Weet je als ouder niet waar de buikpijn van je kind vandaan komt? Lees dan deze 5 tips!
Heeft je kind vaak last van buikpijn? Dan kan het zijn dat je kind een lactose intolerantie heeft. Ik (Muriel) ging in gesprek met diëtiste Pauline Kortbeek, werkzaam bij Kinderbuik & Co. Haar 5 tips over lactose intolerantie bij kinderen helpen je als ouder goed op weg!
Maar eerst, wie is Pauline?
Pauline Kortbeek is afgestudeerd als diëtiste en sinds een jaar werkzaam als diëtiste bij Kinderbuik & Co. Eerst is zij daar begonnen als office assistente om het bedrijf goed te leren kennen. “Kinderbuik & Co is niet zomaar bedrijf, het is namelijk een gezondheidshuis met een integrale visie. Hierbij staat het kind voorop en helpen wij ook het hele gezin met een multidisciplinair team, met aandacht voor begeleiding op het gebied van voeding, ademhaling, Body & Mind en psychologie”, aldus Pauline. Sinds enkele maanden is zij binnen dit bedrijf 3 dagen per week zelfstandig diëtiste voor kinderen. Een tijd terug is zij ziek geweest en is bij haar colitis ulcerosa ontdekt (chronische ontsteking van de dikke darm). Na een operatie is het gelukkig helemaal over gegaan, maar het bijzondere aan deze ervaring is dat zij zich hierdoor in haar werk met kinderen extra goed kan inleven in hoe het is om hevige buikpijn te hebben. Ze weet hoe een kind zich voelt als het zegt buikpijn te hebben. Tijdens haar ziekte heeft zij helaas goede begeleiding van een diëtist gemist en werd de klacht alleen medisch benaderd en in een ziekenhuis behandeld. Er werd niet naar het hele holistische plaatje gekeken van waaruit de klacht kon zijn ontstaan of kon worden opgelost of worden voorkomen. Daarom vindt zij het fantastisch dat Kinderbuik & Co de klachten wel holistisch benadert en dat zij onderdeel mag uitmaken van het team. Wat haar grootste wens is met haar werk? Pauline: “Ouders en kinderen door middel van voeding gezonder en gelukkiger te laten zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel producten op de markt, waarvan je de inhoud niet weet en soms zelf de ingrediënten niet eens kan uitspreken. Ik wil bij mensen weer de bewustwording creëren op het gebied van het plezier hebben in gezond koken en gezond eten. Het grappige is dat ik vroeger kok wilde worden en een bistro in Parijs wilde hebben met uitzicht op de Eiffeltoren. Ik ben dus in het eten en drinken gebleven en heb een enorme passie voor voeding en eten, maar dan niet in de vorm van het zijn van een kok maar in het zijn van een diëtiste”.
En dan nu de 5 handige tips voor ouders met een kind met een lactose intolerantie!
Tip 1: Wanneer kun je als ouder met je kind terecht bij Pauline?
Pauline: “Ik ben onderdeel van het Kinderbuik & Co team, dus in eerste instantie komen kinderen hier op verwijzing van een huisarts of een andere kinderarts. Dan komen zij bij ons eerst bij een van de kinderartsen van Kinderbuik & Co. In een uitgebreide intake van een uur wordt er van geboorte tot nu gevraagd hoe de levens- en het ziekteverloop bij het kind is geweest, bijvoorbeeld wat de klachten zijn en wanneer ze zijn begonnen. Aan de hand van dat eerste gesprek wordt vaak een traject gestart. Ik werk namelijk samen met de kinderartsen, yogadocenten en therapeuten. Uiteindelijk komen kinderen op advies van onze kinderarts bij mij terecht. Alles wordt holistisch benaderd. We kijken dus niet alleen naar de medische klacht, maar ook naar voeding, ontspanning en de psyche van het kind. Als een kind bij mij op gesprek komt, dan is soms de diagnose ‘lactose intolerantie’ vaak al vastgesteld, bijvoorbeeld na een traject in een ziekenhuis. Dan is er bijvoorbeeld een ademtest geweest om lactose intolerantie vast te stellen. Maar soms is er geen diagnose vastgesteld als een kind bij mij op consult komt en dan kunnen wij alsnog een ademtest doen. Ik heb vaak te maken met kinderen met een secundaire lactose intolerantie. Dit betekent dat het kind een tijdelijke lactose intolerantie heeft. Dit ontstaat vaak als gevolg van een disbalans in hun darmen en daarmee in hun vertering. Daardoor kan het ene kind met een secondaire lactose intolerantie de melkproducten een paar weken of maanden niet goed verdragen en het andere kind wat langer. Vaak lopen ouders er tegenaan dat zij niet weten waar lactose in zit of zij verwarren lactose intolerantie met koemelkeiwit-allergie. Dit zijn twee hele verschillende dingen. Mijn tip is dan ook: twijfel je als ouder waar de buikklachten van je kind vandaan komen, vraag dan een intakegesprek aan bij Kinderbuik & Co”.
