Deze 8 stappen helpen je een héél eind op weg met je lactose intolerantie!
Je hebt onlangs ontdekt dat je een lactose intolerantie hebt? Dat is reuze vervelend! Of misschien is het wel een opluchting dat je nu eindelijk weet waardoor je vaak buikklachten en darmklachten hebt? Hoe dan ook, er gaat veel veranderen in je leven. Niet alleen het laten staan van bepaalde voedingsmiddelen, maar ook het aanpassen van je levensstijl. Maar waar begin je? De onderstaande 8 stappen helpen je een heel eind op weg!
1. Check eerst alle etiketten van de producten die je thuis in je koelkast en voorraadkasten hebt staan
Leven met een lactose intolerantie betekent dat je véél etiketten van producten moet gaan lezen. Zeker als je kant-en-klare producten koopt, dan is het belangrijk om op het etiket goed te lezen wat erin zit. En wees je ervan bewust dat er ruim 50 (!) benamingen zijn voor melk en melkbestanddelen. Soms verwacht je niet dat er melk of melkbestanddelen in een bepaald product zitten en denk je het te kunnen eten of drinken. Maar ga daar niet zomaar vanuit. Producten veranderen regelmatig van samenstelling en van receptuur en het zal niet de eerste keer zijn dat er ineens melkbestanddelen aan een product worden toegevoegd. Check daarom altijd eerst het etiket of vraag aan iemand wat er in het product zit. En als je twijfelt, test dan eerst het product bij jezelf.
2. Wat moet je doen als er staat ‘Kan sporen van melk bevatten’
Als je eenmaal aan het etiketten-lezen bent geslagen, dan zul je regelmatig de zin tegen komen: ‘Kan sporen van melk bevatten’. Wat moet je daar dan mee, zul je misschien denken? Ook daar heb ik een blog over geschreven, omdat je daar wel alert op moet zijn. Meer informatie hierover vind je op: ‘Wat betekent kan sporen van melk bevatten?‘
3. Zoek alternatieven voor melk en melkproducten
Gelukkig is er tegenwoordig heel veel verkrijgbaar als vervanger van melk. Test ‘ns wat producten en kijk wat je zelf het lekkerste vindt. Hieronder vind je een aantal ideeën voor alternatieven:
Melk: Er zijn heel veel soorten plantaardige melk als vervanger van koemelk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelmelk, sojamelk of kokosmelk van bijvoorbeeld Alpro. Ook heeft Minus L veel lactosevrije producten. Let op: Minus L producten is wél op basis van koemelk, maar door een speciale bereiding is de lactose vrijwel niet meer aanwezig. Dus test goed of je tegen deze producten kunt.
Kaas: als vervanger van kaas kun je overwegen om plantaardige kaas te nemen van Wilmersburger. Dit is te koop bij o.a. de Jumbo. Ook kunnen veel mensen met een lactose intolerantie tegen een aantal oude kazen, dus dat is zeker het proberen waard. Lees mijn blog ‘6x kaas van koemelk die je kunt eten met een lactose intolerantie‘.
Yoghurt: als vervanger van yoghurt kun je kiezen uit een aantal soorten op plantaardige basis. Veel supermarkten, zoals AH en Jumbo hebben van hun eigen huismerk verschillende soorten plantaardige yoghurt, maar je kunt ook kokosyoghurt of sojayoghurt van het melk Alpro proberen.
Boter: in plaats van roomboter kun je kiezen voor oliën, zoals olijfolie. Maar als je toch iets van boter wilt blijven gebruiken, dan zijn er verschillende soorten plantaardige margarine of lactosevrije boter.
Slagroom: ben je dol op slagroom? Dan hoef je dat niet te missen, want Alpro heeft Alpro Op te Kloppen!
Zo zie je dat je eigenlijk koemelk niet hoeft te missen, omdat er genoeg andere plantaardige producten zijn die er sterk op lijken.
4. Vertel het aan vrienden, familie en/of collega’s waarvan het handig is dat zij het weten
Praat over je lactose intolerantie en vertel vooral aan vrienden, familie en/of collega’s waar je veel mee optrekt dat je een lactose intolerantie hebt. Vertel wat het inhoudt en wat het betekent voor je eetpatroon en je levensstijl. Vooral als je af en toe bij hen gaat eten, dan is het belangrijk dat zij weten wat je wel en niet mag eten en drinken. Daar kun je beter al vanaf het begin heel duidelijk over zijn, zodat er bij jou of bij degene die voor je heeft gekookt geen teleurstellingen ontstaan. Ook thuis, in je eigen omgeving, is het goed als je partner en/of kinderen weten dat je met andere ingrediënten gaat koken en er bepaalde dingen gaan veranderen. Communiceer erover, want daardoor ontstaat er begrip.
