Met deze 8 tips bereid je je goed voor op een lactosevrije en buikpijnvrije vakantie!

De vakanties komen er weer aan. Heerlijk! Maar dat gevoel wordt met een melkvrij dieet vaak overschaduwd door zorgen. Die heb ik ook, want… in je vakantie een tijdje ergens anders verblijven dan je eigen thuis is voor iemand met een lactose intolerantie of koemelkallergie best een extra zorg. Hoe zorg je er namelijk voor dat je tijdens je vakantie geen nare buikklachten of darmklachten krijgt, vanwege de tijdelijke verandering van je eet- en leefpatroon?! De onderstaande 8 tips zijn uit eigen ervaring opgesomd. Het zijn tips die ik zelf toepas als ik op vakantie ga.

 

1. Neem lactasepillen mee

Sinds een jaar gebruik ik de extra sterke lactasepillen van Intoleran (voorheen Disolut) en ik moet je eerlijk zeggen: “Ik ben er super blij mee!” Als ik thuis ben, dan slik ik ze écht niet elke dag, maar als ik op vakantie ben, dan grijp ik er wel vaker naar. Vooral als ik in het buitenland uit eten ga of als ik verblijf in een hotel waar ik logies/ontbijt, halfpension of volpension heb geboekt. Waarom? Omdat ik nooit 100% zeker weet of iets lactosevrij of melkvrij is. Natuurlijk, een ongeschilde appel bij het ontbijt is lactosevrij. En een ongeopende banaan ook.

Maar hoe zit het met de maaltijdsalade die ik bijvoorbeeld ’s middags eet? Voegen ze daar niet per ongeluk een kruidenmix, croutons of een dressing aan toe waar melk of melkbestanddelen in zitten? Ik heb gemerkt dat dat best vaak voorkomt, ook al heb ik aan de ober gevraagd of het lactosevrij kan worden bereid. Ook als ik een paar dagen weg ben in Nederland, dan slik ik lactasepillen vaker.

Op reis wil ik gewoon niet het risico lopen dat ik met buikpijn of diarree in de problemen kom, omdat je de risico’s niet altijd kunt uitsluiten. Daarom is mijn tip: neem lactasepillen mee met een hoge en/of een lage sterkte, zodat je er altijd naar kan grijpen als het nodig is. Wil je weten welke er zijn? Kijk dit overzicht van de 15 meest gewilde lactasepillen!

 

2. Vertrouw niet altijd op een allergenenkaart

Meer en meer zie ik restaurants, zowel in Nederland als in het buitenland, die allergenen vermeld hebben staan op de menukaart. Hoe fijn is dat! Soms kun je zelfs naar een aparte allergenen menukaart vragen en soms staan de symbolen achter het gerecht. Ook zie je vaak cijfers achter een gerecht staan met ergens anders in het menu een overzicht waar de cijfers voor staan. Bijvoorbeeld 1 = gluten, 2 = noten en 3 = lactose. Kijk goed of de symbolen aangeven of het allergeen wél of niet in het gerecht zit. En vraag het bij twijfel aan de bediening.

Maar nu dit: ik heb gemerkt dat je er niet altijd blind op kunt vertrouwen! Laatst zat ik een restaurant te eten en daar stond bij een gerecht dat het lactosevrij was, maar tot mijn verbazing zag ik bij de ingrediënten dat er kruidenboter bij werd geserveerd! En deze was niet lactosevrij, maar van romige koemelk! Huh? Ook kan een kaart soms verouderd zijn of heeft de kok het recept aangepast en werkt hij met andere ingrediënten. Maar het komt ook voor dat een kok met andere ingrediënten van een andere leverancier is gaan werken en de allergenenkaart niet meer klopt. Dit zal een restaurant zeker niet expres doen, zij willen ook dat gasten naar tevredenheid eten, maar wees hierop wel voorbereid.

