweersysteem probeert dan met man en man de eiwitten te lijf te gaan. Hierbij vindt er in je lichaam onder andere twee dingen plaats om de oorlog met de eiwitten te voeren: je lichaam maakt antistoffen aan en er komt histamine vrij. En laat men name de histamine dé boosdoener zijn van de allergische klachten die jij voelt.
Want dit zijn helaas de allergische klachten bij een voedselallergie:
Als je al bekend bent met voedselallergie, dan hoef ik je denk ik niet te vertellen van welke allergische klachten je last kunt krijgen. Daar heb je dan al dagelijks (helaas) mee te maken. Maar als je nog niet weet of je een voedselallergie hebt, dan is het onderstaande lijstje handig om te lezen. Misschien herken je vele ongemakken bij jezelf en ontdek je dat je misschien een voedselallergie zou kunnen hebben. Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een voedselallergie:
- Maagdarmkanaal-klachten: je hebt vaak buikpijn en diarree of bent misselijk en moet overgeven
- Luchtwegen-klachten: niezen, benauwd zijn, een verstopte neus of een ademhaling die piept
- Huidklachten: een rode huid met jeuk, veel krabben, eczeem en/of galbulten
- Oogklachten: je ogen jeuken en/of je ogen tranen heel veel
- Hart- en vaatklachten: je voelt je regelmatig duizelig of je moet zweten (dit kan door een lage bloeddruk ontstaan als gevolg van je voedselallergie). Heb je last van zweten? er zijn diverse goede oplossingen voor zweten bij Zweet ik Veel!
Dit is wat je moet weten over een voedselintolerantie:
Voedselintolerantie heeft niets te maken met eiwitten, maar met iets anders
Als je last hebt van een voedsel intolerantie, dan blijft je afweersysteem in principe rustig, maar dan komt een ander deel van je lichaam in actie. Neem bijvoorbeeld een lactose intolerantie. Hierbij maakt je lichaam te weinig van het enzym lactase aan, waardoor er klachten ontstaan. Door een tekort aan lactase kan de melksuiker in melk niet goed verteerd worden. Wil je hier meer info over? Lees dan mijn handige blog Wat is lactose.
Dit zijn veelvoorkomende klachten bij een voedsel intolerantie
Bij een voedselintolerantie heb je (gelukkig) iets minder klachten dan bij een voedselallergie. Maar juich niet te vroeg, want ook de symptomen bij een lactose intolerantie zijn vaak heel vervelend. Problemen aan de huid, ogen en luchtwegen komen weinig tot niet voor bij een voedselintolerantie, maar juist wel: gasvorming, winderigheid, buikpijn, diarree, verstopping, misselijkheid en overgeven. Eigenlijk vind je deze klachten dus terug in en rondom de maag en darmen. Waar je bij voedselallergie spreekt over allergenen, heb je het met een voedselintolerantie juist over ‘triggers’. Bekende triggers zijn lactose (in melk), maar ook histamine, serotonine en tyramine. Wil je weten of je misschien een lactose intolerantie hebt? Download dan de gratis lactose intolerantie symptomen checker.
Wat moet je doen als je denkt een allergie of intolerantie te hebben?
Ga naar je huisarts of naar een erkende diëtist! Dat is eigenlijk het belangrijkste advies dat ik je kan geven. Je huisarts of diëtist kan vervolgens bepalen welke onderzoeken noodzakelijk zijn om te doen. Er zijn veel soorten onderzoeken mogelijk, zoals bloedonderzoek, huidpriktest of ademtest. Aarzel niet en laat je behandelen, want ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het een opluchting is als je weet tegen welke voedingsmiddelen je niet kunt. Klachten nemen af, omdat je weet wat je moet mijden. En bij bijvoorbeeld een lactose intolerantie kun je af en toe lactase pillen slikken die klachten verminderen. Lees hier welke soorten lactasepillen er zoal zijn. Een rustig lichaam is je goud waard!
Volg ook de Facebookpagina van Blij Lactosevrij! Boordevol weetjes en tips.
Bedankt voor de inspiratie, Gezondheidsnet!