5. Zet voor jezelf op een rij wat je kunt meenemen als je van huis bent
Vaak is niet het moeilijkste om thuis lactosevrij te eten, maar dat wordt het wél als je buitenshuis bent. Wat kun je bijvoorbeeld eten als je gaat lunchen op je werk? Wat neem je mee als je onderweg in een auto of trein zit en trek hebt? Besluit voor jezelf wat je dan kunt eten als je buitenshuis bent of wat je kunt meenemen vanuit huis. Ik heb bijvoorbeeld heel vaak in mijn handtas lactosevrije notenrepen, een zakje met lactosevrije en ongebrande nootjes of een pakje Oreo koekjes (is lactosevrij) zitten. Of ik neem een stukje fruit mee of een snee lactosevrij brood met lactosevrij beleg, zoals jam. Als ik onderweg iets aan eten koop, dan is dat soms een lactosevrij broodje zonder beleg of ik neem een frietje zonder mayo of zonder ketchup (want ook daar kan lactose in zitten!). In een restaurant is het extra oppassen geblazen wat je eet en laat je door de bediening goed informeren wat lactosevrij is.
6. Kijk of je tegen lactasepillen kunt. Zou handig zijn!
Veel mensen met een lactose intolerantie hebben baat bij lactasepillen. Dit zijn pillen waar het enzym lactase in is verwerkt. Met een lactose intolerantie maakt je lichaam namelijk het enzym lactase niet meer genoeg aan, maar door deze pillen vul je tijdelijk het enzym lactase in je lichaam weer aan. Hierdoor kun je eten en drinken, waar koemelk in zit, beter verteren met weinig lichamelijke ongemakken. Het is soms handig om zo’n pil in te nemen, bijvoorbeeld als je uit eten gaat en je niet 100% vertrouwt dat een gerecht lactosevrij is. Ik raad je aan om mijn blog ‘de 15 meest gewilde lactasepillen‘ te lezen. Hierin vind je alle informatie over welke lactasepillen er zijn, wat ze kosten en welke sterktes er zijn.
7. Lees er veel over in boeken en vind veel inspiratie op internet
Wat is het fijn dat je vanaf je mobiele telefoon het hele internet kan afstruinen en je ongelooflijk veel kunt vinden over lactose intolerantie. Maak daar dan ook gebruik van. Volg blogs, zoals mijn Blog Blij Lactosevrij. Maar ook op social media kun je er veel over vinden. Kijk op Instagram bijvoorbeeld eens bij #lactosevrij of #lactose. En meld je aan bij diverse Facebookgroepen die helemaal in het teken staan van lactose intolerantie. Ook zijn er hele leuke boeken geschreven over het leven met een lactose intolerantie. En onwijs leuke kookboeken! Eén van mijn favorieten is het kookboek Zoet zonder Zuivel van Erica Schot. Ruim 120 lactosevrije recepten voor het hele gezin en echt om van te smullen!
8. Geef niet op en maak er een feestje van!
Een lactose intolerantie is niet fijn en vaak heb je het voor de rest van je leven. Maar, wat dat aan gaat bof je in de tijd waarin je leeft. Er is namelijk nog nooit zoveel aan lactosevrije producten in de schappen geweest als nu. En dagelijks komen daar weer nieuwe producten bij. Maar vergeet ook vooral de kracht van social media niet. Op Instagram, Facebook en blogs vind je duizenden lactosevrije recepten voor elk moment van de dag. Maak er voor jezelf een feestje van door een lijstje te maken met lactosevrije producten en recepten die je lekker vindt. Trakteer jezelf daar ook regelmatig op, zodat het gemis van roomboter appeltaart, kaasbroodjes, slagroomijs en kaasfondue niet te groot wordt. Er zijn namelijk genoeg andere lactosevrije lekkernijen te vinden!
Kleine waarschuwing: Blij Lactosevrij en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij consumptie van de hierboven vermelde producten. Check altijd de verpakking!