Tip 2: Hoe kun je als ouder ervoor zorgen dat je kind gezond én happy is zonder melk?
Laat het kind het hele proces van het eten meer ervaren. Neem als ouder je kind bijvoorbeeld een keer mee naar een moestuin. Of ga een keer naar een boer en laat ze zien hoe de melk uit een koe komt en hoe yoghurt of kaas wordt gemaakt. Ga naar een supermarkt en vertel je kind wat er allemaal in een product zit. Hierdoor betrek je een kind veel meer in het hele proces van hoe eten gemaakt wordt, hoe het in de supermarkt terecht komt, hoe het eten door de ouder bereid wordt en hoe het uiteindelijk door het kind gegeten wordt. Hierdoor beseffen zowel ouder als kind dat gezond en melkvrij koken helemaal niet moeilijk is en dat er veel keuze is aan ingrediënten. Kinderen zijn heel slim en merken heus wel dat er ergens bij henzelf (tijdelijk) iets mis is en als je als ouder probeert uit te leggen waarom je kind niet tegen melk kan en aangeeft dat er nog heel veel is wat wel gegeten en gedronken kan worden, dan begrijpt je kind dat beter en wordt er blijer van.
Tip 3: Wat kan een kind het beste tegen zijn vriendjes en vriendinnetjes zeggen dat hij/zij een lactose intolerantie heeft?
Een kind dat een secundaire lactose intolerantie heeft (een tijdelijke lactose intolerantie) maakt vaak van het verhaaltje van de ouder of van de specialist een eigen verhaaltje of een tekening. Aan de hand van hun eigen verhaaltje of hun tekening leggen kinderen vaak aan vriendjes en vriendinnetjes heel simpel uit dat hun buik sommige melkproducten niet kan hebben. Bijvoorbeeld: “Dat mag ik niet, want dat vindt mijn buik niet zo fijn”. Een leuk boekje voor kinderen is: ‘Lotje mag geen melk’, van Denise Harsveldt. Zij heeft ook ‘Floris mag geen melk’ geschreven. Deze boekjes zijn leuk en leesbaar voor kinderen met een lactose intolerantie.
Bekijk de boekjes door erop te klikken…
Tip 4: Wat zijn gezonde, lekkere én lactosevrije tussendoortjes voor kinderen met een lactose intolerantie?
Eigenlijk is dat niet zo heel moeilijk. Als tussendoortje kunnen kinderen altijd een stukje groente met een dip of fruit nemen, ongezouten nootjes of gedroogd fruit. Kinderen kunnen samen met hun ouders bijvoorbeeld ook zelf iets gaan bakken of soep maken. En in de winkels zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld ook veel pure mueslirepen te koop. Andere ideeën kun je bijvoorbeeld ook halen uit het boek ‘Kinderbuik’ dat de oprichter van Kinderbuik en Co heeft geschreven, Judith Deckers-Kocken. Daarin staat een leuk recept van “Krachtballen”. Van een mix van noten, gedroogd fruit en kokos maak je balletjes. Makkelijk te maken en makkelijk mee te nemen en het geeft kinderen het gevoel dat ze lekker een gezond snoepje eten.
Bekijk het boek door erop te klikken…
Tip 5: Wat is jouw gouden tip voor ouders die een kind hebben met een lactose intolerantie?
Pauline: “Maak het jezelf niet te moeilijk. Veel ouders denken dat hun kind niets meer mag als hun kind een lactose intolerantie heeft. Probeer als ouder er niet een te grote issue van te maken en je kind continu te verbieden dat hij/zij iets niet mag eten, omdat er melk in zit. Dus ga als ouder niet uit van wat niet mag en wat niet kan, maar van wat wél kan en wel gaat. Luister daarbij goed naar de signalen van je kind, want als je kind een keer wél iets met lactose neemt en hij/zij krijgt er een keer geen buikpijn van, wees daar blij om en kijk of het de volgende keer ook zo is. Zie het dus niet als een ziekte of een aandoening, maar meer als iets wat even een onderdeel is in het leven van je kind en in dat van jou als ouder. Ook heb ik als tip voor de momenten dat je samen als gezin eet: kook zo min mogelijk iets aparts voor je kind met een lactose intolerantie, maar maak iets wat lactosevrij is en wat de rest van je gezin ook eet. Dan kunnen de gezinsleden die geen lactose intolerantie hebben op hun eigen tijd iets met melk eten, als zij daar behoefte aan hebben. Hierdoor voelt je kind zich niet het ‘buitenbeentje’ binnen het gezin en wordt er niet té zwaar aan getild”.
Wil je in contact komen met Pauline Kortbeek van Kinderbuik en Co?
Stuur haar een mailtje: pauline@kinderbuikenco.nl of kijk op de website van Kinderbuik & Co op: www.kinderbuikenco.nl.
En vergeet niet,