Ga je lactasepillen slikken? Weet dan goed welke soort en sterkte je kiest!

Lactasepillen zijn er in alle soorten en maten. En op het doosje zie je de sterkte van de lactasepillen altijd in de term FCC of ALU uitgedrukt staan. Maar wat betekent FCC en ALU? En hoe weet je welke sterkte lactasepillen jij moet nemen? En waarom neem je eigenlijk lactasepillen, terwijl je geen melk mag vanwege je lactose intolerantie? Al de antwoorden op deze belangrijke vragen lees je hieronder!

 

Pilletjes, capsules, (kauw)tabletjes en druppeltjes…

Lactasepillen zijn er in verschillende variaties, zoals (kauw)tabletten, capsules, pilletjes, maar ook druppels die je aan een glas melk kunt toevoegen. Welke vorm van een lactasepil jij inneemt hangt helemaal van jouw eigen voorkeur af. De één slikt liever een capsule, terwijl de ander een capsule moeilijk doorgeslikt krijgt en liever een kauwtablet neemt. En als je lactasedruppels wilt gebruiken, vergeet dan niet dat je ze alleen voor niet-zure melkproducten kunt gebruiken en minimaal 24 tot 48 uur moet laten inwerken om de lactose af te breken, voordat je de melk kunt drinken! Maar ook is de sterkte bepalend voor welke soort lactasepil jij uiteindelijk gebruikt. Niet elke lactasepil heeft de sterkte die jij graag wilt. Het beste is, zodra jij weet welke sterkte jij nodig hebt, om dan de lactasepil erbij te zoeken die het beste past bij jouw wensen. Wil je weten welke er zijn? Bekijk dan mijn interessante blog ‘15 meest gewilde lactasepillen op een rij‘.

 

De termen FCC en ALU, wat betekent dat?

Nu je weet dat er veel variaties lactasepillen zijn, is het ook handig om te weten welke sterkte je dan moet hebben. De sterkte van lactasepillen staat op de verpakking en wordt in Europa vaak aangegeven met de term FCC. Dit betekent: Food Chemical Codex. Hoe hoger de FCC eenheid, hoe sterker de lactasepil is. Bijvoorbeeld 3.000 FCC is een lactasepil met een vrij lage sterkte en 10.000 FCC is een lactasepil met een hoge sterkte. In Amerika staat trouwens in plaats van FCC vaak de term ALU op de verpakking en dat betekent: Acid Lactase Unit. Ook hiervoor geldt dat hoe hoger de ALU eenheid is, des te sterker is de lactasepil.

 

Maar welke sterkte van de lactasepillen heb jij dan nodig?

Die vraag is natuurlijk heel belangrijk. De sterkte hangt af van een aantal factoren, namelijk:

  • Hoe zit jouw lichaam in elkaar? Het ene lichaam reageert anders op melkproducten dan het andere!
  • Hoe ‘erg’ ben jij lactose intolerant (maakt jouw lichaam nog een beetje lactase aan of helemaal niet meer)?
  • Hoeveel lactose zit er in het eten/drinken dat jij gaat nuttigen?
  • De ingrediënten van de lactasepil (sommige mensen willen 100% vegan ingrediënten en dan is het merk AOV Lactase Caps 1132 heel handig. En sommige mensen vinden dat geen probleem en zijn super enthousiast over bijvoorbeeld het merk Body & Fit Lactasepillen).

Ik heb gemerkt dat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft als het om lactasepillen gaat. Er is wel een soort van rekensommetje, maar doordat er meerdere factoren meespelen, kun je eigenlijk niet 100% uitgaan van die rekensom. Er wordt namelijk gezegd dat je je voor een glas melk van 200 ml tussen de 6.000 en 10.000 FCC nodig hebt. Maar, zoals ik al zei, ieder lichaam is anders en reageert verschillend op melk of melkbestanddelen. Daarom is de oplossing: testen!

 

De oplossing: test een aantal soorten lactasepillen!

Testen is vaak de beste manier om erachter te komen welke sterkte lactasepillen jij nodig hebt. Zo geldt bijvoorbeeld voor mijn lichaam dat ik Intoleran Lactase 3.000 nodig heb als ik iets eet waar een klein beetje melk of melkbestanddelen in zit (bijvoorbeeld in een koekje). Daarnaast neem ik Intoleran Lactase 10.000 in als ik weet dat ik veel melk binnen ga krijgen, bijvoorbeeld de hoeveelheid van een glas melk van 200 ml. Ook kun je met testen er voor jezelf achter komen of je liever een kauwtablet, een capsule of een pilletje wilt innemen. Als merk ben ik zelf een grote fan van Intoleran (voorheen Disolut). Zij hebben een mooi assortiment en de pillen zitten ook nog eens in een leuk doosje!

 

Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde winkels/leveranciers/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking en test het product altijd bij jezelf!

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marieke
Marieke
6 jaren geleden

Ook kan het nog per merk verschillen of het werkt of niet. Ik had voor onze zoon eens een ander merk maar dezelfde hoeveelheid fcc maar toch kreeg hij last jammer genoeg.

Sonja
Sonja
6 jaren geleden

Msschn wel een goede toevoeging om ook ter vermeldden dat de druppels alleen in “niet zure” melkproducten werken en minimaal 24 tot 48 uur erin moeten zitten om de lactose af te breken!? Je kan ze niet even in een glas melk druppelen en die dan opdrinken! (Zo lees ik het wel een beetje in het stuk hierboven!)