Etiketten lezen met een lactose intolerantie, het kán best leuk zijn!
Met een lactose intolerantie moet je goed opletten met wat je aan producten in de winkels koopt. Het is helaas niet anders. Maar je kunt het wel makkelijker voor jezelf maken door te letten op een aantal dingen. Het is belangrijk om het etiket van een product te lezen. Sinds ik een lactose intolerantie heb, ben ik echt een ‘etiketten-freak’ geworden. Ik durf eigenlijk wel toe te geven dat het een soort van hobby is geworden om in een supermarkt met mijn neus in de etiketten te duiken. Als ik een product in mijn hand heb, dan draai ik het meteen om. Dan wil ik weten: wat zijn de ingrediënten? Wat zijn de waarschuwingen voor allergenen? Wat zijn de allergenen-iconen? Oftewel: is het product lactosevrij? Hieronder vind je 5 slimme tips die ik toepas als ik etiketten van producten lees.
1) Wees alert als er staat ‘vernieuwde receptuur’ of ‘verbeterde receptuur’!
Mijn alarmbellen gaan meteen rinkelen als op een verpakking staat dat het product is verbeterd of vernieuwd. Dat kán namelijk betekenen dat er nieuwe ingrediënten aan zijn toegevoegd! En misschien bevatten de nieuwe ingrediënten melk of melkbestanddelen of sporen ervan! Dit lees je in mijn blog ‘Wat betekent: kan sporen van melk bevatten?’ Daarom lees ik op de verpakking extra goed wat de ingrediënten zijn en wat de waarschuwingen voor allergenen zijn. Een fabrikant is namelijk verplicht om de allergenen te vermelden op de verpakking. En steeds vaker zie je ook nog een ‘melkvrij’ icoon op het product staan als het product melkvrij is.
2) De volgorde van de ingrediënten geeft informatie die bijna niemand weet!
Heb je je weleens afgevraagd hoe een fabrikant kiest welk ingrediënt als eerste op de verpakking staat? Dat is niet zomaar toeval. Ik wist dat ook niet, maar sinds kort ben ik erachter gekomen hoe het zit! Het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst komt het meest voor in het product. Het begint dus met het ingrediënt dat het meeste in het product zit en het loopt af naar het ingrediënt waarvan het minst in het product zit.
3) Wist jij dat er ruim 50 benamingen zijn voor melk en melkbestanddelen?
In mijn blog ’50 benamingen voor melk’ vind je een lijst met ruim 50 benamingen voor melk en melkbestanddelen! Sommige daarvan hebben een hele ingewikkelde benaming, maar de meeste ken ik uit mijn hoofd. Ook valt op dat bepaalde E-nummers ook melk bevatten! Zodra ik op een etiket één of meerdere van deze benamingen tegenkom, dan zeg ik tegen mezelf: “Muriel, leg het product terug en koop het niet!” Het is handig om dit lijstje uit je hoofd te kennen of om op te slaan op je telefoon. Dan kun je met het lezen van het etiket meteen zien of het product melk of melkbestanddelen bevat of niet.
4) Hele goedkope producten zijn soms interessant om te kopen!
Ik ben soms echt verrast als ik bij een goedkoop product zie dat er margarine (zonder lactose) of palmvet in is verwerkt en geen melk. Je kunt dan natuurlijk ter discussie stellen of deze producten gezond zijn, maar dat laat ik even in het midden. Ze zijn in ieder geval melkvrij! Zo koop ik de goedkoopste chocoladepasta van Albert Heijn, het goedkoopste bladerdeeg van Albert Heijn en de goedkoopste croissants van Albert Heijn. De meeste supermarkten hebben een goedkope producten-lijn. Dus als je bijvoorbeeld bij de Jumbo, Plus of Dirk je boodschappen doet, bekijk dan de etiketten van hun goedkoopste producten eens.
5) ‘Kies ik gezond’ app Voedingscentrum!
Wil je nog meer weten over etiketten en ingrediënten? Dan heeft het Voedingscentrum een handige app die je kunt gebruiken. Dit is de link met meer info: https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/kies-ik-gezond-app/.
Heb jij nog tips over hoe jij etiketten leest? Deel het graag met ons en zet het in een reactie hieronder! En vergeet niet,
Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten/websites zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking! Het nuttigen van de producten is altijd op eigen verantwoordelijkheid.