 

3. Lees etiketten!

Koop je in Nederland of in het buitenland verpakt eten in een supermarkt of bij een leuk winkeltje, lees dan altijd de verpakking en check de ingrediëntenlijst. Is iets vers verpakt en zie je geen overzicht van de ingrediënten? Vraag er dan altijd naar. Ga er niet klakkeloos vanuit dat iets eetbaars lactosevrij is. Zelfs bij fastfoodketens kan in het ene land de mayonaise of de hamburger lactosevrij zijn en in het andere land niet. Wil je meer weten over het lezen van etiketten? Lees dan mijn blog ‘5 slimme tips om met je lactose intolerantie goed de etiketten te lezen‘.

 

4. Word lid van Facebookgroepen

Ik ben lid van een aantal Facebookgroepen die helemaal in het teken staan van lactosevrij/melkvrij leven. Zeker nu de vakantietijd eraan komt zie ik steeds vaker blogposts verschijnen van mensen die willen weten waar je in Nederland of in het buitenland lactosevrij kunt eten. Maar er wordt ook vaak gevraagd om tips. Heel veel mensen zijn bereid om deze blogposts te beantwoorden met hun eigen ervaringen. Echt super fijn, want daarmee heb je tips van mensen die vaak in hetzelfde schuitje zitten als jij. Betere tips kun je vaak niet krijgen! En lees niet alleen de blogposts van anderen, maar voel je vrij om zelf ook vragen te stellen. Reken er maar op dat je er zeker handige reacties op krijgt! Meld je bijvoorbeeld aan bij de eigen Facebookgroep van Blij Lactosevrij, maar ook bij Lactose Intolerantie BE/NL Dutch Only of Puur Eten.

 

5. Lijst met vertaalde benamingen voor melk en melkbestanddelen

Heel vaak zie ik de vraag voorbij komen of er lijsten zijn in het Duits, Engels en Frans met hoe je in die talen kunt aangeven dat je geen melk mag en wat je wel mag. Zoek je ook deze vertalingen? Typ dan je vraag in Google Translate en vertaal het naar de taal van je keuze. Laat de bediening in hun eigen taal lezen wat je bedoelt. Vind je dit niet handig, dan heeft een collega blogger een keer een blog geschreven met een handig overzicht van vertalingen. Klik hier voor meer info.

 

6. Voorzorgsmaatregelen voor als je in een tent, caravan, camper of appartement/huisje verblijft

Ga je op vakantie in een accommodatie waar je zelf voor je eten zorgt? Bijvoorbeeld in je eigen tent, caravan of in een gehuurd huisje? Dan heb je het iets makkelijker, omdat je dan zelf veel producten mee kunt nemen vanuit huis. Ook heb je dan meer de regie wat je koopt in de supermarkt:

 

Ontbijt: neem als ontbijt bijvoorbeeld je crackers mee waar je goed tegen kunt. Neem je eigen broodbeleg mee dat je goed kunt bewaren, zoals je lactosevrije jam, plantaardige boter, pindakaas of lactosevrije chocopasta. Fruit kun je natuurlijk prima in het buitenland kopen, evenals groente (zoals avocado, cherrytomaatjes en sla) en water of thee. Ben je met de caravan op pad en heb je een koelkast aan boord? Dan kun je ook een aantal potten lactosevrije of plantaardige yoghurt meenemen, zoals Alpro. Neem je eigen lactosevrije muesli of cruesli mee. Vaak vind je in het buitenland ook wel lactosevrije of plantaardige melk/yoghurt in de schappen van de supermarkt, maar hier kun je niet altijd vanuit gaan. Wil je brood eten in het buitenland, check dan heel goed of het lactosevrij is. Vaak is in wit brood melk toegevoegd en laat de roomboter croissantjes staan (tenzij ze met plantaardige boter zijn bereid)

 

Lunch: ook dit is makkelijker als je dit zelf kunt bereiden in je eigen caravan, appartement of tent. Neem bijvoorbeeld blikken soep mee waar je tegen kunt, eet een gekookt eitje, neem je eigen sladressing mee en maak een lactosevrije maaltijdsalade of neem lekker wat fruitsla.

