Zo kun je testen of je een lactose intolerantie hebt

Hoe fijn zou het zijn als je klachtenvrij bent!

Je denkt dat je niet goed tegen melk kunt. Maar je weet het niet zeker… Je darmen zijn steeds vaker onrustig en je hebt regelmatig een opgezette buik, dus je denkt dat dat ’t misschien wel is. Om meer zekerheid te krijgen of je wel of geen lactose intolerantie hebt, kun je een test laten doen. Hieronder vind je 4 veelvoorkomende testen om te testen of je een lactose intolerantie hebt.

 

1) Je uitademing wordt gemeten via een ‘Waterstof-ademtest’

Hierbij wordt je adem onderzocht, waarbij de hoeveelheid waterstof in je adem gemeten wordt. Dit onderzoek kun je in het ziekenhuis laten doen. De arts meet eerst de lucht die je uitademt en checkt de hoogte van waterstof(gas). Daarna krijg je een suikeroplossing met lactose erin die je opdrinkt. Nadat je dit hebt gedronken, meet de arts weer verschillende keren de hoeveelheid waterstofgas in je ademhaling. Een kenmerk van lactose intolerantie is namelijk dat er in de uitademingslucht veel waterstofgas zit. Mocht er in de lucht die jij uitademt een hoge hoeveelheid waterstofgas aantoonbaar zijn, dan kan dat betekenen dat je een lactose intolerantie hebt.

 

2) Je bloedsuikergehalte wordt gemeten met een ‘Lactose Tolerantie Test’ (LTT)

Met deze test wordt je bloedsuikergehalte gemeten. Ook dit onderzoek wordt meestal in het ziekenhuis gedaan. De eerste stap is dat je een hoeveelheid lactose krijgt toegediend. Daarna wordt diverse keren bloed bij je afgenomen en wordt je bloedsuikergehalte gemeten. Wat meten zij dan? Normaal gesproken, als je géén lactose intolerantie hebt, dan werkt je lichaam als volgt: je drinkt een beker melk en het enzym lactase breekt de lactose die in de melk zit af. Daardoor kunnen de suikerdelen prima in je bloed worden opgenomen en worden verteerd. Je bloedsuikergehalte stijgt daardoor. Maar als je een lactose intolerantie hebt, dan werkt dit niet meer goed. Dan is er te weinig lactase om de lactose af te breken en komen de suikerdelen vrijwel niet in je bloed terecht. Je bloedsuikergehalte blijft vrijwel gelijk. En dát is wat een Lactose Tolerantie Test meet: als je bloedsuikergehalte niet stijgt na het nuttigen van melk of melkbestanddelen, dan kan dat wijzen op een lactose intolerantie.

3) Je klachtenpatroon wordt gevolgd tijdens een ‘Eliminatie-provocatie test’

Dit onderzoek kun je onder begeleiding van een specialist of diëtist laten doen. Samen gaan jullie een periode je klachten onder de loep nemen en daar conclusies uit trekken. Hier is discipline wel vereist, anders werkt het onderzoek niet goed! Allereerst ga je een aantal dagen of weken alle lactose uit je voeding weglaten. Dit wordt ook wel elimineren genoemd. Door dit strenge lactosevrije dieet wordt bekeken of je klachten afnemen. Daarna wordt er onder begeleiding van de specialist of diëtist de hoeveelheid lactose in je voeding weer verhoogd. Dit heet ‘provoceren’. Als je klachten in de eliminatie-periode voelbaar afnemen en in de provocatie-periode weer gaan toenemen, dan kan dat duiden op een lactose intolerantie.

Lees óók: de 15 meest gewilde lactasepillen op een rij!

 

4) Zelf testen of je een lactose intolerantie hebt

Hoe ben ik er zelf achter gekomen dat ik een lactose intolerantie heb? Door het zelf te testen. Ik weet nog goed dat ik in de zomer van 2016 op vakantie was in Italië en bijna elke dag last had van een opgezette buik en winderigheid. En een paar avonden had ik ook diarree. Dit patroon had ik al jaren en jaren en tijdens die vakantie bereikte ik een moment dat ik brak. Ik was het zó beu om zóveel jaren al last te hebben van mijn darmen, dat ik meteen na mijn vakantie besloot om zelf op onderzoek uit te gaan. Ik dacht: “Óf ik kan niet tegen melk óf ik kan niet tegen gluten’. Ik dacht eigenlijk niet dat het aan de gluten lag, dus daarom ben ik eerst gaan testen of het aan melk ligt. Ik heb als 1e test een week totaal geen melkproducten of melkbestanddelen gegeten en gedronken. Dat vergde enorme discipline, maar het lukte mij wel. En wat bleek? Binnen 2 dagen merkte ik meteen een grote verbetering! Geen gerommel meer in mijn darmen, geen opgezette buik, geen winderigheid en een fit en uitgerust lichaam! Wauw! Sindsdien weet ik het zeker: ik kan niet tegen melk en heb te maken met een lactose intolerantie. Ik ben blij dat ik weet wat ik heb en stem mijn lactosevrije dieet daar zo goed mogelijk op af. Dat lukt steeds beter! Door zelfdiscipline, door een lactosevrij dieet te volgen én door af en toe lactasepillen te nemen, heb ik eindelijk veel meer rust in mijn lijf.

 

Zuivelvrij dieet basisboek koemelkallergie lactose intolerantie

 

Twijfel niet en test het

Twijfel jij of je een lactose intolerantie hebt? Overweeg dan om je te laten testen of om het zelf te testen. Schaam je er niet voor om dit te testen. Het geeft je namelijk zoveel rust en duidelijkheid als blijkt dat je een lactose intolerantie hebt. Dan kun je daar je levensstijl op aanpassen en heb je minder klachten. Ook als uit de test komt dat je geen lactose intolerantie hebt, dan kun je weer verder zoeken naar wat het dan wel kan zijn.

Volg je Blij Lactosevrij al op Facebook?

En vergeet niet,

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia
Saskia
6 jaren geleden

Je kunt het ook heel gemakkelijk laten testen door een bioresonantietherapeut of een mesoloog. Evenals overgevoeligheden voor andere voedi gsmiddelen of tekorten.

Renate
Renate
6 jaren geleden

Na járen met buikpijn te hebben gelopen, kwam ik er bij ’toeval’ achter tijdens een dieet waarbij ik elke dag 500gr kwark moest eten, dat er iets niet goed zat. Ik was 2 weken non-stop aan de diarree en dacht tóen pas hé wat gek…mijn voedingscoach zei direct dat het door de kwark zou kunnen komen (wel een voordeel van een voedingsschema, je weet exact wat je binnen krijgt) en al de eerstvolgende dag na stoppen met kwark eten was de diarree over. Ook nu pas besefte ik dat er in melkpoeder in chocolade heel veel lactose zit en waarom… Lees verder »