 

Tussendoortjes: ja, ik houd van tussendoortjes, die heus niet altijd gezond zijn. Wat neem ik zoal mee als ik op vakantie ga? Oreo koekjes (degene die per 4 verpakt zijn, zijn handig mee te nemen in je tas), lactosevrije notenrepen, zakjes met ongebrande noten, reep pure chocola met minimaal 70% cacao (let op: ook daar kunnen sporen van melk in zitten!), zak naturel chips, drop, Engelse drop en winegums (dit is meestal lactosevrij, maar check het voor de zekerheid). Als ik zin heb in ijs, dan neem ik meestal waterijs of sorbetijs. Ook daarvoor geldt, lees goed het etiket als je deze producten in het buitenland koopt.

 

Diner: evenals de lunch, kun je ook met het avondeten zelf prima je lactosevrije maaltijdsalade, lactosevrije maaltijdsoep, lactosevrije pastasaus of lactosevrije BBQ bereiden in je eigen tent, caravan of appartement. Zeker als het buiten lekker weer is, dan is een stukje vis, vlees of groente lekker voor op de BBQ. Kijk wel uit met marineren, want in kant-en-klare marinades kunnen melkbestanddelen zitten. Neem daarom spullen vanuit huis mee om je eten mee te marineren of mee op smaak te brengen.

 

7. Voorzorgsmaatregelen voor als je een vakantie hebt op basis van logies & ontbijt, halfpension of volpension

Geef altijd bij je boeking door dat je een lactose intolerantie of koemelkallergie hebt. Geef dit desnoods telefonisch door en overleg wat de mogelijkheden zijn. Als ik in een hotel verblijf waar ik een ontbijt, lunch en/of diner nuttig, dan ben ik streng voor mezelf. Als ontbijt neem ik fruit, zoals kiwi of een banaan en als ik zeker weet dat het brood lactosevrij is, dan neem ik een broodje met jam. Als drinken neem ik water of thee. Koffie vertrouw ik niet altijd, omdat in dezelfde machine misschien ook koffievariaties met melk worden bereid. Dat risico wil ik niet lopen. Ook met de lunch en het diner ben ik op mijn hoede. Een buffet vind ik vaak fijner dan à la carte, omdat ik dan kan kiezen wat ik eet en af kan gaan op mijn intuïtie. Maar als dat niet mogelijk is en er is ook geen allergenen menukaart, dan kies ik basic gerechten, zoals sla zonder dressing, een biefstuk (waarbij ik vraag of het in olie gebakken kan worden in plaats van boter), pasta met een eenvoudige pastasaus op basis van gehakt, tomaten of vegetarische pastasaus. Ook durf ik friet wel vaak te nemen (zonder mayonaise of ketchup, want ook daar kan lactose in zitten!), appelmoes en een simpel groentegerecht. Als ik écht een keer zin heb om te zondigen (en op vakantie komt dat vaker voor dan thuis), dan neem ik een lactasepil in van Intoleran (voorheen Disolut) en neem ik elk gerecht wat ik maar wil. Het is tenslotte óók vakantie!

 

8. GOUDEN TIP: eet of drink iets niet als je het niet vertrouwt!

Op vakantie wil ik geen ellende ervaren als een opgezette buik, diarree of buikpijn. Als ik moeite heb om een lekkernij te laten staan (en dat gebeurt weleens) dan denk ik aan de ellende die ik er mogelijk van krijg als ik het wél eet. Gelukkig is dat voor mij vaak een stok achter de deur om de lekkernij niet te eten of te drinken. Voor mezelf heb ik daarom een gouden regel bedacht: “Ik eet of drink iets niet, als ik het niet vertrouw”. Oftewel: ik geniet veel meer van een vakantiedag zonder buikklachten dan dat ik mijn tanden zet in dat ene ijsje of taartje waar melk in zit! Dat is het niet waard. De genietmomenten op vakantie zitten bij mij niet zozeer alleen in het eten en drinken, maar vooral in het mezelf goed voelen, in buikpijnvrij zijn, in het genieten met mijn dierbaren en in het opsnuiven van de natuur/cultuur van het land waar ik ben.

 

Kortom,

Met een lactose intolerantie kun je prima op vakantie gaan, maar bepaalde voorbereidingen, zoals hierboven beschreven, zijn dan wel belangrijk. En na een aantal keren word je er ook handiger in, vind ik. Dus, geniet lekker van je kerstvakantie, zomervakantie, voorjaarsvakantie, paasuitjes en weekendjes weg!